Sushi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sushi

Post »

Jestem początkująca i robiłam sushi zaledwie 3 razy, ale ostatnio udało mi się zdobyć świeżuteńkiego łososia, który pięknie pachniał i byl pyszny! Broń Boże nie należy nic z nim robić tylko w ryż i nori! Przepychota! Nie wiem, czy miał mniej niz 12 godzin, nie jestem w stanie tego stwierdzić, ale był smaczny. Ponoć w czwartek przyjeżdża do Polski świeża ryba i w czwartki po południu należy ją kupować, najpóźniej w piątek rano. W moim wypadku się sprawdziło.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ryby, wbrew pozorom, do nas przylatują, a nie przyjeżdżają :lol:
I faktycznie chyba w całej Polsce czwartki są dniami dostaw. Mniam :)

A czy ktoś próbował robić sushi z ryby mrożonej? Można tak?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można kupić specjalną rybkę i owoce morza mrożone do sushi. Osobiście bym nie ryzykowała takiej "zwykłej" ;-)
Miłka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto moje ostatnie sushi z łososiem albo grzybkami :-)

Obrazek
Miłka
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Bardzo ładne california roll z czarnym sezamem "sąsiadko":) Lubię oryginalną wersję z paluszkami krabowymi (wersja bogatsza z mięsem kraba), ogórkiem, avocado i majonezem - amerykańcy to jednak potrafią :wink:
Polecam do maki grzyby shitake do nabycia w nowej części starego browaru naprzeciwko Alma w sklepie Kuchnie Świata. Tam też można dostać najtańszy w poznaniu ryż do sushi 8zł, a grzybki są po niecałe 10zł za 10dkg (2 deko to duża garść).
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:-) California trochę mizerna, bo waśnie mi się kończył ryż. W "Kuchniach Świata" się zaopatruję i tam właśnie kupuję. A majonez jakoś mi nie pasuje do sushi, choć bardzo lubię. Z paluszkami robię na zmianę, jak nie dostanę świeżej rybki. Też bardzo lubię i są baaaardzo ładne. A grzybki mun wsadziłam, bo innych egzotycznych nie miałam. Są bardzo delikatne w smaku i chyba wole bardziej zdecydowane (jak ktoś się przyzwyczai do aromatycznych podgrzybków i borowików ...). A jakie są shitake?
Miłka
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Są przepyszne, korzenne, pieprzne o lekkim nugatowym smaku. Nie da ich się porównać z innymi grzybami.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozwolę sobie zaprezentować reportaż (autorstwa mojego syna) z przyrządzania sushi:
1. Przygotowanie łososia:
Obrazek
2. Krojenie rybki
Obrazek
3. Stanowisko pracy
Obrazek
4. Robię california roll
Obrazek
5. Zwijanie california roll
Obrazek
6. Już zawinięte
Obrazek
7. jeszcze posypać sezamem
Obrazek
8. Maki gotowe do pokrojenia
Obrazek
9. Już gotowe do jedzenia
Obrazek
10. Stół zastawiony, nie do końca po japońsku :-)
Obrazek
Miłka
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Wczoraj też robiłem sushi w hurtowej ilość dla rodziny :)
Używam tego samego octu ryżowego oraz tej samej pasty wasabi. Bardzo dobre.

A california roll uważam za najepszy fusion kuchni amerykańskiej. Nigri też są pyszne. Syn wie co dobre :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syn robił zdjęcia, sushi robiłam ja! A jedliśmy wszyscy! :-)
Miłka
Ala86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lis 2009, o 15:38

Post »

Witam serdecznie

Mam wielką prośbę, przeczytałam wyżej że można kupić w marketach maszynkę do sushi.Dotychczas widziałam tylko w telezakupach, ale jest za droga, kosztuje ok 100 zł.Możecie podać namiary w jakich sklepach dokładnie mogłabym zakupić taką maszynkę? Mieszkam we Wrocku, więc podejrzewam że na pewno gdzieś by się znalazła, ale póki co, marnie idą mi poszukiwania.Bedę wdzięczna za wszelkie wskazówki.Pozdrawiam
Ala
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem gdzie można kupić maszynkę :-( Jeśli chcesz komuś na prezent - rozumiem - fajna rzecz. Jeśli chcesz sama robić sushi - nie warto! Sushi robi się baaaardzo łatwo! Naprawdę maszynka jest niepotrzebna. Producenci żerują na żółtodziobach, a tak naprawdę po pierwszej rolce nie jest się żółtodziobem!
Miłka
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziś jadłam gotowca - sushi robione w jakiejś knajpie, taką mieszankę na wynos, różne rodzaje, sos w mikrych buteleczkach, wasabi w "koszyczkach" z sałaty, chrupiący imbir w płatkach, farfocle z alg czy innych wodorostów ułożone w snopek, całość przywieziona w przezroczystym pudełeczku z pokrywką podobnym do tych, w jakie pakuje się torty. Zaskoczenie było pełne, tym bardziej więc nam smakowało :)
I tu mam pytanie:
- jak maceruje się łososia, że ten z knajpy jest miękki i delikatny jak chmurka?
Domowy nigdy mi taki nie wyszedł, zawsze był lekko, nie wiem jak to nazwać, ciągliwy...
A może to jest jakiś inny gatunek łososia? Sprowadzany skądś? Albo jakoś inaczej przysposabiany, może nie tylko macerowany? Albo w czymś innym?
To trochę jak sos sojowy, nasz (TaoTao) jest nieco inny w smaku, niż oryginalny japoński czy chiński (mam na myśli najzwyklejszy sos sojowy).
Albo ryż. Kupiłam ostatnio ryż w sklepie z żywnością japońską i koreańską, wygląda tak jak każdy zwykły drobny ryż, a kiedy się go ugotuje - pachnie! Co prawda pachnie jak ... jak ryż po prostu, ale ten zapach też jest inny, niż zapach ryżu kupionego np. w Tesco. To nie jest tylko autosugestia, to jest inny gatunek ryżu. Ale łosoś? Ten jest po prostu ... łososiowy. Co w nim może być innego? Jakieś pomysły?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gotowce są smaczne! Robią je doświadczeni ludzie tak, żeby smakowało! Wszystko jest śliczne i aromatyczne, tylko trochę... drogie :-( Dlatego zaczęłam robić sama.
Ale do rzeczy:
Łososia nie macerujemy! Jemy na surowo baaardzo świeżego. Umiejętnie pokrojony w poprzek włókien (zobacz moje wcześniejsze zdjęcia) jest rozpływajacy się w ustach. Ja kupuję w piątek rano w sklepie sieci PiP. Dowiedz się kiedy w Twoim sklepie jest dostawa świeżego łososia.
Sos sojowy warto kupić japoński ciemny sos sojowy Kikkoman. Jest idealny do Sushi. Delikatny i aromatyczny!
A ryż do sushi (specjalne gatunki, kleiste i o delikatnym innym zapachu) produkują na europejski rynek Włosi :-) Oczywiście nie wszystkie gatunki, ale ja staram się kupować nie ten najdroższy, bo i tak nie rozróżniam (przynajmniej jeszcze).
Miłka
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A jednak tak, łososia i inne ryby czy skorupiaki macerujemy. To nadal jest mięso surowe, ale jednak nieco przetworzone.
Oczywiście, ze świeże, u nas dostawy są w środy albo czwartki, bo wtedy przylatują ryby (jak to śmiesznie brzmi :lol: ), wtedy też, a najpóźniej w piątek, kupujemy je w sklepie: może być w Auchan (duży wybór), rybny parę ulic od nas (jeszcze większy wybór), Tesco (właściwie bez kolejki, bo do stoiska z rybami kolejki widuję tylko przed Wigilią) albo jeszcze gdzieś indziej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”