Kompozycje z kaktusów
- Bejotka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 paź 2008, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli to pytanie do mnie to nie wiem, bo tak jak pisałam - to moja pierwsza kompozycjanahm pisze:Co robisz jak kolczaki urosną ? Przesadzasz do osobnych doniczek czy komponujesz nowe zestawienia? Bardzo mi się podoba taka forma ich sadzenia szczególnie tych niskopiennych.

Pozdrawiam 
Beata

Beata
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Myślę, że na początek to trzeba by te roślinki przesadzić do porządnego naczynia i właściwej ziemi. Oprócz tego należy im zapewnić więcej światła, bo jedna z roślinek ma wyraźne oznaki wyciągania się z jego braku.
Jeśli tego nie zrobisz to nie ma sensu identyfikować Twoich kaktusów, bo długo to i tak one nie pociągną.
Może i ciekawie wyglądają kaktusy w szkle ale nie mają one szans na przeżycie w takich warunkach. No cóż, pomysłowość sprzedawców bywa czasem przerażająca.
Jeśli tego nie zrobisz to nie ma sensu identyfikować Twoich kaktusów, bo długo to i tak one nie pociągną.
Może i ciekawie wyglądają kaktusy w szkle ale nie mają one szans na przeżycie w takich warunkach. No cóż, pomysłowość sprzedawców bywa czasem przerażająca.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Lubię kaktusy posadzone w grupach. Właściwie każdy maluszek zanim przejdzie na samodzielne życie przechodzi przez przedszkole w grupie. Poza Echinopsisami, co to u mnie 10 lat samodzielnie funkcjonują, ale przybyły do mnie już jako dorosłe, to wszystkie co już są na swoim przeszły przez okres przedszkolny - niektóre krócej, niektóre dłużej (nawet kilka lat).
Zrobione jesienią ubiegłego roku dwa mini-przedszkola, które po założeniu wyglądały tak:
żyją, ale jeden bez zmian w stanie osobowym, ale ze znacznymi zmianami we wzroście:
,
a drugi po niemal pełnym "liftingu" (to znaczy niemal całkowitej wymianie wiosną na inne egzemplarze, bo tamte niemal wszystkie nie przetrwały zimy). Wiosenny zestaw

rozrósł się bardzo:

W moich przedszkolach ciągle ktoś dorasta do dorosłości, by na to miejsce móc przyjąć następnego malucha. Najszybciej dorosły opuncje i jako przerośnięte poszły na swoje. W tym roku widzę też, że stojące od dwóch lat jak zaklęte ferokaktusy wystrzeliły jakby je ktoś pędził - trzeba będzie przygotować im miejsce do usamodzielniania.
Ps. Staram się nie łączyć sukulentów z kaktusami wrażliwymi na przelanie. Bo gdy tego nie przestrzegałam to straciłam Euphorbie i "żywe kamienie" - bo jak jednym dogodzisz, to innym przesolisz. ;)
Zrobione jesienią ubiegłego roku dwa mini-przedszkola, które po założeniu wyglądały tak:

a drugi po niemal pełnym "liftingu" (to znaczy niemal całkowitej wymianie wiosną na inne egzemplarze, bo tamte niemal wszystkie nie przetrwały zimy). Wiosenny zestaw

rozrósł się bardzo:

W moich przedszkolach ciągle ktoś dorasta do dorosłości, by na to miejsce móc przyjąć następnego malucha. Najszybciej dorosły opuncje i jako przerośnięte poszły na swoje. W tym roku widzę też, że stojące od dwóch lat jak zaklęte ferokaktusy wystrzeliły jakby je ktoś pędził - trzeba będzie przygotować im miejsce do usamodzielniania.
Ps. Staram się nie łączyć sukulentów z kaktusami wrażliwymi na przelanie. Bo gdy tego nie przestrzegałam to straciłam Euphorbie i "żywe kamienie" - bo jak jednym dogodzisz, to innym przesolisz. ;)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Oprócz tego, że cierpią z braku światła i się wyciągają to rzeczywiście nic im nie jest.kinia22 pisze:Te roślinki sa już tak ponad poł roku i nic nie jest
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Re: Kompozycje z kaktusów

Pozdrawiam Ulinka
- maartucha
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 kwie 2007, o 01:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompozycje z kaktusów
Tak, tak!
Mam nadzieję, że uda im się przezimować i w przyszłym roku bedzie gęściej.

Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.