Kompozycje z kaktusów

ODPOWIEDZ
nahm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co robisz jak kolczaki urosną ? Przesadzasz do osobnych doniczek czy komponujesz nowe zestawienia? Bardzo mi się podoba taka forma ich sadzenia szczególnie tych niskopiennych.
Awatar użytkownika
Bejotka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 paź 2008, o 15:04

Post »

nahm pisze:Co robisz jak kolczaki urosną ? Przesadzasz do osobnych doniczek czy komponujesz nowe zestawienia? Bardzo mi się podoba taka forma ich sadzenia szczególnie tych niskopiennych.
Jeśli to pytanie do mnie to nie wiem, bo tak jak pisałam - to moja pierwsza kompozycja :) Do tej pory wszystko rosło pojedynczo. Tak więc zobaczymy jak urosną (oby tylko chciały i najlepiej jeszcze kwitły!) :)
Pozdrawiam :)
Beata
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44

Post »

Bejotko, świetna ta Twoja kompozycja, a ten cudaczek czerwony to co to za kaktus? ;:154 pierwszy raz takie cudeńko widzę
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Bejotka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 paź 2008, o 15:04

Post »

bibi56 pisze:a ten cudaczek czerwony to co to za kaktus? ;:154 pierwszy raz takie cudeńko widzę
Jakaś Mammillaria chyba. Dałam do rozpoznania......
Pozdrawiam :)
Beata
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

U mnie tez jakaś kompozycja powstała...
Obrazek
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16

Post »

A ja mam takie cos:
ObrazekObrazek

Prosiłabym o identyfikacje tych kaktusów:
Obrazek
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę, że na początek to trzeba by te roślinki przesadzić do porządnego naczynia i właściwej ziemi. Oprócz tego należy im zapewnić więcej światła, bo jedna z roślinek ma wyraźne oznaki wyciągania się z jego braku.
Jeśli tego nie zrobisz to nie ma sensu identyfikować Twoich kaktusów, bo długo to i tak one nie pociągną.
Może i ciekawie wyglądają kaktusy w szkle ale nie mają one szans na przeżycie w takich warunkach. No cóż, pomysłowość sprzedawców bywa czasem przerażająca.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p

Post »

Te roślinki sa juz tak ponad poł roku i nic nie jest, a kaktusy sa w doniczce z ziemia do kaktusów, tylko wlozone do naczynia a doniczka jest owinieta. A pomysł nie jest sprzedawców tylko moj, pomimo ze jest przerazajacy.
Moje roślinki-Kinia
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Lubię kaktusy posadzone w grupach. Właściwie każdy maluszek zanim przejdzie na samodzielne życie przechodzi przez przedszkole w grupie. Poza Echinopsisami, co to u mnie 10 lat samodzielnie funkcjonują, ale przybyły do mnie już jako dorosłe, to wszystkie co już są na swoim przeszły przez okres przedszkolny - niektóre krócej, niektóre dłużej (nawet kilka lat).
Zrobione jesienią ubiegłego roku dwa mini-przedszkola, które po założeniu wyglądały tak:
Obrazek żyją, ale jeden bez zmian w stanie osobowym, ale ze znacznymi zmianami we wzroście:
Obrazek,
a drugi po niemal pełnym "liftingu" (to znaczy niemal całkowitej wymianie wiosną na inne egzemplarze, bo tamte niemal wszystkie nie przetrwały zimy). Wiosenny zestaw
Obrazek
rozrósł się bardzo:
Obrazek
W moich przedszkolach ciągle ktoś dorasta do dorosłości, by na to miejsce móc przyjąć następnego malucha. Najszybciej dorosły opuncje i jako przerośnięte poszły na swoje. W tym roku widzę też, że stojące od dwóch lat jak zaklęte ferokaktusy wystrzeliły jakby je ktoś pędził - trzeba będzie przygotować im miejsce do usamodzielniania.

Ps. Staram się nie łączyć sukulentów z kaktusami wrażliwymi na przelanie. Bo gdy tego nie przestrzegałam to straciłam Euphorbie i "żywe kamienie" - bo jak jednym dogodzisz, to innym przesolisz. ;)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

kinia22 pisze:Te roślinki sa już tak ponad poł roku i nic nie jest
Oprócz tego, że cierpią z braku światła i się wyciągają to rzeczywiście nic im nie jest.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Piękne. :D Ja nad jedną dopiero pracuję. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p

Post »

To zdjecie jest akurat zrobione zaraz po kupieniu kaktusów w sklepie i zrobieniu kompozycji. Wiec nie sa wyciagniete z mojego powodu.
Moje roślinki-Kinia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maartucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2007, o 01:44

Post »

Witam! To i ja dodam swoją skromną kompozycję. Przy okazji mini konkurs: ile gatunków składa się na nią?
Obrazek Obrazek
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Ulinka
100p
100p
Od: 12 cze 2009, o 12:28

Re: Kompozycje z kaktusów

Post »

;:7 ...oglądałam właśnie Twoje zagadkowe kompozycje i wg mnie są tam 4 gatunki "żywych kamieni"
Pozdrawiam Ulinka
Awatar użytkownika
maartucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2007, o 01:44

Re: Kompozycje z kaktusów

Post »

Tak, tak! :heja Mam nadzieję, że uda im się przezimować i w przyszłym roku bedzie gęściej.
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”