Mój ogród - eleka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Swój lasek i jeszcze z grzybkami i innymi pysznościami to dopiero frajda. Kwiatuszki też bardzo piękne.
Krysiu podaj mi swój adres na PW to wyśle Ci nasiona laku, już sie suszą, pomarańczow-czerwony, a także koperte z adresem do mnie na nasionka żeleźniaka. Włożę do środka karteczke, że chodzi o żeleźniaka. :D

Pozdrawiam

Anu-La
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Klonik wyszedł rzeczywiście przepięknie! A cóż to jest porcelanka, takie ciekawe ciemne kwiaty? Czyżby portulaka? Znam ją tylko z forum, więc nie zawsze rozpoznam.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Anulko, chciałaś napisać Elu, nie Krysiu, prawda?Załatwimy sprawę na PW.
Karolinko, porcelanka, to kwiatek jednoroczny.Na poprzedniej stronie jest taka błękitna i chyba biała we fioletowe plamki na końcach płatków.Zaczęły się ładnie rozrastać, więc mam nadzieję, że zrobię ładniejsze zdjęcia.Ta ciemna, wygląda prawie czarno.W rzeczywistości na kolor b. ciemny fiolet, śliwka.
Grzegorz B

Post »

Elu lasek u Ciebie wspaniały i do tego jak zasobny w grzybki. Cóż wyczarujesz z tych leśnych darów :?:

Na pierwszym zdjęciu w poście z 5 sierpnia to na pewno Delosperma. Ma ładne fioletowe kwitnienie :wink:

A doniczkowe to Masz wspaniałe, jak miały się one ruszyć jak są takie ładne. Wiesz ja to już wyrzuciłem z sześć albo i więcej petuni, bo mi "padły". :( . W przyszłym roku niech się inni martwią o "doniczkowce", ja tam nie mam do nich nerwów, więc nie będę się nimi zajmował :D

Klonik, prezentuje się wspaniale. Masz go już chyba sporo czasu, bo taki wyrośnięty. Mój to nie wiem czy przeżyje w tej wietrznej krainie. Już ma pousychane końcówki, choć ma też sporo wypuszczonych pędów.
Elu, w tle klonika Masz iglaki, Czy wiesz jak one się nazywają (ja nazywam je "miotłami" :oops: i czy szybko rosną :?:

Porcelanka wspaniała. Jaki ona ma kolor w rzeczywistości :?:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu, dary oddaję teściowej.Te moje doniczkowe były ładne na początku, później zmarniały przez tę wietrzną i deszczową pogodę.Teraz z kolei przeżywają renesans.W tle klonika( mam go od tego roku) , to Jałowiec skalny 'Skyrocket' (Juniperus scopulorum).Myślisz Grzesiu, że to delosperma, ma takie duuże liście.Te kwitnące na fioletowo widziałam, ale miały mniejsze liście.A czy ona przezimuje w gruncie?
orchidea
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 16 maja 2007, o 15:57

Post »

Ostatnio coś wypatruję różne czarnuchy lub czarnucho podobne. W poście z 07.07 na zdjęciu 4 coś o ciemnych liściach rośnie z tyłu - co to jest?
ładna ta porcelanka o prawie czarnych kwiatach jest w tym kolorze czy trzeba kupić mix?
Pozdrawiam
Renia
Grzegorz B

Post »

Obrazek

Elu, jeżeli myślimy obydwoje o tej roślince, to na pewno jest, to delosperma. Mam taką samą. A czy przezimuje nie mam pojęcia. Szukałem w necie takiej jaką mamy i nieznalazłem.
Ja wezmę na zimę przykryję świerkowymi gałązkami i zabezpieczę ją przed deszczem, aby nie zgniła. Nic więcej nie mogę dla niej zrobić więc będzie, co ma być. Ja jestem dobrej myśli :wink:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Reniu, to jest batat (słodki ziemniak).Jest jeszcze o liściach jasnozielonych.Trzymam go w donicy, zimą do piwnicy.Nie wiem czy uda mi się go przechować.Miałam go w zeszłym roku, ale małą sadzonkę i może dlatego zasuszyła się na amen.Zobaczę co będzie teraz.Poza tym właśnie zakwitł, wieczorem wstawię zdjęcie.Porcelanka, jest oczywiście w miksie, ale są też posegregowane.Poszukaj wiosną w sklepach, na pewno się uda.
Grzegorz, dzięki za delospermę.Ja przykryję ją tak, jak okrywam lewizje, czyli przezroczystym pudełkiem po kiwi.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzisiaj, jak pisałam u Grzegorza, miałam niezbyt przyjemny poranek.Na trawniku, cała, ogromna kupa ziemi. Oczywiście mój zaprzyjaźniony kret.Ale nie tylko na trawniku.Musiałam szybko przesadzać rośliny w kilku miejscach, bo rył niesamowicie.Teren po zalaniu woda obniżył sie o jakieś 40 cm.Zobaczcie, choć nie widać tego dokładnie na zdjęciu
Obrazek

Reniu, to batat dla Ciebie

Obrazek Obrazek

A to aksamitki, dziwaczki i dalia- kwiatki teściowej
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Oraz pierwsze( od posadzenia) owoce na leszczynie .Są ogromne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu ta roślinka to na 100% nie delosperma i nie przezimuje ci miałam taką w domu ale zimą miała trochę za ciepło i uschła.Delosperma ma cienkie wałeczkowate listki a nazwę tej roślinki ci podrzucę jak znajdę. :)
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Już wiem to aptenia cordifolia kupowałam to jako sukulenta.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Elu teściowa ma jak widać dobrą rękę do kwiatów. :wink: Chyba wszystkie rodzaje aksamitek posiada :D Pozdrowienia dla niej :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wielkie dzięki Lady.Właśnie, miałam takie głupie przeczucie.Mogłam pomyśleć kupując te roślinki, a teraz mam tylko problem.Były właśnie w sekcji, skalniakowe.Pomyslałam tylko przez chwilkę, że są mocmo mięsiste i będą z nimi problemy.Ale się skusiłam.
orchidea
Od: 16 maja 2007, o 15:57

Post »

Szkoda że batat trzeba chować na zimę, ale przyznam liście ma przepiękne. Będe zaglądać by sie nią zachwycać.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Eleko
Od jakiegoś czasu śledzę co dzieje się w twoim ogródku i podziwiam nie tylko kwiaty, ale i zgodę jaka panuje w ogrodzie - dwie kobiety i jeden ogród. :shock: :wink: Rzadko się spotyka taką zgodność planów.
Widzę zadbane kwiaty i wręcz kosmicznych rozmiarów a nawet mutanty. Widać że nie tylko u mnie ten rok jest pozytywnie zakręcony.
Ale najbardziej fascynuje mnie ten lasek z grzybami. Czy należy do twojej posiadłości ? :?:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”