Szkółka ogrodowa -jak założyć??

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Co do wejścia na Vat to rolnik który sie na to zdecyduje bedzie skazany na kontrolę skarbową w monencie każdej próby odzyskiwania kwoty Vat-u od swoich inwestycji. Z kolei rolnik będowcy na Vacie może zniego wyjść po okresie 3 lat i powrócić do statutu rolnika ryczałtowego. Generalnie każdy rolnik ryczałtowy ma święty spokój z Urzędem Skarbowym i nie tylko ! Co się tyczy znaku firmowego lub nazwy szkółki to oczywiście możemy ją sobie zastrzeż w różnych urzędach potentowych ale za to trzeba zapłacić . Ale generalnie robią to tylko większe szkółki. Mała szkólka może sobie wyrobić regon (jeśli chce) zglosić się do Inspekcji Ochrony Roslin o nadanie nr. producenta (ozdobna szkółka nie koniecznie musi jeżeli np. sprzedaje w obrębie powiatu lub produkuje rośliny nie wymagające paszportów).
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nr producenta rolnego jest nadawany w ARiMR, nie w Inspekcji Ochrony Roślin ( Chyba, że drugie - dodatkowe oznaczenie).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anno numer który nadaje rolnikowi ARiMR jest innny numerem potrzebny do dopłat bezpośrednich (czy jak je tam zwał).
Natomiast numer nadawany przez PIORiN jest odrebnym numerem, potrzebnym do potwierdzenia że materiał który sprzedajemy jest w systemie kontroli zdrowotności materiału roślinnego funkcionujacego w państwach UE (jest to wynik ujednoliceni przepisów fitosanitarnych w UE) Oczywiście jeżeli ktoś ma małą szkółkę ozdobną z której sprzedaje w obrębie powiatu nie musi występować o ten numer , oraz jeżeli produkuje rośliny które nie sa obięte obowiązkiem zaopatrzenia w paszport roślinny wydawany przez PIORiN (po kontroli zdrowotności). Szkółki sadownicze muszą być zarejestrowane.
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słyszałam gdzieś, że od stycznia nie będzie w sprzedaży ukorzeniaczy - podobno zakazują ich stosowania unijne przepisy.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

:shock: Coś mi się wierzyć nie chce. Chyba by coś takiego nie przeszło??
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ukorzeniaczom raczej nic nie grozi, co prawda muszą przechodzić badania dopuszczające do sprzedaży co kilka lat i cześć firm może wycofać sie z rynku ze względu na koszty badań. Tak się też dzieje z środkami ochrony które np; są wycofywane z rynku bo firmom nie opłaca sie robić badań dla produkcji ogrodniczej (zbyt mały segment sprzedaży), a bardziej opłaca się im robić badania dopuszczające do produkcji rolnej(większa sprzedaż).
Pozdrawiam Janusz
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dotychczas obowiązuje rozporządzenie ministra z 1994 roku że towar roslinny przetrzymany powyżej miesiąca jest uznawany za towar własnej produkcji. Co się tyczy rachunków zakupu to możesz je mieć, ale nie koniecznie musisz ,chyba że handlujesz np; owocówką to inspektorzy PIORiN 0- u mogą wołać od ciebie dokumentu zakupu roślin sadowniczych ktore muszą mięć dokumenty dopuszczenia do sprzedaży wystawiony przez PIORiN. Dotyczy to również roślin ozdobnych do których wymagane są paszporty, jeżeli prowadzisz sprzedaż poza gospodarstwem (poza powiatem).
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To, że płacisz podatek rolny nie jest jednoznaczne z tym, że jesteś rolnikiem. Aby być rolnikiem musisz być zarejestrowany w KRUS. Oczywiście każdemu wolno sprzedawać własne płody rolne...
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Szkółkarstwo ozdobne

Post »

Dokładnie, możesz sprzedawać twoje rośliny bez jakichkowiek zaświadczeń (pod warunkiem że nie są to rośliny, co do których jest wymóg posiadania paszportu roślinnego). Doniczkowe rośliny raczej tego wymogu nie mają. Dokladniejsz informacje które rosliny musza mieć paszporty roślinne znajdziesz w powiatowych urzedach PIORiN-u lub na ich stronach.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Las będzie wtedy i tylko wtedy, jeśli wystąpisz o przeklasyfikowanie gruntu na leśny.
Jodły czy inne choinki na polu to nie las.
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No jeśli idzie o plantację z rodzimych gatunków drzew (świerk pospolity, jodła pospolita) to takie plantacje trzeba rzeczywiście gdzieś zgłaszać (nie pamiętam gdzie ale może do wydziału ochrony środowiska w powiecie - ale może się mylę - to trzeba się popytać w urzędach).
Jednak z ekonomicznego punktu widzenia nie radzę sadzić świerka pospolitego i jodły pospolitej - duża konkurencja, niskie ceny, brak popytu...

Polecam głównie świerk kłujący srebrzysty, jodłę kaukaską, świerk serbski i jodłę veitcha

W mniejszych ilościach również daglezje (siną i zieloną), świerk Engelmanna, świerk biały, jodłę kalifornijską srebrzystą (bardzo ładna na duże choinki), jodłę arizońską korkową, jodłę szlachetną (również w odmianach niebieskawych), jodłę koreańską, jodłę olbrzymią, sosnę czarną...

Oczywiście powinno się też brać pod uwagę jakimi warunkami siedliskowymi się dysponuje!

Ja sam nie mam plantacji choinkowych, ale od wielu lat sprzedaję sadzonki wyjściowe na plantacje i z mojego doświadczenia wiem, że ilościowo 85% popytu to świerk kłujący srebrzysty.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

drzeweczka podpisuję się tym ręcami i czym tam jeszcze mam:) Sam to też zauważyłem.
Świerka pospolitego nikt prawie nie chce a i jest tani.
Ludzie chcą czegoś innego.
1.Swierk kłujący a jeszcze jak się ładnie wybarwi to bomba
2.Jodła koreańska i kalifornijska
3.Daglezja też jest ładna(ja mam siną) ale to już dla osób bardziej obeznanych a i jeszcze numer dwa po kłującym to świerk serbski( nie choruje na ochojnika i najładniejszy pokrój.)
Zbyt jeszcze jest na sosny:
1.Czarna
2.Zółta
3,Wejmutka no i na liściaste tj.brzozy(dzisiaj facet przy mnie wziął 100 ) , buki, dęby.
Daniel12345
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 gru 2009, o 14:25

Post »

Ja jestem nowy na ty forum. I mam pytanie jak założy matecznik z krzewów listastych i iglastych? :D
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Przygotować idealnie ziemię, usunąć wszelkie chwasty trwałe, dobrać odpowiednie warunki pod odpowiednie rośliny.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Daniel12345
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 gru 2009, o 14:25

Post »

A jaka roztawa tych krzewów?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”