Już nawet wiem w jakim towarzystwie posadzę tę ślicznotkę! Dziękuje za poradę w sprawie sadzenia i foteczkę!
Lilia biała czyli lilia św.Józefa,św.Antoniego (L.candidum )
-
cilla77
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuniu jaka piękna kompozycja!
Już nawet wiem w jakim towarzystwie posadzę tę ślicznotkę! Dziękuje za poradę w sprawie sadzenia i foteczkę!
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lilium candidum - pora wykopywania i sadzenia
Kasiu, Wiesiu, dziękuję ;)
posadziłam tylko lilie; reszta zasiała sie sama
Dodam jeszcze, że co kilka lat dobrze jest rozdzielić cebulki w sierpniu i od razu posadzić na nowym stanowisku.
Odległość sadzenia co 20-30cm.
posadziłam tylko lilie; reszta zasiała sie sama
Dodam jeszcze, że co kilka lat dobrze jest rozdzielić cebulki w sierpniu i od razu posadzić na nowym stanowisku.
Odległość sadzenia co 20-30cm.
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Ale fajnie, że tu trafiłam
. Dzięki temu nareszcie rozszyfrowałam nieznaną roślinę
pojawiającą się i znikającą od lat, w moim ogrodzie. Niestety jeszcze nie kwitła i miałam problem co za jedna
.
Co może być tego powodem? Zaznaczam, że 'dorobiłam' się jej razem z ogrodem, 8 lat temu - czyli 'staruszka'
Czy ewentualnie można jeszcze teraz wykopać i przesadzić? Czy lepiej poczekać do lata ?
Wasze candidum też w tej chwili tak wyglądają ? :

pojawiającą się i znikającą od lat, w moim ogrodzie. Niestety jeszcze nie kwitła i miałam problem co za jedna
Co może być tego powodem? Zaznaczam, że 'dorobiłam' się jej razem z ogrodem, 8 lat temu - czyli 'staruszka'
Czy ewentualnie można jeszcze teraz wykopać i przesadzić? Czy lepiej poczekać do lata ?
Wasze candidum też w tej chwili tak wyglądają ? :

-
gloriadei

- Kontakt:
Witaj Aniu! 
też odziedziczyłam tą lilię z ogrodem ;)
i dokładnie tak samo była dla mnie kiedyś kępką niewiadomych liści.
Problemem braku kwitnienia może być zagęszczenie cebul, za głębokie posadzenie lub szkodniki .
Najczęściej to jednak za głębokie sadzenie (czubek cebuli powinien mieć tylko 3-5cm ziemi nad sobą)
Spokojnie jeszcze przesadź cebule podkopując głęboko korzenie, aby ich nie uszkodzić, i rozdziel je delikatnie,
na zdjęciu widać 3-4 cebule, które są za blisko siebie.
Lepiej przesadzić jeszcze teraz bo na wiosnę szybko zaczną wegetację.
Liście powinny własnie teraz tak wyglądać ;)
też odziedziczyłam tą lilię z ogrodem ;)
i dokładnie tak samo była dla mnie kiedyś kępką niewiadomych liści.
Problemem braku kwitnienia może być zagęszczenie cebul, za głębokie posadzenie lub szkodniki .
Najczęściej to jednak za głębokie sadzenie (czubek cebuli powinien mieć tylko 3-5cm ziemi nad sobą)
Spokojnie jeszcze przesadź cebule podkopując głęboko korzenie, aby ich nie uszkodzić, i rozdziel je delikatnie,
-
gloriadei

- Kontakt:
Niech ci pieknie rosna i kwitną ! 
Jeszcze dodam zdjęcie z 2.III. - zaraz po pierwszym ociepleniu lilia wznawia wzrost

Jeszcze dodam zdjęcie z 2.III. - zaraz po pierwszym ociepleniu lilia wznawia wzrost

To są cztery małe cebulki,nie trzeba ich ruszać.Kwitnąca cebula powinna mieć więcej liści niż te mają razem.gloriadei pisze:Spokojnie jeszcze przesadź cebule podkopując głęboko korzenie, aby ich nie uszkodzić, i rozdziel je delikatnie,
-
Reposit-10
Nie ruszać , Mirzan ?
One właśnie nie były ruszane 8 lat i nigdy nie zakwitły
.
Podejrzewam, że 'uciekły' za głęboko i jednak wolę zaryzykować i przesadzić, jak radzi Gloriadei,
niż po raz dziewiąty nie ujrzeć kwiata
Dziękuję Ewo za fotę ... nigdy takiego pąka się nie doczekałam , ale mam nadzieję, że się to zmieni.
Podejrzewam, że 'uciekły' za głęboko i jednak wolę zaryzykować i przesadzić, jak radzi Gloriadei,
niż po raz dziewiąty nie ujrzeć kwiata
Dziękuję Ewo za fotę ... nigdy takiego pąka się nie doczekałam , ale mam nadzieję, że się to zmieni.
Skoro tak długo siedziały w jednym miejscu i nie zakwitły,to wypada zmienić im miejsce.Obawiam się,że na przyszły rok,też nie zakwitną.
-
Reposit-10
Też się tego obawiam
, ale jak nie sprawdzę, to się nie dowiem . Tym bardziej, że to bardzo sentymentalne dla mnie kwiaty,
których cebulek nigdy w handlu nie spotkałam.
Dziękuję Mirzan za włączenie się i podpowiedź
- latem dam tu znać, czy lelija zakwitła 
których cebulek nigdy w handlu nie spotkałam.
Dziękuję Mirzan za włączenie się i podpowiedź
-
Reposit-10
Ewuniu - wykonałam wg zalecenia ... aż 8 cebulek było w tej kępce. Pamiętasz może, czy rozdzielając swoje zostawiałaś liście czy ucinałaś ?gloriadei pisze:Witaj Aniu!
Szczęście byłoby pełne, gdybyś jeszcze przypomniała sobie, czy lilijki zakwitły w następnym sezonie ?

Zostawiłam je na razie w takim stanie :

-
gloriadei

- Kontakt:
Aniu,
zostawiłam liście, nigdy ich nie obcinam.
niestety nie pamiętam dokładnie czy lilie po przesadzeniu kwitły na drugi rok, to było 15 lat temu ;)
możliwe, że było kilka kwiatów,
Jeśli twoje cebulki były malutkie ok 2 cm średnicy, to muszą podrosnąc aby ładnie zakwitnąć,
albo zakwitną jednym/dwoma kwiatkami.
Pewne jest to, że właściwie posadzone, będą się dobrze rozwijać i z roku na rok kwitnąć
po 4-5 latach znowu się namnożą i zagęszczą, wtedy wykopuję i ponownie dzielę i sadzę w innym miejscu.
Wiosną mozna podsypać dolomitu, aby utrzymać odczyn zasadowy gleby.
zostawiłam liście, nigdy ich nie obcinam.
niestety nie pamiętam dokładnie czy lilie po przesadzeniu kwitły na drugi rok, to było 15 lat temu ;)
możliwe, że było kilka kwiatów,
Jeśli twoje cebulki były malutkie ok 2 cm średnicy, to muszą podrosnąc aby ładnie zakwitnąć,
albo zakwitną jednym/dwoma kwiatkami.
Pewne jest to, że właściwie posadzone, będą się dobrze rozwijać i z roku na rok kwitnąć
po 4-5 latach znowu się namnożą i zagęszczą, wtedy wykopuję i ponownie dzielę i sadzę w innym miejscu.
Wiosną mozna podsypać dolomitu, aby utrzymać odczyn zasadowy gleby.
Zapomnij o tym,żeby te szczypiorki zakwitły.
- zuzia55

- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Aniu -Twoje lilie są faktycznie małe,ale po rozsadzeniu zobaczysz jak Ci szybko urosną,może nie zakwitną na wiosnę,ale i tak nie kwitły przecież,a tak jest nadzieja.Moje ubiegłej jesieni były przenoszone w inne miejsce i wszystkie kwitły.Starałam się powykopywac je dokładnie,mimo tego teraz widzę,ze wraz zostały i porosły na starym miejscu.U mnie bardzo się mnożą i dzięki temu wymieniłam je na forum na inne rośliny.Mam nadzieję,ze i u Ciebie tak będzie.Tak wyglądały latem.

Rosną na słonecznym stanowisku razem z azjatkami.

Rosną na słonecznym stanowisku razem z azjatkami.
Re: Lilie Swietego Antoniego
Witam. Mam dwie cebule lilii św.Antoniego. Z tego co mi wiadomo te cebule sadzi się jesienią. W związku z tym mam do Was pytanie: czy mogę te cebule wysadzić na wiosnę i czy roślina zakwitnie w tym sezonie.
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Lilie Swietego Antoniego
Nie masz wyjścia - musisz je posadzić bo co z nimi zrobisz ?
Lilie nie nadają się do przechowywania jak tulipany czy inne cebulowe.
Lilie nie nadają się do przechowywania jak tulipany czy inne cebulowe.