W.o. Psach cz.8 (2009.09 - 2011.02)
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W.o. Psach cz.7
To zależy ale zazwyczaj gotuję mięso późnym wieczorem dzień wcześniej a resztę rano. Dla mnie obieranie mięsa co może być dziwne jest na prawdę relaksujące hehe a psy które całe życie dostawały karmę gotową nie wiedzą później jak zabrać się za większy kawałek mięsa ;)
BARF
Jak już o karmieniu mówimy to czy próbowaliście BARF-a ??
A tak przy okazji to opinie o tym która metoda karmienia jest lepsza dla psa, mniej kłopotliwa dla właściciela itd itp są podzielone jak w każdej innej dziedzinie i każdy broni swoich racji a dyskusje są nieustające. Chyba tutaj tego nie rozstrzygniemy.
A to, że pies przywyczajony do jednego typu karmienia (sucha karma, gotowane czy BARF) nie za bardzo potem potrafi się zabrac za inny rodzaj pokarmu to działa we wszystkie strony tak więc nie tylko pies nauczony suchej karmy nie wiem jak potem zabrać się za kość czy mięso ale i pies "na gotowanym" nie bardzo potrafi się przestawić na sucha karmę.
Ja osobiście optuję za BARF-em ale to niestety w moim przypadku jest chyba najbardziej kłopotliwa i pracochłonna metoda a obecnie wręcz prawie niemożliwa.
A tak przy okazji to opinie o tym która metoda karmienia jest lepsza dla psa, mniej kłopotliwa dla właściciela itd itp są podzielone jak w każdej innej dziedzinie i każdy broni swoich racji a dyskusje są nieustające. Chyba tutaj tego nie rozstrzygniemy.
A to, że pies przywyczajony do jednego typu karmienia (sucha karma, gotowane czy BARF) nie za bardzo potem potrafi się zabrac za inny rodzaj pokarmu to działa we wszystkie strony tak więc nie tylko pies nauczony suchej karmy nie wiem jak potem zabrać się za kość czy mięso ale i pies "na gotowanym" nie bardzo potrafi się przestawić na sucha karmę.
Ja osobiście optuję za BARF-em ale to niestety w moim przypadku jest chyba najbardziej kłopotliwa i pracochłonna metoda a obecnie wręcz prawie niemożliwa.
- basga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja powiem tak-mój jest niby na suchej karmie ale je tak mało,że przekąska/smakołyk to dla niego pół posiłku-nie ma jeszcze 3 miesięcy.Kiedyś nagotowałam mu kaszy z warzywami na kurzych łapkach i choć miało być tego mało to wyszło mi żarcia na pół roku chyba i dałam spokój z gotowaniem,przecież karmy też można zmieniać i mieszać.
-
- 200p
Sylwku ale system BARF nie jest takie czasochłonne jakby się mogło wydawać jednak mam tam zastrzeżenie co do mięsa. Oczywiście świeże mięso byłoby najlepsze ale niestety nie znamy pochodzenia większej części mięsa ,które kupujemy dlatego bezpieczniej jest je gotować. Teoretycznie mięso jest badane ale i tak należy uważać tym bardziej ,że większość kiełbas ,czy wędlin nie ma nic wspólnego z mięsem ;) Poza tym z tymi kościami też nie przesadzajmy bo np moje psy mają po nich zaparcia. Jednak pies to nie wilk a i ten woli zjeść sobie karkóweczkę niż jakiegoś gnata. Uważajmy też z mlekiem czy jogurtami bo jak dobrze wiemy tylko człowiek pije mleko od przedstawicieli nie swojego gatunku i to na dodatek prawie przez całe nasze życie.
A poza tym jakby się uprzeć BARF stosuje każdy hodowca ,który karmi psy własnym pokarmem.
ps psy nie powinny jeść kasz i makaronów bo nie każdy je trawi ;)
A poza tym jakby się uprzeć BARF stosuje każdy hodowca ,który karmi psy własnym pokarmem.
ps psy nie powinny jeść kasz i makaronów bo nie każdy je trawi ;)
Re: BARF
Nie zgodzę się z tym. Tu wina leży bardziej po stronie właściciela, niżeli psa. Wystarczy tak skomponować jadłospis, aby pies już na początku nauczył się jeść Barfowe żarcie, jak i karmę. Moje dwa Amstaffy (ponad 4,5 roku) wychowywały się na Barfie naprzemiennie z gotowanym i karmą jako wypełniaczem. Obecnie głównym ich pokarmem jest wysokiej jakości karma dla psów pracujących + co jakiś czas mięso, zwiększona jego ilość w sezonie sportowym i szkoleniowym. Do karm podchodzę bardzo krytycznie, dokładnie analizując skład, pochodzenie białka i innych składników, tak aby podczas pracy miały siłę i dużo energii.sylwekw pisze: A to, że pies przywyczajony do jednego typu karmienia (sucha karma, gotowane czy BARF) nie za bardzo potem potrafi się zabrac za inny rodzaj pokarmu to działa we wszystkie strony tak więc nie tylko pies nauczony suchej karmy nie wiem jak potem zabrać się za kość czy mięso ale i pies "na gotowanym" nie bardzo potrafi się przestawić na sucha karmę..
Nigdy nie miałam problemu, że pies nie chce czegoś zjeść. Wręcz nie wyobrażam sobie latania z miską za zwierzęciem, na wszystko są sposoby ;)
A to moje najukochańsze stworzenia na świecie

Na razie po jednym jeśli będzie ktoś chciał mogę wstawić więcej ze szkoleń jak i zawodów .
Pies po domowemu Tyson z hodowli Gang Staff

Suczka Sonya, była u mnie pierwsza, w typie rasy.

nie wiem czemu linki nie działają, wcześniej było ok ...
-
- 200p
spróbuj przez imageshack
Tu nie będzie zdjęć bo: BBCode jest wyłącznony. Looknijcie sobie po lewej stronie u dołu.
Właśnie tak mi się wydawało, bo w innych wątkach jest włączony, a tu nie, myślałam, że to tylko coś u mnie.
Re: BARF
Ale ja wcale nie napisałem, że to wina psaCarisma pisze: Nie zgodzę się z tym. Tu wina leży bardziej po stronie właściciela, niżeli psa. ...

Ale dodam tylko, że regularne naprzemienne stosowanie BARF-a i np suchej karmy nie jest korzystne dla jego układu pokarmowego, proces i czas trawienia jednego i drugiego różni się znacznie i rozregulowuje to ukąłd pokarmowy. Tylko, żeby znowu nie było że głupoty gadam, nie mówię i zmianie długookresowej lub sporadycznym podaniu innego rodzaju posiłku.
Pozdrowionka dla wszystkich którzy dbają o to co ich psy jedzą

Alice pisze:spróbuj przez imageshack
Tylko ciekawe czemu akurat tutaj jest wyłączony ??
No i znalazłem literówkę w swoim poprzednim poście a nie mogę jej poprawić choć minęło zaledwie 6 godzin od jego napisania

Nie wiem dlaczego tutaj, ale Admini ustawili tak, więc trzeba się ich spytać.
Już zgłosiłem problem w odpowiednim do tego wątku w sekcji Administracyjnejcanner pisze:Nie wiem dlaczego tutaj, ale Admini ustawili tak, więc trzeba się ich spytać.
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Kontakt:
Kolejny raz dziękuję za szybie i sprawne działanie. Ale niestety nie można użyć BBCode [img]Administrator pisze:Chyba udało się naprawić ustawienia tego działu. Powinno być OK.