Zabezpieczenie róż na zimę
Re: Zabezpieczenie róż na zimę
Dziewczyny, dzięki za odpowiedż ,ale ja mam taki ze słomą ,którą widać.
anafur
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anafur, dobrze przekompostowany obornik mozna kroić szpadlem jak masło. Jeżeli jest w nim nierozłożona słoma, to taki własnie turkucie lubią najbardziej. Lepiej zostaw go w pryzmie. Wiosna będzie juz przekompostowany i gotowy do uzytku. Możesz go wtedy uzyć pod warzywa żarłoczne (pomidory, papryka). Warzywa korzeniowe uprawia się w drugim roku po oborniku, więc gdybyś uzyła go teraz, to i tak wiosną byłoby za wczesnie na uprawę warzyw na tym poletku.
Niektórzy stosują taką uprawę, ale nie jest to zalecane przez specjalistów, a ja osobiście odradzam wszystkim, odkąd spróbowałam marchewki z takiej uprawy, która wyraźnie miała zapach i smak g....
Niektórzy stosują taką uprawę, ale nie jest to zalecane przez specjalistów, a ja osobiście odradzam wszystkim, odkąd spróbowałam marchewki z takiej uprawy, która wyraźnie miała zapach i smak g....
- deissy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sie 2008, o 17:28
Witam ja mam taki stary obornik taki 4-5 letni wysuszony od świnek;-)Czy nim mogę okopcować róże?Jeśli tak to czy na takiej wysokości jak ziemią?
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Polecam taki sposób okrywania dla róż piennych i 9-tek ( USDA 9-11)
klasyfikowanych w HMF-ie, jako róże florystyczne, czyli nie nadające się do zimowania w naszym klimacie.
klasyfikowanych w HMF-ie, jako róże florystyczne, czyli nie nadające się do zimowania w naszym klimacie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=28616Ave pisze:Właśnie u Igi przeczytałam, żeby z okrywaniem niektórych roślinek jeszcze poczekać... niech się hartują...
ale moją hortensję ogrodową już "ociepliłam". Po przymrozkach opadły jej liście i zrobiła się lekko łysawa i goła... i wprzyszłym roku znowu zrobiłaby mi numer produkując same liściory... postanowiłam nie dać jej pretekstu do takiego zachowania.
Zebrałam opadłe liście...
... podwiązałam (ograniczyłam jej rozłożystość) ;)
Potem dostała sukieneczkę z iglastych gałązek
i usztywnienie z patyczków
a na koniec płaszczyk z paskiem z agrowłókniny i sznurka
i niech mi ta zaraza w przyszłym roku nie zakwitnie... wywalę na tył domu... już jej to zapowiedziałam.
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam sobie właśnie na pniu Bonice
, jak ją ochronić przez zime ?. Kopiec zrobię na korzeniu .
Czym zawijacie koronkie .
Ta cała agrowłóknina zdaje egzamin ?
To całe przyginanie odpada (nie ma miejsca i kto się odważy prygiąć do ziemi
)

Czym zawijacie koronkie .
Ta cała agrowłóknina zdaje egzamin ?
To całe przyginanie odpada (nie ma miejsca i kto się odważy prygiąć do ziemi

Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Aguniu ja własnie skorzystałam z propozycji hanki55.
W tym roku kupiłam kilka róż na pniu i będę je pierwszy raz opatulała. na razie zabepieczyłam pień pianką pcv (na rury) i owinęłam kawałkiem argowłókniny miejsce szczepienia korony (najwrażliwsze na mrozy). Gdy nastąpi groźba przymrozków założę dużą chustę z włókniny na całą koronę. Teraz sa jeszcze zielone liście i jest ciepło więc tego nie robię.

W tym roku kupiłam kilka róż na pniu i będę je pierwszy raz opatulała. na razie zabepieczyłam pień pianką pcv (na rury) i owinęłam kawałkiem argowłókniny miejsce szczepienia korony (najwrażliwsze na mrozy). Gdy nastąpi groźba przymrozków założę dużą chustę z włókniny na całą koronę. Teraz sa jeszcze zielone liście i jest ciepło więc tego nie robię.

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- mateola
- 200p
- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje przyginam. Niby opolskie, ale kilka mi przemarzło, gdy zostawiłam w pionie - mimo, że były solidnie ogacone.
Pozdrawiam - Małgosia
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Jadzia1, pokazała świetny pomysł wykonania osłon dla delikatniejszych odmian,
posadzonych na stanowiskach wietrznych i o dużej wilgotności powietrza ( szybsze przemarzanie).
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p1192575

Gdy spadnie śnieg, górę można wypełnić słomą lub zakryć agrowłókniną, etc.
Przed osłoną, nawiany śnieg utworzy ocieplające kopce, a z góry, krzewy będą oddychać.
I wiem z praktyki, że jeśli róże utrzymają liście przez zimę, co spowoduje wiosenne przyspieszenie wegetacji ( róża nie musi budować korony i liści), to mogą mieć kwiaty już w maju!
posadzonych na stanowiskach wietrznych i o dużej wilgotności powietrza ( szybsze przemarzanie).
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p1192575

Gdy spadnie śnieg, górę można wypełnić słomą lub zakryć agrowłókniną, etc.
Przed osłoną, nawiany śnieg utworzy ocieplające kopce, a z góry, krzewy będą oddychać.
I wiem z praktyki, że jeśli róże utrzymają liście przez zimę, co spowoduje wiosenne przyspieszenie wegetacji ( róża nie musi budować korony i liści), to mogą mieć kwiaty już w maju!
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Dzięki - Jadziu i Haniu. Świetny omysł na regularne rabaty, bądź takie, gdzie jest kilka roslin blisko siebie. Na pewno warto ten pomysł "zinterpretować" odpowiednio do swoich potrzeb - coś podobnego pokazywali kiedys w "Roku w ogrodzie" jako sposób na hortensje. Do środka sypali suche liście.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Witam!
Również muszę zabezpieczyć pienne róże na zimę . Ta pianka pcv to świetny pomysł, ale czy ona przepuszcza powietrze? Róże nie zaparzą się?
Pozdrawiam serdecznie
Również muszę zabezpieczyć pienne róże na zimę . Ta pianka pcv to świetny pomysł, ale czy ona przepuszcza powietrze? Róże nie zaparzą się?
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
Kasiu to metoda sprawdzona przez forumowe ogrodzniczki, więc na pewno bezpieczna... 

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- kasia_rom
To bardzo się cieszę , już kupiłam pianki , ale poczekam na mróz
A jeśli moje róże rosną w trawie , a miejsce szczepienia jest kilka cm pod ziemią to czy muszę jeszcze usypywać kopczyk czy wystarczy pianka do ziemi?

A jeśli moje róże rosną w trawie , a miejsce szczepienia jest kilka cm pod ziemią to czy muszę jeszcze usypywać kopczyk czy wystarczy pianka do ziemi?
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
A gdzie kupujecie te rury na pnie róż?
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- kasia_rom
Elżuniu, możne je dostać w marketach budowlanych, ja kupiłam w obi 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Od wielu lat stosuję tradycyjne chochoły ze słomy! Tym razem przyjdzie mi zastosować inną technologię, bo słomy nie mam
Spóźniłam się na pole i wszystko mi uprzatnęli 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6