Nie ma róży bez kolców... różanka u Ewy.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re:
No to mieliście ubawgloriadei pisze:Jadziu, dziękuję ;) było wesoło; duzo gości, śmiechu i zabawy + ośmioro biegających dzieci po domu.![]()
dzisiaj wielkie sprzątanie![]()

Jak tak patrzę na te zdjecia Kasi, to chyba zaczynam sie przekonywać do róż sztamowych

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nie ma róży bez kolców... różanka u Ewy.
100krotko, lisko
Sztamowe są takie eleganckie
i wytworne!
Też uległam i zamówiłam sztamową The Fairy. Posadze przed domem na frontowej rabacie- mam nadzieję, że dobrze się tam zadomowi.
Wiadomość dla mieszkających w Poznaniu i okolicach: są tanie róże w szkółkach w Kórniku: z gołym korzeniem po 3-4zł a sztamowe po 22,50zł -takie ceny to lubię
Koleżanka zdawała mi relację, były właśnie sztamowe Rosarium Uetersen - ale ostatnie, przebrane egzemplarze więc zrezygnowałam. Może jeszcze dowiozą?
Sezon na róże w pełni, zatem chciałam zareklamować jedną z bardzo zdrowych i witalnych róż rabatowo-okrywowych:
Heidetraum
rośnie szybko, w ciągu sezonu wypuszcza kilka długich pędów dł. do 1m, pędy początkowo wyprostowane potem się przewieszają pod ciężarem kwiatów ale nigdy nie leżą "w błocie".
Liście zdrowe, błyszczące, znoszą całodzienne słońce i suszę.
Może rosnąć na słabszych, piaszczystych glebach.
Kwitnie prawie bez przerwy do mrozów. Kwiaty długo się utrzymują.
U mnie rosną w odl. 1m połączone z innymi krzewami i bylinami.
Można posadzić gęściej jeśli mają całkowicie zasłonić glebę.
Jeśli ktoś chciałby bezproblemową różę, przy której nie trzeba "chodzić" to szczerze polecam ;)

Sztamowe są takie eleganckie

Też uległam i zamówiłam sztamową The Fairy. Posadze przed domem na frontowej rabacie- mam nadzieję, że dobrze się tam zadomowi.
Wiadomość dla mieszkających w Poznaniu i okolicach: są tanie róże w szkółkach w Kórniku: z gołym korzeniem po 3-4zł a sztamowe po 22,50zł -takie ceny to lubię

Koleżanka zdawała mi relację, były właśnie sztamowe Rosarium Uetersen - ale ostatnie, przebrane egzemplarze więc zrezygnowałam. Może jeszcze dowiozą?
Sezon na róże w pełni, zatem chciałam zareklamować jedną z bardzo zdrowych i witalnych róż rabatowo-okrywowych:
Heidetraum
rośnie szybko, w ciągu sezonu wypuszcza kilka długich pędów dł. do 1m, pędy początkowo wyprostowane potem się przewieszają pod ciężarem kwiatów ale nigdy nie leżą "w błocie".
Liście zdrowe, błyszczące, znoszą całodzienne słońce i suszę.
Może rosnąć na słabszych, piaszczystych glebach.
Kwitnie prawie bez przerwy do mrozów. Kwiaty długo się utrzymują.
U mnie rosną w odl. 1m połączone z innymi krzewami i bylinami.
Można posadzić gęściej jeśli mają całkowicie zasłonić glebę.
Jeśli ktoś chciałby bezproblemową różę, przy której nie trzeba "chodzić" to szczerze polecam ;)

- waz19
- 10p - Początkujący
- Od: 10 paź 2009, o 19:43
Witajcie !!przeglądam Waszą stronę i bardzo podziwiam wasze śliczne róże. Ja mam też kilka ale nie zna nazw ,zawsze kupiłam ale nazwy nie zapisałam,zdjęć na razie też nie mam może na wiosnę ;
Zofia
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dodam, że trzyletnią Heidetraum przesadzałam wczesną wiosną i bez problemów się przyjęła (chociaż, jako trzyletni krzew miała okazałe korzenie, które niestety poharatałam) . Nie do zdarcia 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Zosiu- witam serdecznie! 
na poczatku przygody z forum tez nie miałam za bardzo co wklejać, bo wcześniej nie robiłam zdjęć,
dopiero w tym roku nadrobiłam zaległości
Zatem czekamy wiosną na twoje róże i widoczki z ogródka ;)
100krotko, to mnie pocieszyłaś
też chcę przesadzić 2-3 -letnie krzaki, ale miałam wątpliwości czy to nie za późno.
Teraz czekam tylko na lepszą pogodę
Czytam właśnie nową książkę o różach i autor pisze, że nawet bardzo stare (30-letnie) krzewy można spokojnie przesadzać.
Tylko pytanie jak głęboko trzeba by podkopać korzenie??? 50-60cm na pewno!
Przy okazji chciałam was zachęcić do lektury .
Dwie bardzo porządne pozycje.
Jedna polskiej autorki, odmiany sprawdzone w naszych warunkach klimatycznych, porady praktyczne!
Sporo zdjęć odmian dostępnych na polskim rynku.
Druga tłumaczona z niemieckiego. Znana i lubiana. Przepiękne zdjęcia! Nowe odmiany. Polecam dla młodych różomaniaków ;)

na poczatku przygody z forum tez nie miałam za bardzo co wklejać, bo wcześniej nie robiłam zdjęć,
dopiero w tym roku nadrobiłam zaległości

Zatem czekamy wiosną na twoje róże i widoczki z ogródka ;)
100krotko, to mnie pocieszyłaś

też chcę przesadzić 2-3 -letnie krzaki, ale miałam wątpliwości czy to nie za późno.
Teraz czekam tylko na lepszą pogodę

Czytam właśnie nową książkę o różach i autor pisze, że nawet bardzo stare (30-letnie) krzewy można spokojnie przesadzać.
Tylko pytanie jak głęboko trzeba by podkopać korzenie??? 50-60cm na pewno!
Przy okazji chciałam was zachęcić do lektury .
Dwie bardzo porządne pozycje.
Jedna polskiej autorki, odmiany sprawdzone w naszych warunkach klimatycznych, porady praktyczne!
Sporo zdjęć odmian dostępnych na polskim rynku.
Druga tłumaczona z niemieckiego. Znana i lubiana. Przepiękne zdjęcia! Nowe odmiany. Polecam dla młodych różomaniaków ;)

- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Ewuniu!
Przepraszam że dopiero dzisiaj odpisuję , ale w poniedziałek oszczeniła sie moja psinka , i nie miałam głowy aby zajrzeć na forum
To są te róże.Rzeczywiście bardzo witalne i trwałe, nawet wczorajszą wichurę przetrwały, musiałam tylko mocniej poprzywiązywać.Na zdjęciach nie widać , ale są rosną w dwóch szpalerach po dwóch stronach chodnika i oprócz tych mam jeszcze wielkokwiatowe: Josephine Bruce, Stromboli-czerwone i Virgo-biała, tych nie polecam, bardzo wcześnie złapały czarną planistość, są mizerne i chętnie wymieniłabym je na inne .
Przepraszam że dopiero dzisiaj odpisuję , ale w poniedziałek oszczeniła sie moja psinka , i nie miałam głowy aby zajrzeć na forum

To są te róże.Rzeczywiście bardzo witalne i trwałe, nawet wczorajszą wichurę przetrwały, musiałam tylko mocniej poprzywiązywać.Na zdjęciach nie widać , ale są rosną w dwóch szpalerach po dwóch stronach chodnika i oprócz tych mam jeszcze wielkokwiatowe: Josephine Bruce, Stromboli-czerwone i Virgo-biała, tych nie polecam, bardzo wcześnie złapały czarną planistość, są mizerne i chętnie wymieniłabym je na inne .
- waz19
- 10p - Początkujący
- Od: 10 paź 2009, o 19:43
BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POWITANIE, BĘDĘ STARAŁA SIĘ COŚ NA WIOSNĘ WKLEIĆ,ALE TERAZ CHCIAŁAM WAM POWIEDZIEĆ,ŻE W SIERPNIU POBRAŁAM SADZONKI OD KILKU RÓŻ ICHYBA SIĘ UKORZENIŁY BO MIEDZY LISTKAMI WYPUŚCIŁY NOWE GAŁĄZKI
Zofia
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewuś, piękna ta róża
książki zapisałam, ja mam dwie, ale idzie zima, więc pora zaopatrzyć się w nowe
to lektura nie do zdarcia, te moje dwie to juz przeglądałam setki razy

książki zapisałam, ja mam dwie, ale idzie zima, więc pora zaopatrzyć się w nowe

to lektura nie do zdarcia, te moje dwie to juz przeglądałam setki razy