W moim ogródeczku ... Halina,cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
wiolettaaa
100p
100p
Od: 21 cze 2009, o 17:02

Post »

Witaj Halinko :D dawno tu nie byłam a w Twoim ogrodzie jest pięknie i tyle kolorów jesieni :D przeczytałam w Twoim wątku że rozmnażasz Budleję jak to robisz i kiedy.Ja zwykle rozmnażam przez odkłady ale Budleja wysoko mi urosła,a starego drzewa nagiąć się nie da :? Zapraszam Cię na wiosnę do mego ogrodu poczyniłam pewne zmiany w ogrodzie :shock: i potrzebna mi Twoja opinia czy dobrze mi to wyszło...i mam nowe roślinki trawę pampasową o białych i o różowych kwiatach i jeszcze inne :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiolu Kochana, a wiesz, że ja o Tobie ostatnio myślałam, miałam nawet dzwonić, ale jakoś ten czas mi tak szybko ucieka :shock:
Wybierałam się na Twoja działeczkę rowerkiem, ale mi nie wyszło :cry:
Budleje rozmnażam z badylków. W tym roku też zadołowałam trochę gałązek, jak się przyjmą, to masz na bank :lol: Ja mam budleję w kolorze białym, różowym, ciemno i jasno fioletowym :D a poszukuje żółtej, czerwonej i granatowej :D Ukorzeniłam jeszcze inne roślinki :lol:
Trawę pampasową mam białą i czerwoną.
Wiolu, czy i jak rozmnażasz hibiskusa :?: Mój, różowy od Ciebie, w tym roku bardzo ładnie kwitł :D Mam jeszcze fioletowego, też ładnie się prezentował, a marzę o innych kolorkach, bo zakochałam się w nich - a to dzięki Tobie ;:54
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Halinko a jak zabezpieczasz swoje trawki pampasowe na zimę?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, u mnie za oknem też baaardzo brzydko :(
Ale, Ty tych cebulek nakupiłaś :shock: Ja, też trochę cebulek kupiłam, ale nie aż tyle. Prawie wszystkie włożyłam do koszyczków, żeby nornice nie zjadły :lol:
Mi też już zaczyna miejsca brakować dla nowych roślinek i jak coś nowego kupie to długo muszę główkować, gdzie to posadzić. Wczoraj kupiłam miłorząb jap. iii cały czas myślę, gdzie go posadzić.

Aduniu, ogniki należy przycinać wiosną, już się tego dowiedziałam :lol: Moje rosną na tle tuj, tylko, że jedne i drugie strasznie się rozrastają iii ciasno im :lol:

Monisiu Droga, warto mieć irgi i ogniki w ogrodzie zwłaszcza jak się ma tyle miejsca co Ty ;:196

Grzesiu, ja moje trawy pampasowe na zimę przykrywam tylko gałązkami świerkowymi. Pan w ogrodniczym zapewnił mnie, że to zupełnie im wystarczy, że muszą się przyzwyczaić do warunków w jakich im przyjdzie żyć. Tę zimę przeżyły :lol:
A tak w ogóle, to ja w swoim ogrodzie stosuję zasadę hartowania. Moje roślinki przechodzą szkołę życia :lol:
Jak na razie, to im to nie zaszkodziło, z wyjątkiem szczepionych, dlatego roślin szczepionych juz nie kupuję :lol:
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Halinko pytam bo miałem do zeszłego roku piękną 4-letnią już trawkę...
ostatniej zimy jej nie przykryłem, bo mówię sobie 4 lata okrywania.....już duże dziecko to łatwiej jej będzie.....niestety..... :cry:
A była piękna.....wysoka jak ja....i od dwóch lat kwitła.....
Ale mam nową malutką.......i nie wiem.... :?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu, ja mam zamiar wszystkie delikatne roślinki, trawę pampasową też, zawsze na zimę przykrywać gałązkami świerkowymi :lol:
Moje trawy są młode i jeszcze nie kwitły :?
Ogromnie mi przykro z powodu Twojej trawy pampasowej :(
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko chętnie podzielę się patykami żółtej budlei ale musisz zdradzić mi sekret udanego ukorzeniania :D .
W zeszłym roku mi się nie udało :roll: .
wiolettaaa
100p
100p

Post »

Halinko hibiskusa rozmnożyłam przez odkłady,ale zauważyłam młode siewki hibiskusa różowego szkoda że niebieskiego i białego siewek nie mam.Ale można zbierać nasiona i wiosną wysiewać.Wybierałaś się do mnie na rowerku może prędzej się wybierzesz jak zamieszkam w domku. Piszecie ,że trawę pampasową okrywacie ja mam ją od wiosny ubiegłego roku na zimę niczym nie okrywałam w tym roku zakwitła teraz sama już nie wiem okrywać czy nie okrywać :?Wszystkie trawy ściółkuję skoszoną trawą więc może to wystarczyło by przetrzymała zimę.
wiolettaaa
100p
100p

Post »

Dzięki Halinko chętnie przyjmę do swego ogrodu budlejki :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu, to zbierz nasiona hibiskusów dla mnie, a ja je wiosna wysieję w moim ogródeczku :D
Twój ogród jest wyjątkowo słoneczne dlatego nie musisz się przejmować okrywaniem na zimę roślin. Jak trawa pampasowa przeżyła tę zimę, to pewnie nic jej nie zaszkodzi.
Jak już zamieszkasz na swoim Ranczo, to będę częściej wpadać, bo będziesz wtedy miała więcej wolnego czasu :lol:

Agnieszko już się cieszę na badylki żółtej budlei :lol: nooo i podaję mój sposób ukorzeniania :lol:

Ukorzeniam roślinki z gałązek

Otóż, zwykle w czerwcu, lipcu lub sierpniu ucinam sekatorem, skośnie, niepotrzebne zdrewniałe, młode gałązki tuż pod węzłem (oczkiem), długości ok. 20 cm, takie, które zawierają około 5 liści i od dołu usuwamy 3 liście.
Gałązki wkładam bezpośrednio do ziemi, w pozycji leżącej, poziomej (chodzi o rozłożenie, przemieszczenie się hormonów wzrostowych z wierzchołka w niższe partie dla lepszego wytwarzania korzeni), za krzaczkiem macierzystym od strony północnej (nie za głęboko, żeby nie utrudniać dostęp tlenu do korzeni) i przysypuję centymetrową warstwą piasku (ponoć wtedy nie rozwijają się glony i inne porosty), a obok kładę kamyki dla szybkiej orientacji, że tam coś się ukorzenia.
W półcieniu większego krzewu gałązki mają odpowiednie nasłonecznienie i wilgotność.
Zaciszne i zacienione miejsce jest bardzo ważne, dlatego, że taka roślinka nie ma systemu korzeniowego, więc nie wolno jej narażać na wysuszające działanie silnego wiatru i słońca, bo uschnie. No i należy dbać o utrzymanie stałej wilgotność.

Na zimę przykrywam je gałązkami świerkowymi i to im wystarcza chociaż mieszkam w zimniejszej części Polski. Większość z nich ukorzeniła się bez problemu. Nie stosuję żadnych środków do ukorzeniania, które ponoć przyspieszają ukorzenienie.

Ja z gałązek rozmnożyłam bardzo dużo krzewów iglastych i liściastych.
W moim ogrodzie z ukorzenionych krzewów iglastych rosną: tuje, jałowce, bukszpany, cisy; a z krzewów liściastych: krzewuszki, forsycje, jaśminowiec, kalina zwykła, ligustr, pęcherznice, dereń, bukszpan, tamaryszek, wierzba.
Właściwie, ukorzeniałam wszystko co mi wpadło w rękę.

Zwykle, w następnym roku jesienią , przesadzam roślinkę na stałe miejsce

Ponoć budleja Dawida ukorzenia się bezproblemowo i można ją ukorzeniać o każdej porze roku. Spróbuje zrobić to jeszcze teraz :lol:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki Halinko za wyczerpującą odpowiedź :D .
Jak chcesz mogę wysłać teraz(poproszę adres na pw)
No chyba że wolisz na wiosnę.
A czy półzdrewniałe nie przechowuje się przez zimę a wsadza wiosną?
Gdzieś czytałam ale nie mam pojęcia gdzie :roll: .
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, zaczekajmy do wiosny, bo ja teraz już rzadko bywam na działce :?
Nie wiem czy dobrze określiłam pisząc zdrewniałe, miałam na myśli takie sztywne jednoroczne :oops:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dobrze Halinko zapisuję w kajeciku.
Ale bardzo proszę przypomnieć się wiosną :D .
Za różową budleję dziękuję-nie mam na razie miejsca.
A jak coś u ciebie wynajdę to będę głośno krzyczeć :lol: .
Zima długa jest :roll: .
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, pięknie dziękuję ;:168
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Kochana Halinko witam serdecznie ;:168
Sadzonki żółtych malin wysle Ci dopiero w listopadzie ,bo teraz to one na całego owocują i nawet jeszcze kwitną .Dorzucę jeszcze jeżynę czarną póżną i wczesną .
Dziękuję za pomoc przy zdjęciach.Pozdrawiam i lecę dalej .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”