Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dziękuję bardzo za uznanie, dziewczyny :D Staram się jak najlepiej przedstawiać moje ziółka, bo na to zasługują, no i nie przynudzać za bardzo. Rzeczywiście, szkoda, że nie można zapachu przesłać przez komputer, bo zapach to wielka zaleta większosci ziół. Moze kiedyś będzie mozna, a tymczasem muszą wystarczyć zdjęcia :D
Kiedy zainteresowałam się ziołami, kupiłam najpierw jedną książkę o nich, a potem jeszcze kilka. Stąd czerpię wiedzę o ziołach. Poza tym uprawiam zioła już jakiś czas i wykorzystuję ich walory smakowe i właściwości lecznicze, zatem mam już także "własną wiedzę" ;)
A dzis jeszcze pokażę dziurawca.
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum), zwany zielem świętojańskim, bo zakwita ok. 24czerwca (na św. Jana), jest bardzo wartosciowym ziołem, a przy tym jaki urodziwy!

Obrazek

Dziurawiec jest rosliną miejsc słonecznych i nie ma wymagań co do gleby. Znany był juz Hipokratwsowi, który opisywał jego właściwosci lecznicze. Ma on zastosowanie wielorakie, m.in. zalecany jest w schorzeniach wątroby i przewodu pokarmowego, w nerwobólach , bezsenności, w uszkodzeniach i porażeniach nerwów. Zewnętrznie stosowany jest na trudno gojące się rany.
Ja robię olejek dziurawcowy Z kwiatów), którym smaruję wszelkie skaleczenia. Działa odkażająco, przeciwzapalnie i ściągająco, przyspiesza gojenie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niektóre z tych zdjęć już pokazywałam, ale dziurawiec jest tak piękny, ze mie mogłam sie powstrzymać, zeby nie pokazać go jeszcze raz ;)
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Twoje ziółka, to pewnie poezja aromatu.Wyglądają pięknie, takie rozrośnięte, wypełniając ogród kolorem i zapachem.Brawa za ogromną wiedzę i stosowanie jej w praktyce.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Izo, chyba sobie gdzieś muszę zapisać wszystkie Twoje ziołowe lekcje i zrobić jakąś ściągę :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O tak, Elu :D Zapachy są piękne i bardzo urozmaicone. Zioła stanowią prawdziwą ozdobę ogrodu :D

Karolinko, możesz zrobić ściągę, ale przecież zawsze możesz tu zajrzeć :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wpadłam z wizytką na dobranoc ,a tu taki piękny dziurawiec........ ;:2
Ostatni zrobiło się bardzo modne "łopatkowani" a z tyłu za mną rośnie go masa więc podąże za modą i go "wyłopatkuję" :wink: Jak przekwitnie oczywiście ,nie? :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Przepraszam, że dopiero dzisiaj wpadłam do twojego ogrodu, ale na forum jest tyle do zwiedzania, że chyba dokończ lata nie zdążę. :oops: Masz przeuroczo ;:77 Jak to robisz, że masz tyle roślin na tak małej powierzchni :?: Uwielbiam ogródki ziołowe, chybataki sobie stworzę :wink:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Grzegorz B

Post »

Bardzo dokładnie przeczytałem, Twój wykład o kolejnych ziołach i tak coraz bardziej się do nich skłaniam. Są bardzo zdobnicze, a na dodatek naturalnie piękne :D Iza a czy odwiedzasz lekarzy, bo jeżeli korzystasz z leczniczych właściowości ziół, to lekarz będzie raczej zbędny :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Coś mi się widzi Chatte, że program na przyszły rok masz już ustalony. Kiedy przyjdzie wiosna , dasz hasło zbieramy mniszka na sałatki i kwiaty na syropek a wszyscy już lecą zbierać i przetwarzać. :wink:
To żart oczywiście, ale taka zrobiona przez Ciebie ściąga na cały rok - to niezły pomysł.Może się nad tym zastanowisz ? :?: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

chatte pisze:Karolinko, możesz zrobić ściągę, ale przecież zawsze możesz tu zajrzeć :D
Niby mogę zajrzeć, ale przy moim ślimaczym internecie, to trochę trwa, a tak chyba lepiej zbiorę sobie wszystko w jednym miejscu. Jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko temu, bo to w koncu Twój wątek :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu, dziurawiec u mnie już przekwitł, a u Ciebie jeszcze kwitnie? :shock: Nie musisz czekać aż przekwitnie. Zetnij ziele i ususz - a nuż się przyda ;), a roślinkę wyłopatkuj i posadź :D
Mój dziurawiec też został wyłopatkowany w lesie, a teraz rosnie także wokół ogródka :D
piku pisze:...Jak to robisz, że masz tyle roślin na tak małej powierzchni ?
Zwyczajnie: nie mam w ogródku trawnika i , pomijając ścieżki, obsadzam całą powierzchnię :D
Do założenia ogródka ziołowego nie trzeba wiele. Wystarczy wyłopatkować parę dziko rosnących ziół i zdobyć do kompletu kilka innych, których wyłopatkować nie mozna ;)

Grzesiu, mam awersję do lekarzy, bo mam z nimi niezbyt dobre doswiadczenia. Unikam jak ognia spotkania z lekarzem. Jakoś szczęśliwie udaje mi się obywać bez ich interwencji, chociaż jaki jest w tym udział ziół, to trudno powiedzieć ;)
Czy jeszcze nie całkiem przekonałam Cie do ziół? Po lawendzie, szałwii i dziurawcu masz jeszcze wątpliwości? Hm... moze wyslę Ci po gałązce mięty, melisy i tymianku, albo piołunu, żeby przekonał Cię ich zapach? ;) Oczywiście żartuję! Myslę, ze jesteś już przekonany :D

Grażynko, ubawiłaś mnie tym żartem :lol: Nie wiem, czy aż tak zainteresowałam forumowiczów ziołami :D
Ściąga chyba nie jest potrzebna, ale co miesiąc Admin pyta: co robimy w... Tam mogę pisać co zbieramy z ziół. I to jest chyba dobry pomysł, moze więcej forumowiczów przeciągnę na "ziołową stronę" ;)

Karolinko, dlaczego miałabym mieć coś przeciwko Twojej ściądze? Kopiuj sobie co chcesz, a jak będziesz potrzebowała jakichś dodatkowych informacji, to pytaj. Jak tylko będę w stanie odpowiedzieć, to możesz na mnie liczyć :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

chatte pisze:Basiu, dziurawiec u mnie już przekwitł, a u Ciebie jeszcze kwitnie? :shock: Nie musisz czekać aż przekwitnie. Zetnij ziele i ususz - a nuż się przyda ;), a roślinkę wyłopatkuj i posadź :D
Mój dziurawiec też został wyłopatkowany w lesie, a teraz rosnie także wokół ogródka :D
No to jutro nastepne łopatkowanie mnie czeka :D To super ,że mogę go już wyłopatkować :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Grzegorz B

Post »

chatte pisze:Czy jeszcze nie całkiem przekonałam Cie do ziół? Po lawendzie, szałwii i dziurawcu masz jeszcze wątpliwości? Hm... moze wyslę Ci po gałązce mięty, melisy i tymianku, albo piołunu, żeby przekonał Cię ich zapach? ;) Oczywiście żartuję! Myslę, ze jesteś już przekonany :D
Iza przekonany w 100%, ale kto by nie był po takiej prezentacji :wink:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

chatte pisze:Karolinko, dlaczego miałabym mieć coś przeciwko Twojej ściądze?

No wiesz, Izuniu, w końcu prawa autorskie... :wink:
chatte pisze:Kopiuj sobie co chcesz, a jak będziesz potrzebowała jakichś dodatkowych informacji, to pytaj. Jak tylko będę w stanie odpowiedzieć, to możesz na mnie liczyć :D
Dziękuję! :D

Co do dziurawca, to też bym go chętnie przyłopatkowała, ale musiałabym mieć większy ogród, bo trochę mi się nie podoba jego wygląd po przekwitnięciu :? . W większym ogrodzie to ujdzie, a u mnie by się trochę za bardzo rzucało w oczy.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolinko, po przekwitnięciu możesz go obciąć i w ogóle nie będzie nic widać, aż odrośnie (powinien zdążyć zakwitnąć jeszcze raz).

Grzesiu, dziękuję za komplement :D

Basiu, jak zrobisz to jutro, a zima nie przyjdzie zbyt szybko, to - jak mówiłam Karolinie - może zdąży jeszcze u Ciebie zakwitnąć ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Chatte - myślę że mogłabyś na koniec sezonu taką ściągę zrobić, z pewnością wielu by z niej skorzystało / ja jestem numer jeden - jeśli pozwolisz / .Poza tym , co piszesz o ziołach ,można by jeszcze dodać o wykorzystaniu ich w lecznictwie wodnym/ kąpiele, okłady, maseczki kosmetyczne / to byłoby super. Twoja wiedza w lecznictwie domowym to byłby hit sezonu.Myślę. że wiele kobiet skorzystało by z tych informacji zaczęło stosować zioła na codzień. Co o tym sądzisz? :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”