Goryczko, masz przepięknie zagospodarowaną działkę, a skalniaki i rośliny na nich zapierają dech w piersiach.
Tak rozrośniętych goryczek nie widziałam jeszcze.
Na mnie największe wrażenie - poza goryczkami - zrobiło to wiosenne zdjęcie:
Moje faworytki hosty, kolorowe pierwiosnki i kamienna ścieżka. I o ile się nie mylę przy płocie wypasione ostróżki.
Goryczko długo nie mogłam znaleźć Twojego ogródka....
Ale już go odnalazłam i jestem zachwycona
Piękny ten Twój zakątek, taki pełen kolorów i cudnych roślin
Widać ,że rośliny to dla Ciebie wielka pasja.
Podobnie jak Atkę ,zachwyciło mnie to zdjęcie z prymulkami ......super kompozycja
Wczoraj zaprezentowałam Goryczkę Gentiana x scabra"Jab" dzisiaj kolej na Gentiana x scabra"Rhein" są to goryczki jesienne.Trzecia kwitnie w połowie października ale w tym roku ma małe spóźnienie i spodziewam sie kwiatów w listopadzie.Zakwitła po raz drugi żółta sasanka co wskazuje,że jesień będzie długa.
Witaj Beatko!
Tak masz rację hosty zabezpieczone są przed ślimakami. Biorę węgiel drzewny mieszam z grubym i drobnym
żwirkiem i podsupuję. Sprawdza się w 100%.
Goryczko-chyba po obejrzeniu Twoich zdjęć zapanuje na Forum goryczkomania w stanie ostrym.Sposób na ślimaki świetny, polecała go także Kogra.Ja również jestem zauroczona ścieżką podobnie jak Liska, Trzynastka i Monia.
Gentiana verna.Oczy staja w slup.Post 9.10. prawy gorny rog-co to jest?.Sasanka zolta u mnie tez kwitnie wiec
przepowiednia moze sprawdzi sie.Z obuwikami nie ma problemu.Chetnie wymienie je na inne skalniaki.
Witam,trafiłam do Twojego ogrodu przypadkiem,aż zaniemówiłam jak zobaczyłam mnóstwo hiacyntów,jaki to musi być zapach...
Tyle kolorów w Twoim ogrodzie,jest nie samowity,musiałam zostawić wpis...
Gdzieś pisałaś, że masz około 500 hiacyntów i ciągle dokupujesz. Wtedy nie bardzo to sobie wyobrażałam... teraz już mogę to sobie wyobrazić
Goryczki rewelacyjne. Ta ostatnia "Rhein" - cudo!
Podziel się z nami doświadczeniem w uprawie. Ja mam, na przykład, jakąś bezłodygową, która rozrasta się w piękną dużą kępę ale nie kwitnie...
Z goryczka bezlodygowa mialem identyczna sytuacje.Rozrastala sie szeroko i nie kwitla. Teraz rosnie caly dzien
w sloncu i na wierzchu skalniaka.Nie rozrasta sie ale obficie kwitnie a poza tym w ziemi ma duzo kamykow
wapiennych.