Ryż(Oryza ) - domowa uprawa
Re: Ryż w oczku - domowa uprawa
Przyznam że to mnie zaintrygowało
Daj jakies fotki, ciekaw jestem jak to wygląda teraz

Ja też jestem ciekawa. Z niecierpliwością czekam na zdjęcia 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego co sie orientuje w USA i Kanadzie rośnie dziki ryż http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostruda_wodna bardziej sie nadający do naszego klimatu
ponadto z tego co slyszalem jest sporo smaczniejszy od zwykłego ryżu 

-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
Ryż - uprawa, choroby
Czy wiecie gdzie można kupić ryż niepolerowany nadający się do posadzenia? Jak tak to co dalej? Jakie zasady uprawy trzeba znać?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ryż - uprawa, choroby
Witaj
Tutaj link do bloga o uprawie ryżu w domu http://ogrodek-thilien.blogspot.com/201 ... lub-w.html
Jeżeli chodzi o nasiona wpisz w google, ja znalazłam nasiona w sklepie internetowym.( albo kup to co radzi osoba z bloga)
Tutaj link do bloga o uprawie ryżu w domu http://ogrodek-thilien.blogspot.com/201 ... lub-w.html
Jeżeli chodzi o nasiona wpisz w google, ja znalazłam nasiona w sklepie internetowym.( albo kup to co radzi osoba z bloga)
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ryż - domowa uprawa
W ogrodniczych i marketach budowlano ogrodniczych można dostać ozdobną odmianę o ciemnoczerwonych liściach (Madras i chyba coś jeszcze). Mnie najlepiej rósł z rozsady, w doniczkach ustawionych w słonecznym miejscu w wiadrze z wodą. Kwitł a ziarno dojrzało i kiełkowało w następnym roku.
Kupowany w internetowym sklepie z nasionami głównie egzotycznymi nie wykiełkował.
Jesienią kupiłem w delikatesach czarny, naturalny ryż, wyłożony na waciki wykiełkował. W tym samym sklepie była też mieszanka trzech odmian, chyba się na nią skuszę.
Kupowany w internetowym sklepie z nasionami głównie egzotycznymi nie wykiełkował.
Jesienią kupiłem w delikatesach czarny, naturalny ryż, wyłożony na waciki wykiełkował. W tym samym sklepie była też mieszanka trzech odmian, chyba się na nią skuszę.
Pozdrawiam,
J
J
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Widziałam tę czarną odmianę Madras u kogoś w ogrodzie i bardzo mi się spodobała. Fantastyczna do kompozycji, z opisu raczej niekłopotliwa- chyba spróbuję 

-
- 500p
Kiedy sadzi się ryż?
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- Floro - Fob
- 200p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wysiałem dwa dni temu. Już kiełkuje! Niezły z niego sprinter 

-
- 500p
Ja już go (jego nasiona) mocze kilka tygodni może nawet miesiąc. Nie wymieniam im wody. Raczej nie mają kiełków. Czy z nich jeszcze coś wyrośnie?
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
Z uprawą ryżu bawiłam się w zeszłym roku
Spokojnie można kupić w supermarkecie zwykły brązowy ryż w torebkach. Najlepiej powybierać z nich takie ziarenka, które wciąż pozostają w łupinkach - większa szansa, że wykiełkuje (przy okazji przekonałam się, że nie tylko ryż bywa w tych torebkach.....). Zaczęły kiełkować już następnego dnia i rosły w oczach. W moich nie najlepszych do tego warunkach siewki padały jak muchy, ale jak wyszły z wieku niemowlęcego to roślina kompletnie nie wymagająca i nie do zdarcia

Spokojnie można kupić w supermarkecie zwykły brązowy ryż w torebkach. Najlepiej powybierać z nich takie ziarenka, które wciąż pozostają w łupinkach - większa szansa, że wykiełkuje (przy okazji przekonałam się, że nie tylko ryż bywa w tych torebkach.....). Zaczęły kiełkować już następnego dnia i rosły w oczach. W moich nie najlepszych do tego warunkach siewki padały jak muchy, ale jak wyszły z wieku niemowlęcego to roślina kompletnie nie wymagająca i nie do zdarcia

-
- 500p
Ja moczę jego nasiona i moczę już drugi dzień i nici z kiełkami poprzednio moczyłem ok. miesiąc i nici z kiełkami.
Co robię źle? Moczę go w kranówce, a na opakowaniu było napisane ryż brązowy naturalny. Nie wymieniam mu wody codziennie tylko co jakieś 2-3 dni. Więc co robię źle? Proszę o pomoc

Co robię źle? Moczę go w kranówce, a na opakowaniu było napisane ryż brązowy naturalny. Nie wymieniam mu wody codziennie tylko co jakieś 2-3 dni. Więc co robię źle? Proszę o pomoc
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan