Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Asiu, u mnie był tylko jedno popołudnie, kiedy go piekłam i na drugi dzień trochę zostało - ale zaraz też zniknęło.
POza tym jak zrobisz z całości przepisu to wyjdą dwa chlebki. Można ciasto podzielić na dwa. Kiedy wyrośnie - z jednej części upiec chleb - to wychodzi jedna foremka, a drugą zamrozić. Tylko potem trzeba pamiętać,że po rozmrożeniu ciasto musi jeszcze raz wyrosnąć :P

POza tym jak zrobisz z całości przepisu to wyjdą dwa chlebki. Można ciasto podzielić na dwa. Kiedy wyrośnie - z jednej części upiec chleb - to wychodzi jedna foremka, a drugą zamrozić. Tylko potem trzeba pamiętać,że po rozmrożeniu ciasto musi jeszcze raz wyrosnąć :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Dalej korzystam z włoskich przepisów Marleny de Blasi
Dzisiaj na późny obiad wykonałam Porri gratinati /pory zapiekane/
Kupiłam siateczkę szalotek i duży por, z którego trzeba wykorzystać jedynie białą część

poza tym potrzebne są: opakowanie sera mascarpone,1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego pieprzu, 1 1/2 łyżeczki drobnej soli,1/2 szklanki wódki / włoska Grappa w oryginalnym przepisie/ - ja dałam śliwowicę. starty parmezan - ok. pól szklanki, masło do wysmarowania formy
Szalotki i por obrać, oczyścić i pokroić na talarki. Uwaga na łzy!
W dużej misce wymieszać mascarpone, wódkę i przyprawy. Dodać cebulę i pory i wymieszać dokładnie.
Wysmarowaną masłem formę do zapiekania wyłożyć mieszanką porowo-cebulową, wyrównać, posypać parmezanem

Piekłam najpierw w temp. 180 stopni - 30 min, potem w 210 st. piętnaście minut aż powierzchnia była brązowa

Pieczone udka w pikantnym curry
Cztery udka z kurczaka dzien wcześniej zamarynowałam w curry i do dzisiaj czekały w lodówce.
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka curry, szczypta chilli,łyżka soli,łyżeczka granulowanego czosnku i łyżeczka suszonego imbiru. Udka przekrojone na pól do rękawa foliowego, do tego marynata i do lodówki.Udka przekładałam na obie strony kilka razy od wczoraj,żeby mięso równomiernie przeszło smakami przypraw.
dzisiaj całość położyłam na formę i piekłam ok. godziny w piekarniku w temp. ponad 200 stopni.
POtem włożyłam jeszcze pory do zapiekania.

To bardzo rozgrzewająca kombinacja, zwłaszcza na wieczór.Piliśmy gruzińskie czerwone wino.


Dzisiaj na późny obiad wykonałam Porri gratinati /pory zapiekane/
Kupiłam siateczkę szalotek i duży por, z którego trzeba wykorzystać jedynie białą część

poza tym potrzebne są: opakowanie sera mascarpone,1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego pieprzu, 1 1/2 łyżeczki drobnej soli,1/2 szklanki wódki / włoska Grappa w oryginalnym przepisie/ - ja dałam śliwowicę. starty parmezan - ok. pól szklanki, masło do wysmarowania formy
Szalotki i por obrać, oczyścić i pokroić na talarki. Uwaga na łzy!
W dużej misce wymieszać mascarpone, wódkę i przyprawy. Dodać cebulę i pory i wymieszać dokładnie.
Wysmarowaną masłem formę do zapiekania wyłożyć mieszanką porowo-cebulową, wyrównać, posypać parmezanem

Piekłam najpierw w temp. 180 stopni - 30 min, potem w 210 st. piętnaście minut aż powierzchnia była brązowa

Pieczone udka w pikantnym curry
Cztery udka z kurczaka dzien wcześniej zamarynowałam w curry i do dzisiaj czekały w lodówce.
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka curry, szczypta chilli,łyżka soli,łyżeczka granulowanego czosnku i łyżeczka suszonego imbiru. Udka przekrojone na pól do rękawa foliowego, do tego marynata i do lodówki.Udka przekładałam na obie strony kilka razy od wczoraj,żeby mięso równomiernie przeszło smakami przypraw.
dzisiaj całość położyłam na formę i piekłam ok. godziny w piekarniku w temp. ponad 200 stopni.
POtem włożyłam jeszcze pory do zapiekania.

To bardzo rozgrzewająca kombinacja, zwłaszcza na wieczór.Piliśmy gruzińskie czerwone wino.

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
To dla mnie przyjemność Kasiu.Nigdy nie robiłam niczego w kuchni z przymusu. Gotowanie to mój żywioł 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Asiu, jak nie zajrzysz, to nie pogadamy o kuchni...
ŚLiczniutkie chlebusie.Gratuluję

ŚLiczniutkie chlebusie.Gratuluję

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
A nie mówiłam,że ten chlebek jest super
Cieszę się,że skorzystałaś z mojej sugestii, bo przepis należy do Włochów

Cieszę się,że skorzystałaś z mojej sugestii, bo przepis należy do Włochów

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Kasiu, na kamieniu tak. Ale bez przykrywania.
Niestety, zrezygnowałam z kamienia / może być taki do pieczenia pizzy lub zamówiony u kamieniarza/, dlatego,że najpierw sam kamień musi się rozgrzewać w piekarniku ponad godzinę, a dopiero potem można coś na nim upiec.Mój piekarnik nie należy do najoszczędniejszych i bankrutowałam na prądzie
Chleb pieczony na kratce wychodzi tak samo
Niestety, zrezygnowałam z kamienia / może być taki do pieczenia pizzy lub zamówiony u kamieniarza/, dlatego,że najpierw sam kamień musi się rozgrzewać w piekarniku ponad godzinę, a dopiero potem można coś na nim upiec.Mój piekarnik nie należy do najoszczędniejszych i bankrutowałam na prądzie

Chleb pieczony na kratce wychodzi tak samo

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki