Roślinki Ani cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu,zdejmij go stamtąd,ma z całą pewnością za gorąco i duszno,bo przysychają brzegi listków.Pamiętaj że cissusy to rośliny cieniolubne.One potrzebują jasnego,rozproszonego światła,a nie bezpośredniego jego działania,i dlatego może Ci przysychać wołając o pomoc.Ustaw go w tym samym pokoju,ale w takim miejscu by padało na niego jak najmniej promieni słonecznych.I nie wieszaj cissusów pod sufitem,bo tam jest bardzo gorąco(gorące powietrze unosi się do góry,zaś zimne opada na dół). Możliwe że jak tylko go zdejmiesz i umieścisz w innym miejscu tego pokoju-roślinka odżyje.Spróbuj.Jeżeli i to nie pomoże,to będziemy myśleć,co dalej z tym fantem zrobić?
Awatar użytkownika
ewelina8005
1000p
1000p
Od: 24 lip 2009, o 12:50

Post »

z tym powietrzem to racja,ja to moje epi rozwiesiłam i jak napaliłam w piecu to biegusiem zdejmowałam,listki zaczęły sie zwijac szybko,i tak troche zrobiło się żółtych spryskuje go,teraz na paliku stoi ,jak uschnie to się pochlastam normalnie,
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

No właśnie,pod sufitem jest już i tak bardzo gorąco,a jak się jeszcze nagrzeje, to robi się podwójna sahara i roślinka mówi :amen,już po mnie! Więc skoro są to roślinki cieniolubne,to i delikatny ''chłodek'' by im odpowiadał.Cissusy nie znoszą przeciągów,zbytnich przewiewów w nadmiarze.Owszem,musi być przewiew,ale delikatny,a nie przeciąg.
Awatar użytkownika
katarzyneczka
1000p
1000p
Od: 1 mar 2009, o 17:41

Post »

Krysiu a u mnie jedynym miejscem, w którym rosną wszystkie cissusy, jest kuchnia, w której jest zawsze bardzo ciepło :? Na dodatek wszystkie wiszą na oknie nad kaloryferem :? Jutro pokażę je u siebie :D
Pozdrawiam Katarzyna
Moje wątki Zapraszam;)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu dziękuję Ci ślicznie za rady i pomoc ;:180 Już go przenoszę na półkę tam akurat promienie słoneczne nie zaglądają i nie będzie pod sufitem tylko trochę niżej :wink:

Ewelinko a czasem nie przelałaś epi :roll: Bo ja zauważyłam u swojego że jak miał za mokro to listki mu się zwijały i były takie sflaczałe :?

Kasiu widocznie nie u każdego odpowiada im identyczne miejsce :roll: Np. u mnie w kuchni australijskiemu odpowiada gorące powietrze bo wisi przed oknem pod sufitem ale najwidoczniej discolor jest wrażliwszy :wink:
Awatar użytkownika
katarzyneczka
1000p
1000p
Od: 1 mar 2009, o 17:41

Post »

Ani pewnie tak :roll: Tak to już jest z tymi kwiatuszkami :arrow: u jednych rosną cudnie a u nas nie chcą :evil: Trzymam kciuki za Twojego discolorka ;:215
Pozdrawiam Katarzyna
Moje wątki Zapraszam;)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu coś na pewno w tym jest :roll: Zobaczymy co teraz będzie bo go przeniosłam, może wreszcie odżyje i nie będzie zrzucać listków :roll: A kciuki jak najbardziej się przydadzą....dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
m@jk@
500p
500p
Od: 9 wrz 2009, o 03:23
Kontakt:

Post »

Ehh... Nie ma to jak dobre rady Forumowiczów :D ja tam chyba swojego dzięki temu odratowałam, bo ma się nieźle, także wierzę że i Twojego da się odratować :)
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

M@jk@ dokładnie :D A co się z Twoim działo i też masz discolorka czy inną odmianę cissusa :roll:
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - Discolor jest śliczny. Oby doszedł do siebie i znalazł swoje miejsce :D
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

śliczna ta roślinka
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

Witaj Aniu,co z roślinką? Kiedy go podlewałaś? Bacznie go obserwuj. Mam nadzieję że to coś pomoże?
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu, Gosiu dziękuję w imieniu cissusa :oops:

Krysiu dziękuję.....przeniosłam go na półkę i jak na razie nic się nie dzieję, zobaczymy co będzie za kilka dni :roll: Podlewam go jak ziemia przeschnie ponieważ zauważyłam że jak dość często go podlewam to szybciej gubi te listki i do tego gałązki się łamią :? Będę go obserwować....ja też mam taką cichą nadzieję :wink:
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzymam kciuki za roślinkę, żeby doszła do siebie. :)
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
Krystyna.F
ZBANOWANY

Post »

I ja trzymam kciuki. I to podwójnie!!! ;:215 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”