Skrzyp - jak z nim walczyć ?Jakie opryski są skuteczne?
-
marcioszek
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 3 cze 2009, o 07:18
-
marcioszek
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 3 cze 2009, o 07:18
Ze skrzypem walczę już 4 lata.
Szukałem porad u wielu "specjalistów" ale jak do tej pory to żadna nie przynosi efektów
. Są zwolennicy wyrywania, oczywiście stosuję tą metodę włącznie z głębokim wykopywaniem resztek, ale wcale nie widzę efektu a wręcz odwrotnie namnaża się.
Pozostała mi chemia, której jestem wielkim przeciwnikiem. Trudno ktoś znas musi jednak ustąpić, zobaczymy kto? 
-
Aius Locutius
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 14 cze 2009, o 23:29
Skrzyp polny (Equisetum arvense) jest rośliną wskaźnikową występuje na glebach kwaśnych Najlepszym sposobem jest więc wapnowanie Proszę pamiętać o dobraniu odpowiedniego rodzaju wapna do rodzaju gleby (w formie tlenkowej na gleby ciężkie i w formie węglanowej na gleby lekkie) Wapno należy wymieszać dokładnie z ziemią warstwy ornej tj ok 15-20 cm Sam proces odkwaszania zachodzi powoli więc efekty mogą być widoczne dopiero po kilku miesiącach W rolnictwie stosuje się ok 4 t wapna na hektar co 4 lata jest to dawka uśredniona wszystko zależy od odczyny gleby.
Co do stosowania ŚOR nie jest uzasadnione ponieważ Skrzyp polny ma ściany komórkowe przesiąknięte krzemionką i żadne tego typu zabiegi nie są skuteczne.
Co do stosowania ŚOR nie jest uzasadnione ponieważ Skrzyp polny ma ściany komórkowe przesiąknięte krzemionką i żadne tego typu zabiegi nie są skuteczne.
- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Walka ze skrzypem
Witam. Mam problem ze skrzypem rosnącym między hederą. Czy jest sposób chemiczny na zniszczenie tylko skrzypu, czy tylko wyrywanie ręczne. Czy podniesienie pH pomoże? Staś
Staś
-
x_P-42
Podam Ci swój - jedynie dla mnie skuteczny sposób. Dziwny , ale wykoncypowany z wiadomości o skrzypie i wypraktykowany.
Skrzyp rośnie na glebach ubogich. Wyrywanie daje taki efekt, że odrasta, jak hydra.
Mój sposób jest szalenie prosty. Odcinam 2/3 - 3/4 zielonej części skrzypu, następnie biorę garstkę nawozu w granulkach i dokładnie przysypuję nim pozostałą zieloną część skrzypu , oraz okolice w promieniu ok. 4-5 cm. Lekko zwilżam wodą i przykrywam to miejsce nieco większą doniczką.
Problem zaczyna się, gdy skrzyp przerasta korzenie rośliny. No cóż, wolę wykopać te roślinę dobrze ja oczyszczając , niż dopuścić do panoszenia się skrzypu.
Skrzyp rośnie na glebach ubogich. Wyrywanie daje taki efekt, że odrasta, jak hydra.
Mój sposób jest szalenie prosty. Odcinam 2/3 - 3/4 zielonej części skrzypu, następnie biorę garstkę nawozu w granulkach i dokładnie przysypuję nim pozostałą zieloną część skrzypu , oraz okolice w promieniu ok. 4-5 cm. Lekko zwilżam wodą i przykrywam to miejsce nieco większą doniczką.
Problem zaczyna się, gdy skrzyp przerasta korzenie rośliny. No cóż, wolę wykopać te roślinę dobrze ja oczyszczając , niż dopuścić do panoszenia się skrzypu.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Polu a co robisz, gdy masz łan skrzypu, a nie pojedyncze rośliny? 
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;