Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysieńko, ,
zapomniałam się zapytać, czy nowa papużka zaprzyjażniła się ze "starą"?
;:88
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
x_P-42

Post »

Marysiu, nie zazdraszczaj powierzchni, bo w Twoim malutkim ogródeczku jest tak dużo roślin , że w wielu wielkich ogrodach tylu nie ma!
Masz naprawdę piękny zestaw roślin, taki wybór róż, bylin... Pozdrawiam słonecznie ;:3
Awatar użytkownika
Katkakotka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2009, o 00:50

Post »

foggia ślicznie w Twoim ogródku , jeszcze tak kolorowo :)

mam pytanie odnośnie fuksji gruntowych
czy one na pewno nie zmarzną ? przezimują w gruncie ?
też mam 2 tegoroczne i się boję zostawić
Kasia
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

O, ile gości. Miło mi. :D

Ewo, bardzo się cieszę z Twojej wizyty, jako, że ja też krakowianka choć teraz mieszkam daleko. Obserwuję Twoje działania w Podwórkowym, przy takiej ilości roślin jakie posadziłaś na pewno już wiosną będzie kolorowo.

Basiu, dzięki za miłe słowa :D

Stasiu, u mnie zimno, dziś koło 6 wieczorem było tylko 5C :evil: Ja też mam dużo pracy w ogródku, tylko jakoś mi nie idzie, głównie z powodu pogody :roll: A do grzebania w ziemi używam zwykle rękawiczek jednorazowych, bo w innych jakoś nie umiem nic zrobić.
Papużka już się zadomowiła, śmigają obie po pokoju jak strzały, zaprzyjaźniły się :D

Alu, ta szklarenka, którą widać na zdjęciach należy do sąsiadów, moja jest trochę mniejsza. Jest mała, 1.80 na 2.50m. Służy mi do wysiewów wiosną i do przechowywania zimą wrażliwych roślin. Kiedy jest mróz ogrzewam ją grzejnikiem parafinowym. Rok temu miałam tam też trochę pomidorów i papryki w donicach. Na potrzeby mojego ogródka jest wystarczająca.

Polu, no właśnie dlatego, że mam tyle roślin a chciałabym jeszcze więcej :roll:, przydałoby mi się trochę więcej powierzchni :D

Kasiu, u mnie fuksje zimują bez problemu, ale tu nie ma takich mrozów jak w Polsce. Ostatniej zimy było tylko kilka nocy z temp. poniżej -5C. Więc nie wiem co Ci radzić.

Świecznica o bordowych liściach
Obrazek

I dzisiejsze zdjęcie Acropolis, bardzo mi się ta róża podoba :)
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Katkakotka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2009, o 00:50

Post »

dziękuję Mario za odpowiedż
dopiero teraz doczytałam , ze Ty w Szkocji mieszkasz :) , więc wszystko jasne z tymi fuksjami
Kasia
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu, czy ja dobrze ujrzalam gdzieś kiedyś u Ciebie, że masz Summer Song??
Bardzo mnie ciekawi jak duża rośnie ta róża :P
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Foggio-tak moja rodzina przemieszcza się coraz dalej na zachód i ja urodziłam się już w Krakowie.Miło odnaleźć krajankę rzuconą w dalekie strony.Na środę zapowiadają nam 2 mm śniegu, niby niewiele, niby prze około zera ale strach o roślinki jest.Moją jedyną fuksję Lisa szybko przeniosłam do domu.Mam nadzieję,ze przezimuje i będzie mnie cieszyć w kolejnych latach.
Z cebul został mi śniedek.
A co zamierzasz z cebulowych posadzić?A może już posadziłaś?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Miniaturowy ogród -Foggia

Post »

bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, to piękna róża :P , ma niezwykły kolor :wink:
x_P-42

Re:

Post »

foggia pisze:

Świecznica o bordowych liściach
Obrazek
Ajajaj... Różyce, choć piękne, mnie nie wzruszają, ale ta świecznica...Mniodzio ! Jest na mojej wiosennej liście zakupów.
Zostałam obdarowana w tym roku zieloną cimicifugą , zobaczę, jak przetrzyma zimę i wtedy ewentualnie urządzę polowanko na tę bordową ;:3
Pozdrawiam , niestety, już jesiennie ;:3
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Foggio-bordowa świecznica bardzo dekoracyjna,czy trudna w uprawie tak z Twego doświadczenia?
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Marysiu! Kiedy 2 tygodnie temu założyłam swój wątek, nie spodziewałam się tylu gości u siebie i nie nadążyłam odpowiadać, a co dopiero mówić o zwiedzaniu ogrodów. Teraz odrabiam zaległości i trafiłam do Ciebie z rewizytą. Nnno, teraz rozumiem, dlaczego mówiłaś, że mam duży ogród! Twój jest malutki i przytulny jak ciepły i radosny pokój w domu :D
Marysiu, jesteś mistrzem nasadzeń i kolorów! I organizacji przestrzeni! W życiu bym nie pomyślała, że tyle pięknych okazów zmieści się w porządku i harmonii. Toż to burza kwiatów! Jak zaczęłam oglądać Twój wątek, to pomyślałam, że będą o nim myśleć "szkocki ogród z aniołkiem" - ale teraz wiem, że to "szkocki ogród elfów" ...
Strasznie podoba mi się także Twój szkocki mur - jest szlachetny i mocarny i pięknie na jego tle prezentują się kwiaty. Bluszcz faktycznie mógłby go zniszczyć, ale pnące róże, mmmmm, byłyby w sam raz! No i chyba czas budowac drugie pietro, czyli wysokie rośliny szczepione na pniu ;:1
Włożyłaś w ten ogród tyle serca, że cała okolica powinna przychodzić go zwiedzać :mrgreen: Napisz proszę, jak na to szaleństwo kwiatowe reagują Twoi sąsiedzi, bo jak pamiętam z moich podróży, w Wielkiej Brytanii nie ma zbyt wiele pięknych ogrodów przydomowych. Twój jest jak latarnia w szarym krajobrazie miejskim! Czy są wśród nich "zakręceni na zielono"?
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Witam wszystkich :D

To już moje trzecie podejście do wysłania postu. Dwa razy wszystko zniknęło :twisted:

Aniu, mnie też ta róża SummerSong się podoba, ma taki nietypowy kolor. A dostałam je jako róże czerwone...

Polu, bordową świecznicę mam od niedawna, jeszcze malutka. Bardzo się ucieszyłam kiedy zakwitła tym jednym kwiatkiem.

Ewo, o bordowej świecznicy nie mogę jeszcze wiele powiedzieć. Dlużej natomiast mam świecznicę zieloną i ta jest zupełnie bezproblemowa, rośnie w najbardziej cienistym zakątku, powoli się rozrasta i co roku ma więcej kwiatów, które u mnie dopiero teraz zaczynają się rozwijać.
Cebulowych już trochę posadziłam, ok. 100 narcyzów i 20 tulipanów, ale jeszcze sporo zostało. Mam troche nowych tulipanów, hiacynty, żółte szafirki i jakieś czosnki. Wiosną wydawało mi się, że niewiele cebulowych mi kwitło, a teraz gdziekolwiek kopię to trafiam na stare cebulki. :lol:
Wszyscy mówią, ze śniedki są ekspansywne, a u mnie zniknęły bez śladu. Dwa lata temu posadziłam 20 cebulek, wiosną pięknie kwitły, a w tym roku nie pojawił się ani jeden, nie wiem czemu.

Urszulko, miła jesteś, ale gdybyś widziała mój ogródek na żywo to nie pisałabyś o porządku w nim panującym. Marzy mi się taki porządek jaki widziałam u Ciebie.
Dzięki za podpowiedż w sprawie muru :D Wczoraj posadziłam przy nim pnącą różę. A nad "drugim piętrem' pracuję juz od jakiegoś czasu, przerabiam na drzewka wszystko co się da, wkrótce też powinno mi dojść kilka nowych :D
Mój ogród jest widoczny tylko dla moich najbliższych sąsiadów i dla baardzo wysokich osób przechodzących obok muru. Zielono zakręconych jeszcze tutaj nie spotkałam :( Tutejsze ogródki sa maleńkie, przed domem zwykle trawniczek i wokół niego jakieś kwiatki lub żwir, donice i szkaradne "ozdóbki". A za domem jakieś szopy i trawniczek z suszarką.

Kwitną jeszcze mieczyki, przyznaję się, że póżno je posadziłam :D

Obrazek

Obrazek

Ostatnia lilia
Obrazek

Trójsklepka
Obrazek

Trochę jesiennych kolorów
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario-Twoja trójsklepka ma zupełnie inny odcień niż moje,ja mam fioletowe,a Twoja bardziej bordo,chyba,że to przekłamanie kolorów?Ktoś na Forum,chyba w Szczecinie miał niebieską.Jestem nią(nimi, druga jest w pączkach) zachwycona, odkąd kupiłam cały czas kwitnie.A świecznicą interesowałam się, bo idealna do Podwórkowego.
Z cebulowymi,a właściwie z szafirkami zastanawiam się czy nie jest podobnie jak z Twoimi,sądząc z tego ile wyszło teraz to 1/3 brak.Podejrzewam gołębie, są tu stadem i niebywale bezczelne,ale czy mogły pożywić się cebulami szafirków?
Awatar użytkownika
milka100
100p
100p
Od: 27 lip 2008, o 09:08

Post »

masz przepiękny ogród, czasem w telewizji pokazują programy jak urządzone są ogrody w Anglii możne kiedyś zobaczymy i twój :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

nie zdziwiłabym się, jest co oglądać tutaj :wink: :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”