Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie ciepełko i pozytywna energia z tych zdjęć płynie, dziękuję :)

Dziś rano było 14 stopni, wiało i padało (jak przez całą noc), teraz chociaż ciut, ciut mniej leje, to jednak bardzo mi są potrzebne takie słoneczne widoki. Jeszcze raz dziękuję :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nalewko - bardzo dziękuję za odwiedziny, cieszę się że widok mojego kogrobuszu troszkę rozgrzał tą ponurą atmosferę jak u Ciebie panuje. U mnie dopiero dzisiaj troszkę popadało a za niedługo już znowu będzie świeciło słonko - już się przejaśnia. A mnie przydałoby się więcej deszczu bo w ogrodzie suchutko i to bardzo.

Grzesiu - tak , to aktualne zdjęcia bo u mnie ciągle sucho i słonecznie / wyjątek to dzisiejszy dzień/ .Mój dziki ogródek w mieście, to namiastka tego co ty możesz mieć tylko że w większej skali. Ale i ten mój kawałek raju mnie cieszy.

KaRo - ja też mam sporo tych trujących roślin, ale wiedząc jak się z nimi obchodzić nie straszna mi ich trucizna. Za to cieszą kwieciem moje oczy przez cały rok.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz pokaże wam moje fuksje w różnych ujęciach, może się do nich przekonacie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek :roll: :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fuksje są prześliczne. Mnie nie trzeba do nich przekonywać. Ale nie mam gdzie ich trzymać. Na balkonie silny wiatr niszczy je bardzo szybko (próbowałam już kilka razy), a na działkę mam za daleko by regularnie podlewać. Zostaje mi tylko podziwiać takie piękne okazy na forum :(
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Fuksje są śliczne. Ja też mam więc nie musisz mnie przekonywać do tych pięknych kwiatów. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Grzegorz B

Post »

Grażynko, mnie też nie musisz do nich przekonywać. Twoje są wspaniałe, takie kolorowe. Super ;:215 U mnie są trzy, ale takie białawe. Mam je od zeszłego roku, ładnie przezimowały oprócz jednej kolorowej jak Twoje, która uschła. Jednak u mnie fuksje kwitnienie mają marne. Chyba to wynik zimna, deszczów i wiatrów :(
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fuksje śliczne mnie podobają się bardzo i lubię je podziwiać ale w cudzych ogrodach :lol: ja osobiście dałam sobie z nimi spokój u mnie atakowały je przędziorki albo takie białe muszki ( zapomniałam jak to one się nazywają :? ) , jakoś nie mam do nich ręki zawsze to robaczyska walkę wygrywały :evil:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ja też podziwiam Twoje fuksje z tym wiekszą zazdrością :wink: ,że jak pisałam od lat nie mam do nich szczęścia - są u mnie roślinami sezonowymi :( a takie piękne... :roll:
Awatar użytkownika
Hortensja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 gru 2006, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj!!!
Masz piękne rośliny, bardzo dobre zdjęcia, i umiesz patrzeć.
Moje najszczersze gratulacje.
Łączę pozdrowienia - Hortensja :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję za uznanie, miłe słowa i zapraszam wszystkich na wirtualny poczęstunek. :lol: :lol: :lol:

Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Ale trafiłam :D
Nie dość ,że sobie pooglądałam kolorowe widoki to jeszcze zjem małe co nieco :D

Dziękuję,smaczne było mniam...mniam...a ogródek wesolutki w letnich barwach :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja moje fuksje przechowuję w piwnicy - w zimie temp. jest zawsze dodatnia - wiosną przycinam, przesadzam do większej donicy a kiedy wypuszczą pierwsze listki to zaczynam zasilać florovitem. Na pole wynoszę po przymrozkach i ustawiam w pobliżu doniczek z aksamitkami, ponieważ biała muszka / mączlik / nie znosi zapachu aksamitek. Ustawiam je w miejscach niezbyt nasłonecznionych, ale nie ciemnych. I to wszystkie zabiegi jakimi otaczam moje fuksje. Najstarsza ma 1,5 m wzrostu, pień grubości nadgarstka i ma 15 lat.

Hortensjo - witaj, dziękuję za uznanie. Staram się patrzeć na moje rośliny okiem fachowca i cały czas się uczę z czasopism, forum, no i na własnych błędach.

KaRo - uprawa fuksji to nic trudnego, można je też przechowywać w garażu a podczas silnych mrozów postawić na klatce schodowej - nieogrzewanej - tak je przechowuje moja koleżanka.

Anetko - wsadż do doniczki obok fuksji aksamitkę , ona weżnie na siebie cały atak szkodników - przędziorki uwielbiają aksamitki ale nie rozmnażają się w nich, a biała muszka nie znosi zapachu aksamitki. Kiedy już aksamitka będzie kończyć wzrost zaatakowana przez szkodniki, należy ją wyrzucić a w jej miejsce wsadzić nową i wtedy fuksja będzie zdrowa. Jesienią wyrzuca się aksamitkę wraz z korzeniami ,ile się da, korzenie fuksji otrząsa z zewnętrznej ziemi i kopcuje do wiosny podlewając tylko tyle, żeby bryła korzeniowa całkiem nie zaschła.

Grzesiu - spróbuj jak ja zasilać florovitem, ale systematycznie i na jesień lekko przytnij a wiosną o połowę pędy boczne i przesadż do nowej ziemi. Efekt murowany.

Mirabilis - spróbuj hodować na oknie w mieszkaniu - ja tak rozmnażam i zawsze mi się udaje, a potem pięknie rosną.

Erazmie - cieszę się że też kochasz fuksje. A może masz jakiś inny, lepszy sposób na ich hodowanie ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Fuksje są przepiękne, szczególnie ta ostatnia! Takiej jeszcze nie widziałam. Ja niestety nie mam fuksji, bo nie mam ich gdzie przechować zimą :(
A owoce masz tak zdrowe, ze to wręcz podejrzane ;) Jak Ty to robisz? :shock:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Trochę sprzyja mi natura - w zeszłym roku nie było żadnych owoców to i robactwo nie miało się gdzie rozmnażać.W zimie karmię sikorki i inne ptactwo a ono odwzajemnia się wydziobując robaki i mszyce.Poza tym sadzę tylko rośliny mało wrażliwe na ataki mszyc i robactwa, więc nie mają warunków do rozmnażania . No i "rozmawiam " z moimi roślinami, drzewkami i krzewami - zdaje mi się że to pomaga najwięcej. :wink: :lol: :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Grażynko masz przepiękne, różnobarwne i takie nietypowe kolorystycznie fuksje.
Bardzo, bardzo mi się podobają. Niestety także i mnie, średnio wychodzi ich przechowywanie. :(

Za wirtualny poczęstunek, serdecznie dziękuję. Bardzo smaczny. :D :D :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”