Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładna Phal. Penang Girl :) Ale mi się zdaje, czy ma trochę kolorki cieplejsze niż na prawdę? :roll:
A Phal. equestris na razie kwitnie a później... keiki :?: :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anusska pisze:Ładna Phal. Penang Girl :) Ale mi się zdaje, czy ma trochę kolorki cieplejsze niż na prawdę? :roll:
A Phal. equestris na razie kwitnie a później... keiki :?: :lol:
Penang Girl trochę inaczej wychodzi na zdjęciach niż w rzeczywistości. A equestris może puści keiki po kwitnieniu, ale na razie ciągle puszcza jakieś pączuszki mimo słabych korzeni. Kwiaty są mało trwałe, każdy trzyma się kilka dni, po czym przekwita.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Penang girl dzisiaj ładnie pachniał. Lueddemaniana puszcza nowy korzonek. Bellinie zżółkł najstarszy liść. Ciągle nie ma pędzika. Pędzik Vandy podrósł. Jednej z sadzonek equestrisa rośnie nowy korzonek. Nowa wiotka Vanda jeszcze nie zesztywniała, nie puszcza też korzonkó, a przydałyby jej się. Vascostylis puszcza 2 korzonki. Na razie jest mało pędzików na Phalaenopsis, bo zaledwie 3.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Penang girl przecudny ;:111 ;:111 ;:111 .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się :) .

Jego kwiatuszek ma ok. 4,5-5 cm, jest cudnie ubarwiony, w dzień pachnie, ale na razie nie tak mocno jak pachniał Liodoro. Pędzik jest niestety ułamany na końcu, więc po przekwitnięciu tego kwiatka będę musiała czekać na nowy pęd, mam nadzieję, że kiedyś się pojawi. Bellina swój zrzuciła od razu po przekwitnięciu, ale dotąd nic nie puściła oprócz korzeni i liści.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Penang girl przecudny jest ! No i Equestris oczywiście też, ale jego kwiaty już widywałam na zdjęciach a tego penanga jeszcze nie więc nim się zachwycam bardziej :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest cudowny :) . Mam nadzieję, że będzie długo kwitł.

Na razie nie ma nowych pędzików. Ten na Vandzie rośnie. Tej nowej chyba nieco zesztywniały 2 najwyższe liście. Phalaenopsis rosną dobrze. Dzisiaj byłam w praktikerze i LM, ale nic nie kupiłam. W LM był fajny biały z pomarańczową warżką, ale w końcu go nie kupiłam. Szukałam małych przezroczystych doniczek (takich 9 lub 10 cm) na keiki pink panthera i penang girl, ale były same wielkie jak na Cymbidia.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dusiu, co jakiś czas jeżdżę do LM, ale jeszcze nigdy nie widziałam tam małych doniczek :roll:
Nie mają ich w sprzedaży - jest tylko zestaw do przesadzania, z podłożem :) Także nawet niepotrzebnie ich tam szukałaś :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dusiu, co jakiś czas jeżdżę do LM, ale jeszcze nigdy nie widziałam tam małych doniczek :roll:
Nie mają ich w sprzedaży - jest tylko zestaw do przesadzania, z podłożem :) Także nawet niepotrzebnie ich tam szukałaś :roll:
Nie wiem, skąd wziąść te doniczki... Są mi bardzo potrzebne, ale nie ma.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zrobiłam parę z opakowań po jogurtach, na wierzchu była papierowa etykieta, namoczyłam a wodzie aż się odkleiła a dziurki porobiłam śrubokrętem nagrzanym na gazie. Widziałam też takie małe na Al.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha. Ale ja lubię jak doniczki są estetyczne, więc nie chcę pudełek po jogurtach (z resztą i tak byłyby za małe). Pewnie będę musiała czekać do następnej wystawie. Mam gdzieś małą doniczkę, ale nie przezroczystą, więc nie chcę takiej.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak ci się za mocno nie spieszy to zamów na al, chyba były od 1,5 do chyba 6,00 za sztukę. Wydaje mi się to dość tanio, jak zamówisz kilka u jednego sprzedawcy to dopłacisz coś około 8 zł za przesyłkę.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatrice pisze:Jak ci się za mocno nie spieszy to zamów na al, chyba były od 1,5 do chyba 6,00 za sztukę. Wydaje mi się to dość tanio, jak zamówisz kilka u jednego sprzedawcy to dopłacisz coś około 8 zł za przesyłkę.
Poszukam na all, ale raczej wątpię, by mi pozwolili na doniczki z internetu. Pewnie będę musiała czekać na wystawę :/ . W LM były same wielkie jak na Cymbidia, albo takie z podłożem w środku, ale to były 15 cm, a ja potrzebuję 9,10 cm. 15 w sumie też, dla tych przerośniętych Phal., które nie mieszczą się już w zwykłe.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

ja doniczki pokupowałam na allegro i e-sklepach. w żadnym markecie nie spotkałam. w obi jedynie koszyczki (chociaż z etykiety przeznaczone na coś zupełnie innego - jako osłona dla cebulowych :) )
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie chcę z internetu, więc muszę na wystawę czekać.

Penang girl kwitnie i pięknie pachnie. Pachnie też ten różowy o wąskich płatkach. Kwitnie kilkanaście Phalaenopsis, pędziki na razie nie przybywają.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”