Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Wiktorio, te lampki są urokliwe zwłaszcza po zmierzchu, kiedy łagodne światełko świeczek migoce wśród roślinek...

Cynthio, szkoda, że wieczory są coraz zimniejsze, bo coraz rzadziej spędzamy je na powietrzu...

Gizuś, rzeczywiście spróbuję zrobić zdjątka wieczorem...

Izo, jeden z tych piesków jest już u mnie i teraz mam mniej czasu i na ogród, i na wszystko inne -taki szczeniaczek to troszkę jak malutkie dziecko, wymaga stałej uwagi.

Magdo, o tej porze roku ogród jest piękny, ale nie zmienia się tak z dnia na dzień i nie zawsze jest co pokazywać. Pomyślałam, że ogród to nie tylko roślinki, ale również meble ogrodowe, rzeżby, fontanny, figurki, donice i te wszystkie inne detale duże i małe, które składają się na obraz i klimat naszego zielonego azylu.

Tamaryszku, masz świętą rację - wszystkie zwierzątka duże i małe, ale też -wbrew pozorom- wszystkie roślinki, wymagają naszej uwagi i zainteresowania. Wtedy lepiej się rozwijają i rosną, są zdrowsze i szczęśliwsze. Tak, tak- uważam, że rośliny również mogą być zadowolone i to po nich widać :wink:

Aduś, jak mówi przysłowie "diabeł tkwi w szczegółach" i dlatego ja uważam, że ważny jest każdy detal i dbałość o nawet te najmniejsze elementy...

Magdo, ta lampka szczególnie bajkowo wygląda jak się do niej włoży małą świeczkę i światło załamuje się na tych kolorowych szkiełkach...

Dzisiaj pokażę śliwę ozdobną Hessei, ładne drzewko, które obsypuje się obficie kwieciem na wiosnę, a potem przez cały sezon czaruje pstrymi listkami. Ma też jadalne, niezbyt liczne owocki...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu !
U Ciebie pięknie i ''klimatycznie'' przez cały rok.
Takie ozdoby i ukryte piękne detale dają ogrodowi duszę.
Latarenki masz Dalu niecodzienne i urokliwe, sama poluję na podobne.
Jesienią też zapalam różne światełka, od razu ogród wygląda przyjaźniej.
Dalu, czy te śliweczki jakoś spożytkujesz, czy tylko do ozdoby ?
Pozdrawiam.
:) :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
x-d-a

Post »

Witaj Pell, dzięki za miłe słowa! Wiem, że Ty też lubisz takie ogrodowe detaliki i szczególiki. Coś mi się zdaje, że zbierasz ciekawe konewki?
U tej śliwy owoce są miłym dodatkiem, bo całą ozdobę stanowią listki. Śliweczek było raptem kilkanaście, więc je zjedliśmy :wink:

Liliowce Stella d'Oro i kanny kwitną niestrudzenie od lipca
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu, lampki bardzo sympatyczne. Rycynusy nieźle urosły :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

:P :P a ja zastanawiałam się co robić z lampkami :?: :?: to forum jest jednak inspirujące :P
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu jaki masz piękny zbiór lampek :shock: :D
Można mieć wrażenie,że jest cieplej jeśli rozjaśnia mrok ogrodu ich światło.
A przy wietrze i poruszających się liściach na pewno jest tam tajemniczo.
Z przyjemnością zobaczyłabym zdjęcia wykonane wieczorem z palącymi się świeczkami w środku :D
Może w następnym roku się uda :lol:
Zastanawia mnie Twój liliowiec.Mam również tę odmianę ale mój zachowuje się jak wszystkie inne...przekwita zbyt szybko... a ten u Ciebie od lipca aż do teraz??? :shock: Niesamowite...
Czy tak jest każdego roku czy to tylko w tym dzieją się takie cuda Dalu?
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Daluś mnie też zauroczyły te lampy... pięknie dopracowany jest Twój ogród, i podoba mi się ukazujesz nam swój ogród kroczkami... pokazując coraz to piękniejsze i urokliwsze zakątki :wink:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dalu, jesiennie !
Moje kanny też kwitną, ale nie są takie ładne ,jak u Ciebie.
Karo, ja też mam liliowce Stella d oro, od kilku lat, i kwitną nieprzerwanie od czerwca, co roku. Oczywiście, nabardziej obficie latem, ale potem cały czas są pojedyncze kwiaty. Tylko tak dziwnie, jakby na krótszych łodyżkach. Ciekawa jestem ,czy u Ciebie, Dalu jest podobnie?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Witajcie w ten piękny jesienny dzień :lol:
Słoneczko świeci, w ogrodzie nie zaplanowałam na dzisiaj nic specjalnego - cebule posadzone, nowe roślinki też, to, co miałam przesadzić w zasadzie przesadziłam, chwasty już nie rosną, listki spadają, ale nie na tyle, żeby je grabić...A więc chwila przerwy w jesiennych pracach... można wystawić buzię do słońca i pobawić się z pieskami...

Tamaryszku, kanny i rączniki są u mnie w tym roku wielkie i niesamowicie obficie kwitną...A Stella d'Oro -tak jak piszesz- kwitną przez całe lato i pół jesieni, ale teraz już pojedynczymi kwiatkami. A czy na krótszych łodyżkach? będę musiała to sprawdzić.

Alu, teraz już w ogrodzie niewiele się dzieje, więc -żeby Was nie zanudzać -staram się pokazywać to, na co w sezonie nie ma czasu, czyli wszystkie elementy "pozaroślinne"; jeśli się Ci podobają, to bardzo mi miło :wink:

Krysiu, bardzo lubimy spędzać ciepłe wieczory ze znajomymi w ogrodzie, a wtedy migoczące światełka lampek stwarzają miłą atmosferę...A liliowiec Stella d'Oro chyba tak ma - bo u innych forumków też długo kwitnie :D

Aszko, czasami różne dziwne i ciekawe przedmioty mogą odnależć w ogrodzie swoje drugie życie...

Majeczko, rycynusy wybujały mi BARDZO - w tej chwili maja już ponad 3 m wysokości, pień grubości męskiego ramienia i mnóstwo kwiatów :roll:

Na kwaśnej rabacie zakwitła mi różowa dabecja (mam jeszcze białą)
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj
Bardzo przytulnie u ciebie :)
Przepiękna skimia i pieris. Ilu letnie masz te roślinki ? Moja skimia nie przeżyła przesuszyłam ją a była w doniczce. a pierisy mam trzy ale są jeszcze małe a może mam zupełnie inny gatunek niż ty :) Na moich jak dobrze pamiętam pisało że po 10 latach osiągają 1 m.
Podoba mi się również lampa turecka :) musi interesująco wyglądać nocą zaświecona :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
x-d-a

Post »

Iwonko, witam Cię w moim ogródku :lol:
Skimia i pieris variegata mają 5 lat. Na początku wolno rosły, ale teraz dość mocno "wyskoczyły". Z tym, że skimia raczej wszerz, a pieris - wzwyż. Na moim też było napisane,że rośnie do 1 metra...i posadziłam go jako maleńką roślinkę na brzegu rabaty...

Jabłuszka rajskie już dojrzały i bardzo mi smakują - są soczyste, słodkie, z nutką takiej charakterystycznej goryczki. Na początku chciałam z nich coś zrobić, ale teraz postanowiłam, że zostawię je na drzewku - dla ozdoby i dla ptaszków :wink:

Obrazek

Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja tutaj tak dawno nie wchodziłem a tutaj tak pięknie...
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, zostaw Dalu te jabłuszka, zostaw. W zimowym ogrodzie będą stanowiły wspaniałą dekorację :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Ja również zostawiam rajskie jabłuszka dla ozdoby i dla ptaszków :D
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moja Amba goni wszystkie ptaszki więc chyba pozrywam te jabłuszka żeby ich nie wabić. :roll:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”