Moja kuchnia - RoksiSK

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

RoksiSK pisze:
Takie byle co, a nawet smaczne :wink:
"Byle co"?? No wiesz :?
Uwielbiam takie "byle cosie" ;-) Dzisiaj zajadałam się racuszkami z jabłkami... mój "M" choć "mięsożerny" woli takie racuszki, naleśniczki, bliny czy placuszki ziemniaczane od schaboszczaka (ale to pewnie dlatego, że placuszki ja mu robię a schabowego musi sobie sam przygotować :D hihi Nie każdemu dana taka żona jak Roksik co to wszystko ugotuje :roll: )
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

"ZUPA Z BOROWIKIEM CEGLASTOPORYM" - 14

Składniki:
- borowiki ceglastopore,
- nóżka z kurczaka,
- ziemniaki, marchew, pietruszka z natką, por,
- Vegeta, pieprz, maggie,
- śmietana 18%.

Grzyba oczyścić, pokroić w kostę. Zagotować 3 razy za każdym jednak odlewając wodę.
Wrzucić nóżkę z kurczaka i doprawić Vegetą. Wrzucić grzyby, tak aby gotowały się przynajmniej 30 min. Dołożyć utarte lub porojone pozostałe warzywa. Doprawić pieprzem. Na końcu dodać śmietanę i doprawić maggą. Dodać posiekaną natkę pietruszku.

Obrazek Obrazek

Niezbyt wiele udało mi się zebrać, ale przy takiej konkurencji jaka była nad Rożnowem, to bardzo dobry winik. Większość osób spacerowała po lesie z pustymi "rękami".
Specjalnie podałam przepis na zupę z tym gatunkiem grzyba, gdyż jest on niedoceniany i zazwyczaj opisywany jako jadalny warunkowo lub "lepiej omijać". Ale po obgotowaniu i po odlaniu wody jest fantastyczny w smaku.
Pierwszy raz jadłam go 3 lata temu. Po przekrojeniu robi się sino - fioletowy. Po obgotowaniu jest brązowany.
Uwaga! Ja każdego grzyba najpierw "kosztuję", zanim wsadzę do garnka lub na suszarkę :wink:
Niestety zdjęć zupy już nie mam :oops: Dawno zjedzona :oops:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzyby leżą na dużym talerzu, więc chyba całkiem niezłe te dwa okazy :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko mój mąż też mięsożerny. Na szczęście, gdy robię racuszki on je chętnie zjada.
Niestety sera białego nie "papu", więc naleśniki zjadł z dżemem :D
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Podzielę się z Wami efektami mojego eksperymentu. Mój mąż nie lubi sera, a przecież nie będę robiła masy serowej do naleśników na 2-3 szt. Zrobiłam więc więcej naleśników z serem, na tacce zamroziłam i takie "cegiełki" wrzuciłam do worka na mrożonki. Bałam się o to, w jakim stanie będzie farsz po rozmrożeniu ... smakują tak jakby dopiero co były zrobione. Pozostaje więc tylko je podsmażyć :P
Wiem, że nie odkryłam Ameryki (pierogi mrożę), ale nie wiedziałam jak zachowają się naleśniki.
Pozdrawiam cieplutko!!!
Pozdrawiam Agnieszka
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

TORT WIŚNIOWY Z NUTELLĄ
Przepis na biszkopt z dodatkiem kakao - doskonały w/g podanego już wcześnniej przepisu ,a wariacja ( zresztą przepyszną- bo wypróbowaną ) dotyczy nadzienia z pokruszonych -a właściwie rozwałkowanych sucharów ( całej paczki) wymieszanych z 2 słoiczkami nutelli .Tą masę kładze sie na biszkopt, na wierzchu smaruje się kwaśną śmietaną ,na to kładziemy ubitą śmietanę kremówkę ( jak w przepisie powyżej - tylko mieszając ubitą śmietanę z rozpuszczoną chłodną żelatyną należy mieszać delikatnie i " ręcznie", bo niestety może się "zwarzyć" . Na to układamy wiśnie z tężejącą galaretką wiśniową .Wierzcie mi wczoraj degustacja się odbyła palce lizać !!!
Inka
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Roksiku... przystopuj z odchudzaniem i ugotuj wreszcie coś dla nas ;-)
A może masz jakiś ciekawy przepis na domowe przetwory??
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Popieram Dorkę. Ja kolejny raz robiłam sałatkę Agnieszki z czerwoną fasolą, bo wszystkim smakuje. A ponadto zajadam tort czekoladowy i dobrze mi z tym. A robię go też po raz drugi, bo mój facet mógłby go jeść codziennie. Jak mi się uda odwrócić uwagę najbliższych wypróbuję pozostałe pyszności. Pozdrawiam cieplutko. :D :lol: :D
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję za tak miłe słowa :P :oops: :P
Z diety co prawda na razie nie zrezygnuję, ale postaram się coś smacznego przygotować. W tym momencie jest to niewykolane z powodu Krzysia i wychodzącej mu górnej jedynki. Cały czas chce być noszony (nawet teraz okupuje moje kolana :wink: ). Każda próba odłożenia go powoduje płacz i krzyki... chyba ja też zaraz się popłacze. Po wczorajszym dniu padłam jak kłoda na łóżko, bo plecy i ręce odmówiły posłuszeństwa :cry: . Dzisiaj - przynajmniej na razie - nie ma gorączki. Kurczę, gdzie te babcie, kiedy są potrzebne :D :D :D
Z placu boju - pozdrawiam cieplutko ;:212
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Pozdrowienia dla maleństwa i jego walecznej mamy!!!;:86 Trzymaj się dzielnie odsiecz zapewne nadejdzie! Wierzę, że babcie już spieszą z pomocą. Cierpliwości życzę! ;:118 Pa
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teściowa ma wpaść dopiero jutro, ale za to prawie na cały dzień :D Przynajmniej ogarnę dom i ogród.
Pozdrawiam cieplutko
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jestem na diecie, więc w kuchni staram się spędzać niezbyt wiele czasu ;:110
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

"PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI" - 15

Składniki:
- kilka pałek z kurczaka lub nóżek,
- kilka ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- papryka czerwona,
- cukinia,
- pieczarki,
- przyprawy (np. do grilla lub do gyrosa lub vegeta+papryka ),
- 2-3 łyżki oleku, sól.

Mięso (ja ściągam skórę) włożyć do brytwanny i dodać umyte warzywa: ziemniaki w mundurkach przekrojone na pół, obraną cebulę, paprykę, umyte pieczarki, obraną cukinię i czosnek w łupince. Dodajcie takie warzywa, jakie lubicie. Dodać olej i lekko "zamieszać. Mięso doprawić, a warzywa posypać solą. Piec 30-45 min. w temp. 180 stopni (w zależności od wielkości kawałków kurczaka).

Obrazek Obrazek

To mój sposób na szybki, "jednogarnkowy" obiad. Do tego serwuję "ketchup" :lol:
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

"KROKIETY Z MIĘSEM ORAZ Z PIECZARKAMI I SEREM" - 16

Składniki:
- upieczone naleśniki,
- olej, bułka tarta, jajko.

a) Farsz mięsny:
- 1 kg ugotowanego mięsa np. od łopatki,
- 2-3 cebule,
- olej, sól, pieprz.
Mięso zmielić, dodać wcześniej pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną cebulę, sól i pieprz.

b) Farsz z pieczarek i sera:
- 50 dkg pieczarek,
- ser żółty Gouda (co do ilości, to jak kto lubi :wink: ),
- łyżka masła, sól, pieprz, oegano.
Utarte na tarce o grubych oczkach pieczarki udusić na masełku, doprawić. Po przestudzeniu( :!: ) dodać utarty ser żółty, doprawić.

Obrazek Obrazek

Obrazek Farsz nakładać na naleśnik.

Obrazek Zawinąć boki, górę i zrolować.

Obrazek Obrazek Posmarować roztrzepanym jajkiem (ew. z dodatkiem łyżki mleka).

Obrazek Obtoczyć w bułce tartej. I obsmażyć z każdej strony na oleju.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

"POMIDORY ŚRÓDZIEMNOMORSKIE" - 17

Składniki:
- 2-3 duże słodkawe i mięsiste pomidory,
- ser feta,
- oliwki,
- sól i pieprz.

Pomidory spażyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Dodać sól i pieprz. Posypać pokrojoną fetą i oliwkami.

Obrazek

To moja najczęstsza kolacja :P Najważniejsze są pomidory - nie mogą być kwaśne lub niedojrzałe :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”