Nasza działeczka- kolejne etapy powstawania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Jola, Iza, Bishop b. dziękuję, że zaglądacie do mnie...i wybaczcie, że Was opuściłam ;:180 Koniecznie muszę nadrobić zaległości u Was :oops: Ja nie wiem, czy ja jestem jakoś słabo zorganizowana, czy naprawdę tego czasu mi brakuje :? Po pracy zaraz na działkę, z działki wracam o 19,00, potem obiad, czas dla córki i pora ;:19 ....bo rano do pracy...., albo ja w gości, albo u mnie goście i tak to wygląda...A forum zajmuje mi dużo czasu bo lubię czytać dokładnie wątki, a nie pobieżnie :? Ale udało mi się rzucić okiem na parę tematów.. :lol: ....
/Iza Twoje wrzosowisko jak marzenie.... :) /
Miło mi, że skarpa Wam się podoba...Nasadziłam tam "różnych różności"..i byliny i krzewy i świerki...taki miszmasz....może trochę nie przemyślany, ale cel był taki, żeby skarpa zarosła i nie trzeba było plewić....Świetnie sprawdziła się w tym celu dąbrówka rozłogowa i floks szydlasty :lol:
Iza w słoikach to brzoskwinie...Robię je, nie na kompoty bo wody jest bardzo mało, tylko dla samych owoców bo moja córka je uwielbia...A i na ciasto są super...
bishop pisze:Patrząc na Twoją skarpę żałuję, że ja mam tak płasko... :cry:
Bishop, no to mogę sobie tylko wyobrazić co Ty byś na tej skarpie wyrabiał ....Ty masz zawsze konkretny plan działania....zakupy roślin przemyślane... nasadzenia odpowiednio skomponowane i różne pomysły na "samoróbki".... Ale by się działo!! :P
Wiesz za Twoją sugestią wykopałam paprocie te które miałam zaraz nad murem .....zostawiłam tylko te na skarpie...
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Joluś ;:3

Oj takie słoiczki z brzoskwiniami z chęcią widziałabym u siebie w piwniczce :D , pomarzyć dobra rzecz ;:109 , niestety dopiero wiosną zamierzam posadzić je u siebie , może teraz dadzą sobie radę . Fajnie tak wyjść do ogrodu i zerwać taki smakołyk z drzewka .
Pozdrawiam jesiennie
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu brzoskwinki wyglądają bardzo smakowicie, zatrzymane smaki lata na zimę :D
Mnóstwo ślicznych kolorków w Twoim ogrodzie :D astry swoimi barwami wywołują uśmiech na buzi :D
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Ela, AGNESS miło, że zajrzałyście :lol:
tija pisze: dopiero wiosną zamierzam posadzić je u siebie , może teraz dadzą sobie radę . Fajnie tak wyjść do ogrodu i zerwać taki smakołyk z drzewka .
Pozdrawiam jesiennie
Eluś niestety brzoskwinki w słoikach to nie z mojej działki :( Te akurat dostałam, ale wcześniej też robiłam słoiki z kupnych...
Ja też chciałam teraz jesienią u siebie posadzić brzoskwinię, ale sama już nie wiem bo to dość trudne drzewko, a tyle brzoskwiń co ja potrzebuję to ewentualnie będę kupować... Mam posadzoną nektarynkę i wystarczy... :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy przy nektarynie jest mniej "biegania" niż przy brzoskwini? Planuję wiosną posadzić jedno z tych drzew i wciąż się waham które...
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

tu.ja pisze:Czy przy nektarynie jest mniej "biegania" niż przy brzoskwini? Planuję wiosną posadzić jedno z tych drzew i wciąż się waham które...
Iza mnie sie wydaje, że zabiegi przy obu drzewach są podobne...Nektarynki też chorują na kędzierzawość więc opryski pewnie trzeba robić takie same...Ze względu na walory smakowe ja wolę nektaryny, brzoskwinie raczej tylko do słoików...
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Troszkę dzisiejszych kwitnących... :lol: W roli głównej marcinki....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

To ja Wam zacytuję ciekawostkę z xiążki Haliny Morgaś:

Nektaryna to pozbawiona omszenia brzoskwinia [...] Jest interesującym genetycznie fenomenem, gdyż z jej nasienia może wyrosnąć brzoskwinia i odwrotnie, z nasienia brzoskwini może wyrosnąć nektaryna. Zdarza się równiez tak, że na drzewie brzoskwini zawiążą się nektaryny albo tez owoce brzoskwini pojawią się na drzewie nektaryny.
[...]Z powodu nagiej skórki nektaryny są bardziej podatne na uszkodzenia owoców powodowane przez szkodniki, choroby czy przymrozki [...]
Zarówno drewno, jak i pąki nektaryn są mniej wytrzymałe na mróz niż brzoskwiń
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że u Ciebie wciąż kwitnąco. Marcinki o tej porze są niezawodne. Te słoneczniczki i u mnie rozjaśniają działkę.
Moje gratulacje! Zakwitła lilia! To trochę niesamowity widok pod koniec września.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś Słoneczka cudne uwielbiam je ;:2

A marcinki są przepiękne....widać je z daleka jak pięknie kwitną i zdjęcia nigdy nie oddają ich piękna :lol: cieplutko pozdrawiam ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

bishop pisze:To ja Wam zacytuję ciekawostkę z xiążki Haliny Morgaś:

Nektaryna to pozbawiona omszenia brzoskwinia [...] ..............
Zarówno drewno, jak i pąki nektaryn są mniej wytrzymałe na mróz niż brzoskwiń
:( Ja mam właśnie nektarynkę... Ciekawe jest to co napisałeś o tych dwóch drzewach :shock: Myslę sobie, że jedno kłopotliwe drzewko mi wystarczy :?
tu.ja pisze:Widzę, że u Ciebie wciąż kwitnąco. Marcinki o tej porze są niezawodne. Te słoneczniczki i u mnie rozjaśniają działkę.
Moje gratulacje! Zakwitła lilia! To trochę niesamowity widok pod koniec września.
Iza marcinki z pierwszego i drugiego zdjęcia są od Ciebie, słoneczniczek również :)
A lilie wsadziłam późno, ale pani powiedziała, że jeszcze można to zakwitnią we wrześniu, no i zakwitła...Druga żółta jeszcze w pąkach....Aa!... i białą mam jeszcze w pąkach...
jollla500 pisze:Joluś Słoneczka cudne uwielbiam je ;:2
A marcinki są przepiękne....widać je z daleka jak pięknie kwitną i zdjęcia nigdy nie oddają ich piękna :lol: cieplutko pozdrawiam ;:168
Joluś masz rację, że w rzeczywistości marcinki są zdecydowanie piękniejsze...
Jola, Iza przepraszam Was, że nie znajduję czasu na Wasze ogródki, ale ostatnio mam czas wypełniony na maxa...mama w szpitalu :( tato... sam w domu... :(
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jolu bardzo dawno mnie u Ciebie nie było ale nadrobiłam zaległości.
Zauważyłam ładnie zarośniętą skarpę nad murkiem oporowym.Pamiętam
jak twój M go robił, przed domkiem też ładnie zarośnięty teren.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo! To przykro! Tobie życzę siły i wytrwałości, a Mamie szybkiego powrotu do zdrowia. U mnie też ostatnio wszystko pod górkę :(
Całkiem zapomniałam o tych marcinkach :lol: Mam teraz jeszcze inne kolory, więc gdybyś chciała to wiosną mogę podesłać.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Danusia, Iza ;:4
Danusiu właśnie to jest mój cel, aby skarpa zarosła całkowicie, bo strasznie dużo czasu zajmuje plewienie :lol:
Izuś dziękuję! :lol:
W sprawie marcinków jakby co to odezwę się wiosną...
Wczoraj i przedwczoraj była u nas piękna pogoda.....Już o 6 rano było 19 stopni...Niestety dzisiaj zdecydowanie chłodniej ...tylko 13 stop., a na działke trzeba iść ....
Kupiłam pięciornika, barbulę...muszę dokupić ze dwa iglaki i śliwkę....
I to wszystko posadzić...
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Niestety w sobotę i niedzielę padał deszcz :( , a tak liczyłam, że dokończę prace na działce...
A tak kwitnąco było u mnie jeszcze przedwczoraj....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”