Gunnera olbrzymia - największa bylina świata.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to 25 metrów ?? Jedna roślina ?? To chyba niemożliwe :shock: Ale i tak mnie nie pocieszyłeś bo pomimo tego ,że mam duży ogród to ojciec posadził tyle drzewek ,że nie wiem gdzie by ona się zmieściła
Chyba muszę się poważne zastanowić bo później szkoda pozbywać się takiej rośliny. Czy ona się jakoś specjalnie rozrasta ?
Zolinka
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 13:12

Post »

KaeR pisze:Witam.

Alice, zajrzyj tutaj znajdziesz tam wiele informacji o gunnerze, u mnie w poprzednim roku miała
ponad 3m wysokości i około 25m obwodu, poczyniłem odpowiednie przygotowania żeby w
następnym roku była jeszcze większa.

Pozdrawiam, Krzysztof.

:shock: :shock: :shock: wooooooow Krzysztof - wielkie WOOOOOOOOW !!!!
piękna to za mało powiedziane !! ile lat ma Twoja gunnera?? jak radzisz sobie z podlewaniem - na zdjęciach nie widzę żadnej wody ... pewnie gdziś w pobliżu jest tylko na zdjęciach nie widać ....
wrzuć więcej fotek - jest wspaniała, naprawdę można oko nacieszyć !!

mojej do giganta jeszcze duuuuuuuuuuuużo potrzeba ale widzę, że w ostatnim czasie wzmocniła się ...wypuściła nawet nowe małe liście :D

pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Alice i Zolinka zapraszam do mojego ogrodu tam są zdjęcia i odpowiedzi na wszystkie
pytania dotyczące gunnery.

Adres w stopce pod każdym moim postem.

Przepraszam, że Was odsyłam ale jestem bardzo zajęty a o gunnerze pisałem bardzo dużo przez trzy lata.

Pozdrawiam, Krzysztof.[/b]
anele
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2009, o 16:06

Uprawa gunery

Post »

Proszę o dokładne rady kiedy najlepiej sadzi gunerę. Kupiłam ją 2 dni temu. Anna
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anele- no myślę, że im wcześniej tym lepiej- jeszcze teraz we wrześniu- zdąży się przyjąć przed zimą. Tylko dobrze pomyśl nad miejscem, bo Gunnera ma pewne wymagania.
Amatorka ogrodu
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Witam serdecznie po dłuższej przerwie :P
Śpieszę donieść, że moja dwuletnia gunnera przeżyła moją opiekę w tym sezonie :lol:
Ładnie się rozrosła, nie złapała żadnego choróbska, zaliczyłam tylko podeschnięcie dwóch liści w wyniku niedostatecznej ilości wody przez jeden dzień :shock:
Teraz czeka nas, młodych hodowców tej pięknej byliny, kolejne wyzwanie: zabezpieczenie karpy przed zimą.
Zdaję sobie sprawę, że każdy decydując się na posiadanie tego olbrzyma, poczytał wcześniej co nieco o zimowaniu i jakie takie pojęcie już ma :lol: Jednak wiedzy i dobrych rad nigdy nie za dużo, więc proszę bardziej doświadczonych ogrodników o odświeżenie tematu zimowania gunnery :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Swoją gunnerę kupiłem w tym roku. Ładnie się rozrosła. Też planuję przezimować w donicy w garażu, gdzie temp. jest ok 13-16 *C. Mam tylko pytanie ile jej zapewnić światła i wody?
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Lorrie, napisz proszę w jakich warunkach? Mam na myśli temperaturę i oświetlenie.
Mam bardzo jasną piwnicę gdzie temperatura minimalna zimą, to ok. 3 stopnie. I jeszcze jedno, co z liśćmi, przyciąć?
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja moją Gunnerkę będę zimować w temperaturze około 10 stopni. Ponieważ nie będzie narażona na mróz, nie będę jej niczym okrywać, tylko będę pilować, żeby ziemia w doniczce była wilgotna ale nie mokra bo korzeń Gunnery zgnije. Jeśli chodzi o światło to będę ją trzymać raczej w słabych warunkach świetlnych, gdyż obetnę jej liście. Nie wiem czy robię dobrze, ale tak właśnie robię.
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Podstawowe wiadomości jak przezimować gunnerę w doniczce:

Przed pierwszym przymrozkiem należy przenieść do chłodnego pomieszczenia i przestać podlewać.
Obciąć liście jak zwiędną i czekać spokojnie do wiosny, można lekko podlać raz na miesiąc.
Może być nawet ciemna piwnica, roślina bez liści nie potrzebuje światła.
Jak zacznie wypuszczać pierwszy liść podlać sporo i przestawić w jaśniejsze i cieplejsze miejsce.
Po drugim liściu postawić na duży podstawek lub tacę na której utrzymywać poziom około 1 cm wody.
Na wiosnę wykopać duży dół, kupić worek dobrej ziemi i worek torfu odkwaszonego, zmieszać i w to wsadzić gunnerę.
Posadzić do gruntu po 20 maja kiedy będzie na 100% pewność że nie zdarzą się przymrozki.
Gunnera jest bardzo wrażliwa na niskie temperatury, już -2C może jej zaszkodzić.

Idealne miejsce to podmokły, zaciszny półcień ale u mnie rośnie w pełnym słońcu.
Roślina jest bardzo żarłoczna i potrzebuje bardzo dużo nawozów a najwięcej wody, wody i jeszcze raz wody.

Pozdrawiam, Krzysztof.
milady
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 wrz 2009, o 02:59

Post »

Wreszcie mam swoją wymarzoną gunnerę.
Ale mam pytanie odnośnie jej zimowania. Kupiłam ją wczoraj i nie wiem czy na zimę lepiej ją zostawić w doniczce czy wsadzić od razu do gruntu i dobrze ją przykryć?
Bardzo proszę o rady.'
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gunnera olbrzymia - największa bylina świata.

Post »

ja swoją gunnerę zakupiłam wiosną , a na okres zimy mam zamiar przetrzymać w chłodnym pomieszczeniu :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35

Re: Gunnera

Post »

Kupiłam wczoraj gunnerę olbrzymią,zamierzam trzymać ją w oranżerii przez zimę a później planuję dać do gruntu na wiosnę.Czy mała gunnerka da radę przetrzymać zimę w nieogrzewanej oranżerii?Mam tam grzejnik ale trzymam tam rośliny które lubią chłodek raczej...zastanawiam czy gunnera lubi ciepło czy zimno :roll: ...proszę o radę.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Madziu ja swoją kupioną wiosną br. zimuję w podobnych warunkach. Moim zdaniem powinna dać radę.
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35

Post »

To super,dziękuję za odpowiedź.Będę lepiej spała.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”