Kłodzki ogród
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetne zdjęcia, gratulacje dla siostry, mnie najbardziej podoba sie ostanie.... pozdrawiam
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Hmmm, wygląda na to, że macie w genach talent do zaklinania przestrzeni...

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Świetne fotki. Szkoda że w wiekszości przypominają, że kończy się lato, przyjdzie jesień a potem dłłługa zima, pozdrawiam ;:54
Adresy do moich wątków
Podziwiam ogród. Wiem ile pracy kosztuje Twój zawód. Na szczęście, przynajmniej w ogrodzie raczej nie musisz plewić . Taki busz jest praktyczny i piękny.
Bardzo chicałabym mieć klon o pomaranczowych lub żółtych liściach. Czy klon "Orange dream" zachowuje cały sezon kolor liści? Jak duzy wyrosnie docelowo, bo już mam dosyc przesadzania wybujałych roślin.
A klon platanowy "Gold globe", jaki będzie duży?

Bardzo chicałabym mieć klon o pomaranczowych lub żółtych liściach. Czy klon "Orange dream" zachowuje cały sezon kolor liści? Jak duzy wyrosnie docelowo, bo już mam dosyc przesadzania wybujałych roślin.
A klon platanowy "Gold globe", jaki będzie duży?
- nocny_drwal
- Kontakt:
Orange dream jest dość nową odmianą i niewiele jest starych okazów. Podobno rośnie dość wąsko i mocno w górę, czego jednak nie mogę powiedzieć o moim. Ten to puszcze długie, przewieszające się pędy i rośnie raczej na boki. Ale może to kwestia stanowiska. Co do barwy, jest ona najlepsza wczesną wiosną, tak do końca maja. Potem robi się złoty i traci pomarańcz. Kolor jeszcze się trzyma (a mamy koniec września), więc z tym nie jest najgorzej. Niestety przebarwienie jesienne nie jest mocną stroną tej odmiany.
Klon pospolity 'Golden globe' rośnie kuliście, tak jak odmiana globosum. tworzy się samoistnie kula na wysokości szczepienia, nie trzeba w tym celu ciąć, czy formować.
Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku (obok wiosny i lata
), niestety ma tego pecha, że po niej przychodzi paskudna zima
Ale nie ma co się jesienią smucić na zapas i należy cieszyć się jej pięknem. Dla tego zbieram, kolekcjonuję i robię specjalne nasadzenia jesienne. Takie, które swe prawdziwe piękno ukazują właśnie na jesień

Klon pospolity 'Golden globe' rośnie kuliście, tak jak odmiana globosum. tworzy się samoistnie kula na wysokości szczepienia, nie trzeba w tym celu ciąć, czy formować.
Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku (obok wiosny i lata

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj,
Ciekawy "ogródek".
Dwie sprawy do uzupełnienia:
Jawor z różowymi przebarwieniami to 'Eskimo Sunset' (brakowało "imo")
Morelobrzoskwinia to raczej migdałobrzoskwinia. Pr. amygdalopersica - Persica - proste, ale Amygdalous to migdał, morerla to Armeniaca. Niezależnie od nazwy i tak byłbym zainteresowany.
Ciekawy "ogródek".
Dwie sprawy do uzupełnienia:
Jawor z różowymi przebarwieniami to 'Eskimo Sunset' (brakowało "imo")
Morelobrzoskwinia to raczej migdałobrzoskwinia. Pr. amygdalopersica - Persica - proste, ale Amygdalous to migdał, morerla to Armeniaca. Niezależnie od nazwy i tak byłbym zainteresowany.
Pozdrawiam,
J
J
- nocny_drwal
- Kontakt:
Wg związku szkółkarzy polskich: Prunus persicoides (x) Spring Glow
wg ibro: wiśnia 'Spring glow'
wg flormedia: PRUNUS amygdalopersica 'Spring Glow'
jak widać zamieszanie niezłe. Z tego co pamiętam na etykiecie miałem właśnie morelobrzoskwinia i tak ją nazywam.
Oregano można sadzić aż ziemia nie zamarznie. Mi normalnie zimuje w doniczkach. W tym roku posadziłem na wiosnę kilka, tak co około 60cm. pięknie się zagęściły w ciągu roku, tworząc "dywan".
wg ibro: wiśnia 'Spring glow'
wg flormedia: PRUNUS amygdalopersica 'Spring Glow'
jak widać zamieszanie niezłe. Z tego co pamiętam na etykiecie miałem właśnie morelobrzoskwinia i tak ją nazywam.
Oregano można sadzić aż ziemia nie zamarznie. Mi normalnie zimuje w doniczkach. W tym roku posadziłem na wiosnę kilka, tak co około 60cm. pięknie się zagęściły w ciągu roku, tworząc "dywan".
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przetłumaczenie Prunus na polski jest dość skomplikowane bo łapie się na to kilka(naście) gatunków wg. nazw polskich.
Jeżeli P. amygdalopersica to tak jak napisałem migdałobrzoskwinia. Widziałem w internecie zarówno morelobrzoskwinię jak i wiśnię 'Spring Glow' ale z kwiatów i liści na Twoich zdjęciach wygląda nie na wiśnię a właśnie na brzoskwinię. Migdał od brzoskwini różni się minimalnie.
Jeżeli P. amygdalopersica to tak jak napisałem migdałobrzoskwinia. Widziałem w internecie zarówno morelobrzoskwinię jak i wiśnię 'Spring Glow' ale z kwiatów i liści na Twoich zdjęciach wygląda nie na wiśnię a właśnie na brzoskwinię. Migdał od brzoskwini różni się minimalnie.
Pozdrawiam,
J
J
- nocny_drwal
- Kontakt:
Powoli robi się jesień, a te zdjęcia to najlepszy na to dowód:

klon srebrzysty;

no i wielka niewiadoma. Jeszcze się nie przebarwia:

klon srebrzysty;

no i wielka niewiadoma. Jeszcze się nie przebarwia: