Moja domowa piekarnia - AnaKa
- lvlidnight
- 200p
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- lvlidnight
- 200p
Witajcie,
Znalazłam takie cuś:
http://www.gastromedia.pl/index.php?kat=9&podkat=10
Dzisiaj postaram się podjechać do Kauflandu i dokonam konfrontacji. Relacja wieczorem.
Pozdrawiam,
Monika
Znalazłam takie cuś:
http://www.gastromedia.pl/index.php?kat=9&podkat=10
Dzisiaj postaram się podjechać do Kauflandu i dokonam konfrontacji. Relacja wieczorem.
Pozdrawiam,

Monika
- lvlidnight
- 200p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Ja też wybieram się na rekonesans
Fackelmann ma swoje wyroby we wszystkich marketach

Fackelmann ma swoje wyroby we wszystkich marketach

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
W mojej kuchni króluje dzisiaj dynia melonowa

Zrobiłam chutney z dyni
Przepis pochodzi z programu ,Para w kuchni', emitowanego przez kuchniatv:
pół szkl.cukru,pół szkl. octu winnego/ja użyłam jabłkowego/
1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę. 1 ząbek czosnku,2 cm korzenia imbiru,5 goździków,plasterki suszonej czuszki, sól,pieprz w ziarnkach
Z tej ilości wychodzi jeden słoiczek. Ja użyłam wielokrotną ilość składników.
Do garnka wlać ocet i cukier - zagotować. Dodać czosnek, imbir,goździki i czuszkę. Zmniejszyć ogień i gotować, aż płyn zacznie gęstnieć

Włożyć dynię, dać sól i pieprz i wolno gotować często mieszając aż dynia będzie szklista, a płyn znacznie odparuje.
Przełożyć gorący sos do wyparzonych słoiczków i szybko zamknąć

Chutney wspaniale pachnie,wygląda i smakuje.Będzie świetnym dodatkiem do mięs, pasztetów i serów :P
I zupa z dyni, którą obiecałam Elizabetce
Co potrzeba:
Dynia pokrojona w kostkę, jedna sałatkowa cebula,oliwa i masło,sól,pieprz, 3 cm korzenia imbiru,suszona czuszka, ząbek czosnku,kartonik mleczka kokosowego Chaokoh lub śmietanki kremówki, bulion warzywny lub rosół
W garnku na oliwie i maśle zeszklić cebulę i czosnek

Dodać dynię i trochę poddusić.Wlać rosół i gotować wolno aż dynia będzie miękka

Dodać wtedy czuszkę, imbir, pieprz i sól.Zagotować. POtem zmiksować wszystko blenderem i dodać mleczko lub śmietankę

Wymieszać. Dosmaczyć. Zupa powinna być ostra

Zupa ma niesamowity kolor,jest energetyczna, idealna na chłodne dni, chandrę i jesienne spotkania przy stole :P

Zrobiłam chutney z dyni
Przepis pochodzi z programu ,Para w kuchni', emitowanego przez kuchniatv:
pół szkl.cukru,pół szkl. octu winnego/ja użyłam jabłkowego/
1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę. 1 ząbek czosnku,2 cm korzenia imbiru,5 goździków,plasterki suszonej czuszki, sól,pieprz w ziarnkach
Z tej ilości wychodzi jeden słoiczek. Ja użyłam wielokrotną ilość składników.
Do garnka wlać ocet i cukier - zagotować. Dodać czosnek, imbir,goździki i czuszkę. Zmniejszyć ogień i gotować, aż płyn zacznie gęstnieć

Włożyć dynię, dać sól i pieprz i wolno gotować często mieszając aż dynia będzie szklista, a płyn znacznie odparuje.
Przełożyć gorący sos do wyparzonych słoiczków i szybko zamknąć

Chutney wspaniale pachnie,wygląda i smakuje.Będzie świetnym dodatkiem do mięs, pasztetów i serów :P
I zupa z dyni, którą obiecałam Elizabetce

Co potrzeba:
Dynia pokrojona w kostkę, jedna sałatkowa cebula,oliwa i masło,sól,pieprz, 3 cm korzenia imbiru,suszona czuszka, ząbek czosnku,kartonik mleczka kokosowego Chaokoh lub śmietanki kremówki, bulion warzywny lub rosół
W garnku na oliwie i maśle zeszklić cebulę i czosnek

Dodać dynię i trochę poddusić.Wlać rosół i gotować wolno aż dynia będzie miękka

Dodać wtedy czuszkę, imbir, pieprz i sól.Zagotować. POtem zmiksować wszystko blenderem i dodać mleczko lub śmietankę

Wymieszać. Dosmaczyć. Zupa powinna być ostra

Zupa ma niesamowity kolor,jest energetyczna, idealna na chłodne dni, chandrę i jesienne spotkania przy stole :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Jeja ale smakowicie wyglada
Super
Sluchajcie, jak nie dostaniecie tych skrobaczek to ja moglabym tutaj kupic tylko z wysylka to sie chyba nie oplaca (z Niemiec) One tutaj kosztuja 2eu, a oplata pocztowa 4 eu. A do PL nie wiem kiedy pojade w tym stanie
Tej mojej plastikowej uzylam do pierwszego chlebka spisala sie calkiem, calkiem
Jest poreczna. Natomiast co do metalowej to mieszane mam uczucia, poniewaz ja wyrabiam ciasto w metalowym naczyniu i chyba mogloby sie porysowac mimo, ze przeciz ostre nie jest
Aniu a masz moze przepis na Beaf Strogonoff, tak cos za mna chodzi.

Sluchajcie, jak nie dostaniecie tych skrobaczek to ja moglabym tutaj kupic tylko z wysylka to sie chyba nie oplaca (z Niemiec) One tutaj kosztuja 2eu, a oplata pocztowa 4 eu. A do PL nie wiem kiedy pojade w tym stanie

Aniu a masz moze przepis na Beaf Strogonoff, tak cos za mna chodzi.
-
Moni, niestety w łowickim Kauflandzie wśród mnóstwa produktów Flackenmann nie ma nic takiego, jak Ty kupiłaś
Oczywiście przysyłanie z Niemiec jest bez sensu, bo przesyłka przekroczy koszt tego zakupu. Pozostaje nam tu na miejscu szukać
Przepis na Boeuf Stroganow
Ponad kilo polędwicy wołowej - jest najlepsza, ale można ją zastąpić tzw. ligawą lub pierwszą krzyżową, które są tańsze,
10 dkg masła, 2 łyżki mąki,20 dkg cebuli. pól kg pieczarek. 250 ml gęstej słodkiej śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub musztardy, sól,pieprz, Vegeta
Mięso oczyścić, zdjąć błony, pokroić na 1 cm plastry, a potem na 1 cm słupki.Usmażyć ma maśle. Kiedy mięso się zrumieni, dodać pieczarki pokrojone w paski i cebulę w piórka.Dusić na małym ogniu do miękkości.Mięso oprószyć mąką, wymieszać, dodać Vegetę i śmietanę. Potem koncentrat lub musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 10 minut.
Ja podaję w wydrążonych bułkach plus czerwone wytrawne wino.
Można w bulionówkach z ciepłą bagietką.
Smacznego

Oczywiście przysyłanie z Niemiec jest bez sensu, bo przesyłka przekroczy koszt tego zakupu. Pozostaje nam tu na miejscu szukać

Przepis na Boeuf Stroganow
Ponad kilo polędwicy wołowej - jest najlepsza, ale można ją zastąpić tzw. ligawą lub pierwszą krzyżową, które są tańsze,
10 dkg masła, 2 łyżki mąki,20 dkg cebuli. pól kg pieczarek. 250 ml gęstej słodkiej śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub musztardy, sól,pieprz, Vegeta
Mięso oczyścić, zdjąć błony, pokroić na 1 cm plastry, a potem na 1 cm słupki.Usmażyć ma maśle. Kiedy mięso się zrumieni, dodać pieczarki pokrojone w paski i cebulę w piórka.Dusić na małym ogniu do miękkości.Mięso oprószyć mąką, wymieszać, dodać Vegetę i śmietanę. Potem koncentrat lub musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 10 minut.
Ja podaję w wydrążonych bułkach plus czerwone wytrawne wino.
Można w bulionówkach z ciepłą bagietką.
Smacznego

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- lvlidnight
- 200p
Ja też nie znalazłam. Różne inne cudeńka były........... Ech, przeszukałam pólki, promocje, pólki tematyczne...... i jak to się tam nazywa. Specjalnie pojechałam do sklepu, którego nie lubię. Naszego ustrojstwa nie ma. Kupiłam sobie przyrząd do krojenia cebuli - jakoś musiałam się pocieszyć 
W sieci też drogo....

W sieci też drogo....
- lvlidnight
- 200p
-
Dziewczynki, jak któraś znajdzie, to kupujemy dla chętnych
Proszę się wpisywać na listę - ja już na niej jestem :P