Mój ogród - Józef cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Grzegorz B

Post »

Józefie, wspaniały Masz ogród zarówno ten ozdobny jak i warzywny. Bardzo podobają mi się Twoje trawy a oczko Masz super ;:215 i na dodatek takie naturalne. Oprócz tego widzę, że formujesz iglaki. Fantastycznie Ci to wychodzi. Pełne uznanie :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grzegorz..dziękuję za uznanie..jeżeli chodzi o oczko wodne to są dwie szkoły..jedna mówi że ma być krystaliczna woda,widoczne kamienie na dnie i czerwone rybki..druga ..to oczko "naturalne" i takie właśnie ja chciałem mieć..udało mi się doprowadzić do takiej równowagi biologicznej,że wodę mam cały czas czystą choć w strefie przybrzeżnej nie brakuje glonów..jak się zbyt rozrosną ..te nitkowate...to biorę długi kijek z bambusa (miskanta chińskiego) nawijam i usuwam..można też taki kijek wkręcić do wkrętarki akumulatorowej i na małych obrotach też się ładnie nawijają..w oczku mam kilka linów i sumiki karłowate...do niedeawna żył szczupak (miał 60 cm kiedy zdechł)..któoregoś dnia wyskoczył z oczka i choć znalazłem go jeszcze żywego to widocznie zbyt długo był poza wodą bo po kilku dniach padł..rybek czerwonych nie mam bo stanowią pokusę dla kotów..
Awatar użytkownika
livia
200p
200p
Od: 6 cze 2007, o 00:47

Post »

Józefie jestem pełna podziwu, dopiero stworzyłeś rabatę z trawami, a już tak pięknie się prezentuje :!:
ślicznie..
rany :!: :shock: :!: ależ Twój miskant jest naprawdę olbrzymi :!:
Zdradż sekret jak to robisz,że wszystko u ciebie rośnie jak na drożdżach i kwitnie jak szalone :D
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Józefie nawet nie wierz jak się cieszę ;:114 W tym roku kupiłam sobie passiflorę, w donicy średniej wielkości! Rosrosła mi się pięknie i dziś patrzę zakwitła mi pięknie. Jak tylko będę miała cyfrówkę to Ci dołączę zdjęcia :D
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

justi28 pisze:Józefie nawet nie wierz jak się cieszę ;:114 W tym roku kupiłam sobie passiflorę, w donicy średniej wielkości! Rosrosła mi się pięknie i dziś patrzę zakwitła mi pięknie. Jak tylko będę miała cyfrówkę to Ci dołączę zdjęcia :D
piękne..prawda?mnie jak na razie kwitnie tylko błękitna ale mam już 8 różnych ..trzy kupiłem ostatnio na allegro..mam nadzieję że zakwitną bo sadzonki są ładne i zdrowe..dziś niestety przegrałem licytację kolejnej.. na sam koniec licytacji zostałem "przebity"..została kupiona za 48 złotych..gdybym siedział przy kompie to nie dałbym sobie jej odebrać..
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oooo,jesteś kolekcjonerem roslin ale i graczem na aukcji :D Ja też Józefie.
No to zaczynam polować na passiflory.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

to suuper Krysiu..bedzie można sie wymieniać ..odradzam tylko kupowanie nasion..lepiej dołożyc i kupić już gotowe sadzonki..cieszę się że i u nas zaczynają już pojawiać się odmiany inne niż tylko błękitna...
justi28
200p
200p

Post »

Józefie jak tylko Ci jakaś zakwitnie to proszę pokaż nam zdjęcia :wink:
justi28
200p
200p

Post »

Józefie proszę o radę! Oprócz pięknego kwiata zauważyłam, że na listkach są powygryzane małe dziurki na passiflorze oraz białą pajęczyne a po niej chodził taki fruwający średniej wielkości robal? Co to jest? Jakim środkiem to potraktować? Bo czytałam, że takie dziurki i plamy mogą być też spowodowane tym że mało ją nawożę!!! Ale ta pajęczyna wskazuje na jakieś paskudztwo :evil:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

trudno tak z opisu coś doradzać..trzeba mu (temu robalowi) było zrobić zdjęcie..ale jak był tylko jeden to chyba nie problem..a dziurkami też bym się nie przejmował..jeżeli roślinka rośnie i kwitnie to znaczy że wszystko jest OK.
justi28
200p
200p

Post »

Ok to mnie uspokojłeś, dzięki ;:12
Awatar użytkownika
livia
200p
200p

Post »

Witaj Józefie,
to o tej lawendzie Ci mówiłam: Madrid Pink

Obrazek
Niestety nie mam zdjęcia z początku czerwca,kiedy miała najładniejsze te motylki na końcach.
Spróbuję ją rozmnożyć w tym roku. Może mi się uda mimo niedoświadczenia..
Podoba Ci się?
pozdrawiam
justi28
200p
200p

Post »

O rany Livia pierwszy raz widzę tak piękną lawędę :shock:
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To na pewno jest lawenda? :shock: śliczna :D :D :D :D
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
livia
200p
200p

Post »

Tak, to na pewno lawenda i na 99% nie pomyliłam nazwy. Jest śliczna - też się w niej zakochałam. Pachnie też cudnie- tak lawendowo :wink: kupiłam ją wiosną i te pierwsze kwiatostany już przekwitnęły,ale wciąż wytwarza nowe.
Jest tylko jeden ból- wytrzymuje mrozy do -5 C,więc trzeba ją wykopać i przechować :(
Tak jak mówiłam może uda mi się ją rozmnożyć z sadzonek, bo nasionka to kłopot: malutkie i nie wiadomo czy mrozić,tak jak zwykłej. O rezultatach poinformuję jeśli będą zainteresowani
pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”