Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1
Witam
Mieszkam w Suwałkach a więc strefa 5 mrozów chciałbym na wiosnę przyszłego roku
posadzić 4 odmiany czereśni
Rivan Burlat Czerwona Butnera i Vega czy to dobry wybór jaki inny zestaw moglibyście ew. polecić
Tylko nie mówcie że wszystko mi wymarznie ;P bo poza pingwinami są tu jednak sady może nie towarowe ale przydomowe na pewno
Pozdrawiam
Robert
Mieszkam w Suwałkach a więc strefa 5 mrozów chciałbym na wiosnę przyszłego roku
posadzić 4 odmiany czereśni
Rivan Burlat Czerwona Butnera i Vega czy to dobry wybór jaki inny zestaw moglibyście ew. polecić
Tylko nie mówcie że wszystko mi wymarznie ;P bo poza pingwinami są tu jednak sady może nie towarowe ale przydomowe na pewno
Pozdrawiam
Robert
- calineczka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lip 2007, o 10:15
Proszę o poradę, co dolega moim dwóm czereśniom. Liście przebarwiają się im na czerwono jak na jesień. Drzewka są dwuletnie, praktycznie jeszcze nie owocowały (w tym roku zaledwie 3-4 czereśnie), rosną w sadzie, gdzie mam problem z parchem i drobną plamistością, więc były pryskane profilaktycznie. A teraz wyglądają tak:

-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
calineczka pisze:Zakupiłam na allegro odmiane Burlat - wczesna najlepsza bez robali i........ moja czeresnia okazala sie wiśnią .Ech stracilam tylko pieniądze i czas bo mialabym już wkrotce czeresnie...;(
Ja kupuję u sprawdzonych ogrodników.Na All... to większość(nie mówię że wszyscy ale większość) to parada oszustów.Wymyślają różne nazwy nieistniejących drzew i wsadzą ci to co chcesz.Ładny opis, obrazek a przy dostawie albo po czasie wielka nieprzyjemna niespodzianka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się dokładnie powyżej:tollo pisze:Bardzo proszę o informacje na temat czereśni knorble.
Może ktoś z Was ma ją w swoim ogródku i doradzi mi czy
warto ją kupić.Zależy mi aby czereśnia nie miała robaków,a jej owoce żeby były twarde,chrząstkowate.
Nie ma takiej odmiany czereśni... i nie knorble tylko knorpel, a dokładnie knorpelkirsche. Tak w klasyfikacji pomologicznej (z jęz. niemieckiego) określamy czereśnie z grupy chrząstek - a więc o jędrnym, zwartym, twardym i chrząstkowatym miąższu. Jeżeli chodzi o All... - "fachowcy-sprzedawcy" (specjalnie wyboldowałem) najczęściej "wciskają" pod tą nazwą drzewka odmiany 'Büttnera Czerwona'Fallenangelv pisze:...Wymyślają różne nazwy nieistniejących drzew i wsadzą ci to co chcesz.Ładny opis, obrazek a przy dostawie albo po czasie wielka nieprzyjemna niespodzianka.
Pozdrawiam serdecznie

-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51

Pozdrawiam serdecznie

-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Mało kto korzysta z wyszukiwarki(ja zresztą też ale czasem pamiętam
)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e%B6nia%2A
To dla Lex.
Mało kto korzysta z wyszukiwarki(ja zresztą też ale czasem pamiętam

To dla Lex.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Dziekuje bardzo za pomoc.Fallenangelv pisze:Witam.
Mało kto korzysta z wyszukiwarki(ja zresztą też ale czasem pamiętam)
To dla Lex.
Moja czeresnia jest bardzo mloda, to dopiero pierwszy sezon na tym miejscu, nawet nie miala okazji zmarznac w czasie zimy. Ja nawet nie mam mozliwosci zeskrobania starej kory bo jej po prostu nie ma. Co to moze byc za choroba, rana znajduje sie przeciez po polnocnej stronie tak wiec slonce raczej nie powinno dawac sie jej we znaki.
Dziekuje bardzo za pomoc,
pozdrawiam serdecznie,
Lex