Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu znalazłam Twój wpis w wątku o kobei pnącej - mam pytanko odnośnie siania nasionek. Gdzieś przeczytałam że wsadza się je na sztorc. Ja mam na przyszły rok nasionka białej kobei. Masz doświadczenie w tym względzie?
x-d-a

Post »

Magdo, ja rzeczywiście sadziłam w tym roku w lutym dwie kobee - białą i fioletową. Ale jeśli mam być szczera, to nic wtedy jeszcze nie wiedziałam o sadzeniu na sztorc i posadziłam "jakoś tam" , intuicyjnie. No i większość wzeszła, choć w rezultacie trochę tą kobeą jestem rozczarowana, bo bardzo poszła mi w liście, a kwiatów jest stosunkowo mało, choć kwitnie nieprzerwanie od lipca. Ta fioletowa zwłaszcza (uprawiam ją w donicy) -urosła na trzy metry, ma dość ładne ciemne listki, ale kwiatków na lekarstwo; biała rośnie w gruncie, jest mniejsza, ale ma więcej kwiatów. Ale kwity kobei są efektowne tylko z bliska, bo z dalszej odległości - nikną wśród liści...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja z pnączy mam zamiar posiać oprócz kobei jeszcze rodochiton (ponoć piękny) i wilec pierzasty czerwony. Ponoć kobeę można przechować przez zimę jak daturę i na wiosnę łatwo zrobić z niej sadzonki pędowe które zakwitną dużo szybciej niż te z nasion... Rodochiton też niby da się przechować ale do tego jeszcze dużo czasu upłynie...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś, pięknie się prezentuje Twoje miasteczko :) Inne miasta powinny brać przykład z miejscowych włodarzy :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, śliczne rzeczy nam pokazujesz. Ta orientalna dekoracja przecudna a wózek babci to świetny pomysł.
Pieris będzie Ci pieknie kwitł. Mój jest jeszcze bardzo malutki ale boję się że wyrosnie na ogromny krzak i bedę musiała
go wyrzucić albo oddać.
Buziaczki
:D :D :D
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Mama Ani
1000p
1000p
Od: 17 cze 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu miło nam było Was goscić u nas i cieszę sie że wszystko smakowało. A na przyszłe spotkanie mam już menu w głowie, będzie zielono nam :roll:
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Właśnie Dalu szłam do Ciebie popytać, czy deszczyk doszedł, a Ty już zdążyłaś u mnie poinformować. Widać, że o sobie myślimy. :lol: :lol: :lol: Oby padało nawet ze dwa dni, bo faktycznie potwornie sucho. Próbowałam również sadzić cebulowe, ale nie sposób było zrobić dołek pod koszyszek wszystko się obsypywało, a przyznam się, nie chciało mi się dziś rozciągać węża - miałam cichą nadzieję, że jednak deszcz nadejdzie. Dobrze, że wsadziłam roślinki to lepiej się po deszczu przyjmą.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Dalu, dużo się u Ciebie dzieje. Bardzo ładnie wygląda ten kwietnik z wózka :)
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Witaj Dalu! Czy zdradziłaś już jaką prasę mamy zakupić w najbliższym czasie? Jeśli przeoczyłam (Twój wątek tak galopuje)- poproszę o powtórkę :?: Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Dalu zamknij już zraszacze, u mnie słońce więc cały deszczyk poszedł do Wrocławia.
Jak się czują hortensje po przeprowadzce :?: :?:
Moje muszę wykopać i chyba pójdą do dużych donic bo nie mam odpowiedniego miejsca.
Jak stanie dom to chciałabym aby z okna było je widać.jak przeżyją :!: :!: :!:
x-d-a

Post »

Olu, deszczu jak nie było , tak nie ma :roll: Coś tam w nocy troszkę pokropiło, ale naprawdę symbolicznie...
A hortensje przesadzone do donic na pewno przeżyją i po wybudowaniu domu będziesz mogła zrobić sobie piękną hortensjową rabatę :D

Pyziu, nic jeszcze nie wiem i wcale nie ma pewności, że artykuł ukaże się w druku...

Izo, co roku zmieniam dekoracje w moim wózkowym kwietniku. W tym zdobi go m.in. biała werbena.

Aduś, u mnie bardzo mało padało, ale dzisiaj posadziłam trochę cebulowych...

Stasiu, wszystko było pyszne, ale nutella śliwkowa jest ;:138

Wiesiu, pieris na pewno na wielki krzaczor nie wyrośnie - maksymalnie może mieć 1,5 metra wysokości, a na szerokość specjalnie się nie rozrasta.

Magdo, rodochitonu nie znam, ale będę musiała się zainteresowć, jeżeli jest taki piękny jak piszesz. Bo z kobei już się wyleczyłam i w przyszłym roku dam sobie spokój.

Moniko, takich pięknych klombów i rabatek jest w centrum miasteczka bardzo dużo i to jest miód na moją roślinkolubną duszę.

Hosty już zaczynają żółknąć...
Obrazek

Gutek ze swoimi braciszkami debatują nad futerałem do aparatu. Trawniczek nie mój...
Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Daluś ale prześliczne pieski :lol:

A to dla Ciebie ;:168

Obrazek
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Dalu, jakie kochane mordeczki :!: :!: :!: Przeurocze są te Twoje piesie. Tez chcę takiego buuuuu...... ;:145 wiem, wiem limit wyczerpany :cry:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Jejku, jakie kochane mordeczki... chroń je przed deszczem, żeby za szybko nie urosły!

Chyba jutro popada wszędzie. U nas padało w nocy, ale w dzieńnic nie było widać, wszystko sie wchłonęło...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

Joluś, dzięki za taki słoneczny kwiatuszek w ten zimny dzień :!:

Magdo, psiaczek przeuroczy, w sobotę będzie już u mnie, troszkę się niepokoję, bo to tak jak małe dziecko w domu...
No i do tego on jest taki malutki - waży ledwie ponad kilo :roll:

100krotko, deszcz jest niezwykle wyczekiwany :!:
A psiaczki dużo nie urosną, bo i tatuś, i mamusia są malutkie :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”