Przymrozki a uprawy warzywnicze
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przymrozki a uprawy warzywnicze
Pytanko do bardziej doswiadczonych forumowiczow
Co powyrywac z dzialeczki, przed przymrozkami? w ziemi siedzi sobie jeszcze pierucha,seler, marchew, buraki, czosnek i dymka na szczypior.....tak sobie rozumuje, ze to co w glebie gleboko to przetrwa...ale czy mam racje???? A co mam zrobic z poziomkami i truskawkami, ktore calt czas kwitna i owocuja??....Sorki, ze w warzywach...

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Korzeniowe, które zostawisz w ziemii będą zasypiać, staną się łykowate. Więc jeśli chcesz zapasy na zimę, to wykop wszystko.
pietruszka - z niewykopanej będziesz miała dosyć wsześnie wiosną świeżą nać, ale korzenia już nie odzyskasz.
Seler - podobnie
marchew i buraki - nie ma sensu trzymać, chyba, ze chcesz nasiona (wg mnie nie warto)
Czosnek - jak nie wykopiesz, to za rok będziesz miała więcej, ale drobnego - zdziczeje
Cebula skoro na szczypior, to zostaw. Gdybyś chciała na rozsadę wiosenną, to wykop
truskawki i poziomki - zostaw, i ciesz się owocami az do przymrozków.
pietruszka - z niewykopanej będziesz miała dosyć wsześnie wiosną świeżą nać, ale korzenia już nie odzyskasz.
Seler - podobnie
marchew i buraki - nie ma sensu trzymać, chyba, ze chcesz nasiona (wg mnie nie warto)
Czosnek - jak nie wykopiesz, to za rok będziesz miała więcej, ale drobnego - zdziczeje
Cebula skoro na szczypior, to zostaw. Gdybyś chciała na rozsadę wiosenną, to wykop
truskawki i poziomki - zostaw, i ciesz się owocami az do przymrozków.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Bishop dobrze Ci radzi Rybko, z wyjątkiem poziomek, truskawek i dymki wszystko wykop. U nas została na działce jeszcze z korzeniowych tylko pietrucha i seler. No i pomidory i ogórki (z drugiego rzutu). Tylko czy masz warunki do przechowywania? Jakąś chłodną piwnicę (bez rur centralnego ogrzewania, tak jak ja mam- :x )?
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
-
Wykopaliśmy, trochę w sobotę i wczoraj, bo nornice szaleją. Przylazły z sąsiednich działek. Wczoraj jednego z sąsiadów uprzedziłam, że jak tylko sprzątniemy pietruszkę , to będę rozkładać butelki z trutką. Czy aby nie ma nic przeciwko, jeśli i u niego położę ze trzy butelki.
Ucieszył się i pokazał mi na swojej działce, miejsce najbardziej zryte- pod krzewami ozdobnymi, tuż przy naszej działce, tam chyba mają swoje gniazda, no i blisko do naszych warzyw.
Ucieszył się i pokazał mi na swojej działce, miejsce najbardziej zryte- pod krzewami ozdobnymi, tuż przy naszej działce, tam chyba mają swoje gniazda, no i blisko do naszych warzyw.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Rybka
Dzięki za dobre rady
Czyli do wykopek, tylko niech przestanie padac...Piwnice mam chlodna...tylko zupelnie nie wiem jak te warzywka przechowywac
Myc je przedtem, czy takie brudasy utytlane wprost do piwnicy? ( tylko nie smiejcie sie ze mnie, bo ja naprawde mialam do czynienia z warzywkami tylko ze sklepu
)

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- bishop
- Kontakt:
Warzywa korzeniowe najlepiej przechowywać w pojemnikach (np. skrzynkach) zasypane żółtym piaskiem.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- bishop
- Kontakt:
Jeśli umyte, to koniecznie wysuszone. Ale wystarczy tylko otrzepane z ziemii. Piasek MUSI gdzieś być (tak mi się nie chce wierzyć, że nie ma z perspektywy moich piaszczystych rejonów
). Przecież ludzie budują domy, więc jakoś zdobywają piasek...

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
a jak nie masz piasku, to przesypuj warstewką ziemi, nać z marchwi czy pietruszki najlepiej ukręcić- nie zostawiać nic zielonego. Tak mokro u Ciebie, że masz ubłocone warzywa? Nie myj, lepiej otrzep a jak już musisz , niech obeschną. Uszkodzone łopatą lub widłami odłóż do szybkiego spożycia, bo zaczną w skrzynce gnić i pójdzie jak po sznurku, zgniją następne.
-
- bishop
- Kontakt:
Nie spojrzałem w profil. W Trondheim rzeczywiście może nie być

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Rybka
Dzięki
warzywka juz w piwnicy, natka pomrozona (dzisiaj ma byc minus1).
Krzysku, u nas jest rzeczywiscie problem z piaskiem, a domy buduja z drzewa, a jeśli juz ktos stawia chalupe podpiwniczona, to kosztuje ona (piwnica)tyle co pol domu
Ja mialam to szczescie, ze kupilam dom z piwnica 

Krzysku, u nas jest rzeczywiscie problem z piaskiem, a domy buduja z drzewa, a jeśli juz ktos stawia chalupe podpiwniczona, to kosztuje ona (piwnica)tyle co pol domu

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Widzieliście prognozę długoterminową ? Bo jeśli nie to proszę: >> http://twojapogoda.pl/16dni.htm
I tu moje pytanie. Czy wykopywac warzywa czy może poczekac skoro zapowiadają ocieplenie.
Zawsze by trochę podrosły
Pozdrawiam
I tu moje pytanie. Czy wykopywac warzywa czy może poczekac skoro zapowiadają ocieplenie.
Zawsze by trochę podrosły

Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek