Chciałabym mieć ogród. Mam pobojowisko budowlane.
A zatem opuszczę już forum. Idę pogrzebać w czasopismach. W poniedziałek postaram się wysłać zeskanowane zdjęcia
( mam nadzieję że uda mi się coś odpowiedniego znaleźć. Zglądnij do ogrodu lili - ona ma też długą działkę.

Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
dobrze Cię zrozumiałamKaeR pisze:canna, musiałaś mnie źle zrozumieć , nie polecałem Ci kopiowania mojego ogrodu, a już najmniej jego wielkości.
Pisałem, że najmniej pracy jest z iglakami i bylinami.
tylko żartowałam - świadczy o tym ikonka

żart dotyczył tego, że skoro nie mam pojęcia jak poradzić sobie z moim malutkim poletkiem, to w przypadku gdybym musiała zagospodarować obszar jaki ma Twoja działka z rozpaczy zabiłabym się własną ręką

a co iglaków, to chyba będę ich mieć dużo - z powodów które podałeś

to z prawej strony mi się podoba
aż głupio mi zapytać co to jest? bo pewnie tylko ja nie wiem
cóż, nie mam pojęcia co to znaczy z botanicznego punktu widzenia, podpisuję się tak ponieważ jest to słowo przypominające mi o mojej ukochanej a obecnie niedostępnej rozrywce - przynajmniej po włoskuEwa_888 pisze:Witaj, tak myślę że już Cię wzięło. Po pierwsze dlatego, że podpisujesz się jako canna - a to coś znaczy

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gratulacje!!!canna pisze: dom stoi, jest nowy, właśnie dzisiaj wywiesili wiechę na więźbie
Szkoda, trudniej będzie sobie wyobrazić, jak powinny przebiegać "ciągi komunikacyjne".nie mieszkam tam na stałe, jeszcze nie
Świetnie, nic Ci nie rozjedzie grządekciężki sprzęt już był i nie wróci... ufff, teraz tylko ewentualnie jakieś auto dostawcze będzie musiało wjechać

Dalej piszesz, że jednak zrobisz plan, więc razem z mężowym dopingiem i własną motywacją - masz wielkie szanse na sukcesnajpierw z tego powodu miałam pomysł, żeby 3/4 wyłożyć kostką, ale mąż powiedział, że chyba zwariowałam i on chce zielone, tylko ja mam załatwić, żeby to zielone było

Masz kupę ziemi, więc do skalniaka potrzebujesz już tylko kamieni i czasu na przekopanie naszego forum. Tu są nawet zdjęcia poglądowe razem z dokładnym instruktarzem teoretycznym i praktycznym, jak zrobić skalniak i jakie rośliny wybrać.stanęło na tym, że na froncie ma być skalniak (oboje je lubimy)
Konkretnie proszę, co rozumiesz przez niskie? Pół metra, czy półtora? Zresztą nieważne, przecie krzewy na ogół można strzyc!!!trawa i jakieś niskie kolorowe krzaczki
A kolorowe, to znaczy o kolorowych kwiatach, czy o kolorowych liściach?
Pewnie będzie to Brabant i Aurescent mieszany z czymś niskimpod ogrodzeniem koniecznie iglaczki - za ogrodzeniem jest droga dojazdowa do domu, który stoi z tyłu i jak jedzie auto to z tej drogi się kurzy

No to pod nasadzenia trzeba będzie dodać dobrej, kompostowej ziemi, poprawić warunki glebowe.ziemia jest piaszczysta, wiem, bo widziałam jak kopali fundamenty - wykopali taki śliczny, żółciutki piasek, który nadawałby się do piaskownicy, wody nie dokopali się
Przed sianiem i sadzeniem musisz pozbyć się chwastów wieloletnich. Jak już posadzisz coś, to odchwaszczenie będzie niemal niemożliwe.moja wiele lat stała ugorem
Znaczy, że niezbyt dobraziemia klasy VI cokolwiek to znaczy

Super, masz z czym mieszać dobrą ziemię czy torf, bo jeśli to VI klasa, to nie każda roślina da radę w niej rosnąć. Ale na skalniak jest świetnaziemia z wykopu pod fundamenty (humus) została rozsypana koparką po całym terenie działki, trochę zostało i tworzy sporą hałdę za blaszanym garażem

Do podlewania lepsze są węże kropelkowe doprowadzone pod ziemią do konkretnych roślin, taniej, bardziej wydajnie, poczytaj o tym też na forum. Zraszać możesz trawnik. Z tego wynika, że - najpierw plan nasadzeń, potem doprowadzenie wody, potem sadzenie. Możesz też zainstalować kran na zewnątrz i posługiwać się wężemwoda będzie z wodociągu, do podlewania ogrodu też, jeśli hydraulik robiący instalację będzie wiedział jak to zrobić (bo przecież nie ja to każę założyć zraszacze w jakichś strategicznych miejscach

O pergoli już napisała Ewa, na planie domku też masz jakieś konstrukcje, więc na początek wystarczy. Musisz jednak pamiętać, że zanim pergola zarośnie, o Komunii będziesz tylko wspominać. To samo z drzewami i krzewami, duże są drogie, tanie są małe i muszą dopiero urosnąć. A to trwa kilka, a nawet kilkanaście lat. Przy okazji, byliny to rośliny zielne trwałe, czyli wieloletnie.patelnia cienia nie ma, bo z czego? jedynie krzary zarastające ogrodzenie sąsiadów z lewej dają wspomnienie cienia, ale na niewielkiej przestrzeni chcę mieć trochę cienia!!!!!
Możesz, tylko jeszcze o tym nie wieszpłot nie mogę obsadzić go pnączami

nie chcę mieć parku po pół roku (to znaczy chcę, ale wiem że nie dam rady)[/quote]
Słusznie! Widzisz, Forum już działa

Kiedy zaczęłaś czytać, powoli kiełkują w Tobie pytania, na które łatwiej odpowiedzieć jednym, dwoma zdaniami. Kiedy pytasz ogólnie, należałoby napisać całą rozprawkę, czy pracę habilitacyjną na temat zakładania ogrodu.a konkretne męczenie to jakie?
Oczywiście, że tak! Z wielką przyjemnością i ochotą Forumkowie dzielą się swoim doświadczeniem i nie jest to czcze gadanie, tylko "najprawdziwsza prawda"jak znajdę u Was coś co mi się spodoba i wkleję tutaj to powiecie mi co to jest? czy nadaje się na moją działkę? czy to dobry pomysł? jak długo rośnie? będzie ok?

Pomysł z donicami na tarasie jest świetny, łącznie ze skrzyniami dla roślin wieloletnich zimujących na dworze. Wiosną wystawiasz z domu donice i już masz zielono. A iglaki w skrzyniach też ładnie rosną, a nieduże drzewka nawet kwitną i mają się świetnie. Tyle, że zmniejszają powierzchnię tarasu.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Wpisz w wyszukiwarce canna to zobaczysz co to jest. Nie powinno tego zabraknąć w twoim przyszłym ogrodzie 

Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
Witaj wkleiłaś tylko jedno zdjęcie ale canny są tak pięknie kolorowe od różowych poprzez pomarańczowe do czerwonych a po drodze jeszcze bardzo wiele odcieni różnych. Tak to piękne kwiaty. Więc może to nie przypadek że twój ulubiony sport (a raczej narzędzie do jego uprawiania) ma też taką nazwę, a nick ma również inne znaczenie niż na początku myślałaś?
Jutro postaram się dołączyć zdjęcia.Na długą działkę jest ich niewiele. Ale z tych zeskanowanych propozycji możesz podpatrzeć kilka elementów, które potem ułożysz w rozsądną całośc u Siebie. Na poczatku pisałaś, że chcesz obsadzić działkę iglakami : wysokim i niskim na przemian. Widzę taką działkę codziennie przejeżdżając, ale wiesz co jest bardzo monotonna. Dla mnie jest to tylko obsadzna działka a nie ogród. Ale to w końcu Ty sama musisz wybrać co ci się podoba. Pozdrawiam serdecznie.

Jutro postaram się dołączyć zdjęcia.Na długą działkę jest ich niewiele. Ale z tych zeskanowanych propozycji możesz podpatrzeć kilka elementów, które potem ułożysz w rozsądną całośc u Siebie. Na poczatku pisałaś, że chcesz obsadzić działkę iglakami : wysokim i niskim na przemian. Widzę taką działkę codziennie przejeżdżając, ale wiesz co jest bardzo monotonna. Dla mnie jest to tylko obsadzna działka a nie ogród. Ale to w końcu Ty sama musisz wybrać co ci się podoba. Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
Ewa, nie mam zamiaru obsadzić tak całej działki tylko ogrodzenie 
a co do Paciorecznika, to obejrzałam ich już mnóstwo na stronie:
http://www.canna.pl/
jednak na razie skupiam się na PLANIE
czyli: czym zasłonić ogrodzenie i głównie oglądam iglaki
mam właściwie już wybrane typy
jutro wkleję zdjęcia, bo znalazłam stronę gdzie kopiowanie zdjęć nie jest zabronione
a teraz tylko obiecane zdjęcie domu w stanie aktualnym, chociaż jak na razie nie ma tam nic ładnego ( ten kogucik na górze to wiecha )

a co do Paciorecznika, to obejrzałam ich już mnóstwo na stronie:
http://www.canna.pl/

jednak na razie skupiam się na PLANIE
czyli: czym zasłonić ogrodzenie i głównie oglądam iglaki
mam właściwie już wybrane typy
jutro wkleję zdjęcia, bo znalazłam stronę gdzie kopiowanie zdjęć nie jest zabronione
a teraz tylko obiecane zdjęcie domu w stanie aktualnym, chociaż jak na razie nie ma tam nic ładnego ( ten kogucik na górze to wiecha )

Canno zabijesz mnie chyba zapomniałam gazet do pracy
Strasznie Cię przepraszam. Rano jestem tak zakręcona. Wiem jak człowiek czeka na coś niecierpliwie a tu taka przykra niespodzianka. Obiecuję jutro z samego rana na pewno będziesz miała te zdjęcia.
Domek jest śliczny. Faktycznie Masz teraz zawrót głowy żeby to wszystko doprowadzić do końca, ale jak się ma dobre chęci to jest to możliwe.
Jeszcze raz Cię bardzo przepraszam, zwłaszcza za to czekanie.

Strasznie Cię przepraszam. Rano jestem tak zakręcona. Wiem jak człowiek czeka na coś niecierpliwie a tu taka przykra niespodzianka. Obiecuję jutro z samego rana na pewno będziesz miała te zdjęcia.
Domek jest śliczny. Faktycznie Masz teraz zawrót głowy żeby to wszystko doprowadzić do końca, ale jak się ma dobre chęci to jest to możliwe.
Jeszcze raz Cię bardzo przepraszam, zwłaszcza za to czekanie.
Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
Roślina która Ci się podoba a którą wkleiłaś pochodzi z ogrodu Lili. To jest wrzos. Wrzosy są piękne niemniej jednak trzeba je odpowiednio pielęgnować żeby były tak okazałe. Lubią kwaśną ziemię - czyli taką jak do iglaków, trzeba je przycinać na wiosnę. Ale najlepiej będzie jak jej samej zadasz pytanie - na pewno Ci doradzi jak i co.
Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Witaj Canna
Obsadzanie płotu w celu jego zamaskowania na takiej długości wydaje mi się bez sensu.Płot masz nowy (pomalowany)to po co go zasłaniać ,poza tym aby ewentualny żywopłot zakrył płot potrzeba wielu lat.
Nie wspomnę o stronie finasowej takiego zakupu.
Musisz uwzględnić fakt,że masz bardzo słabą glebę i raczej dobieraj drzewa i krzewy ,które sobie na niej poradzą .Dla bylin można zrobić rabaty nawiezione żyzną ziemią ale drzewa i krzewy korzenią się bardzo głęboko.Zamiast thuj pomyśl o jałowcach ,jest duży wybór i większe szanse ,że poradzą sobie na piaskach.
Na początek można założyc trawnik ,zrobic skalniak (wykorzystasz gruz budowlany) i jakieś nasadzenia na obrzeżasz działki w formie kompozycji (drzewa i krzewy) .
Przykładowa kompozycja ,która po posadzeniu praktycznie nie wymaga żadnych zabiegów.

Podaję Ci linki,które(mam nadzieję )będa pomocne.
http://piaseczki.webpark.pl/
http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog

Obsadzanie płotu w celu jego zamaskowania na takiej długości wydaje mi się bez sensu.Płot masz nowy (pomalowany)to po co go zasłaniać ,poza tym aby ewentualny żywopłot zakrył płot potrzeba wielu lat.
Nie wspomnę o stronie finasowej takiego zakupu.
Musisz uwzględnić fakt,że masz bardzo słabą glebę i raczej dobieraj drzewa i krzewy ,które sobie na niej poradzą .Dla bylin można zrobić rabaty nawiezione żyzną ziemią ale drzewa i krzewy korzenią się bardzo głęboko.Zamiast thuj pomyśl o jałowcach ,jest duży wybór i większe szanse ,że poradzą sobie na piaskach.
Na początek można założyc trawnik ,zrobic skalniak (wykorzystasz gruz budowlany) i jakieś nasadzenia na obrzeżasz działki w formie kompozycji (drzewa i krzewy) .
Przykładowa kompozycja ,która po posadzeniu praktycznie nie wymaga żadnych zabiegów.

Podaję Ci linki,które(mam nadzieję )będa pomocne.
http://piaseczki.webpark.pl/
http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog
Ewa nie przejmuj się, budowa uczy cierpliwości
nie zabiję Cię 
oto iglaki, które podobają mi się do obsadzenia ogrodzenia:

Żywotnik zachodni "Fastigiata" - faworyt razem z tym białym krzaczkiem, jeszcze nie wiem co to jest

Żywotnik zachodni "Brabant" - też faworyt

Żywotnik zachodni "Aurescens" - przyznaję, że trochę mniejszy faworyt
to są typy do posadzenia przy słupkach łączących przęsła

oto iglaki, które podobają mi się do obsadzenia ogrodzenia:

Żywotnik zachodni "Fastigiata" - faworyt razem z tym białym krzaczkiem, jeszcze nie wiem co to jest

Żywotnik zachodni "Brabant" - też faworyt

Żywotnik zachodni "Aurescens" - przyznaję, że trochę mniejszy faworyt

to są typy do posadzenia przy słupkach łączących przęsła
pomiędzy nimi chciałabym małe i kuliste, ale tutaj wybór jest większy:

Żywotnik zachodni "Hoseri"

Świerk serbski "Pimoko" - faworyt

Świerk pospolity "Waldbrunn"

Cis pośredni "Hicksi"
i oto pytanie:
co z czym będzie ładnie wyglądało i żyło w zgodzie, co szybko urośnie i nie wymaga wielkiej "znajomości rzeczy"?
czyli w skrócie: co się nadaje dla mnie
i jeszcze jedno
dzięki Wam znalazłam szkółkę w Rogowie, sprzedają tam takie cuda w nie rujnujących cenach, ale sztuki są małe (30-60 tak jest napisane, rozumiem, że cm) czy należy je najpierw wsadzić w doniczki? czy od razu do ziemi?

Żywotnik zachodni "Hoseri"

Świerk serbski "Pimoko" - faworyt

Świerk pospolity "Waldbrunn"

Cis pośredni "Hicksi"
i oto pytanie:
co z czym będzie ładnie wyglądało i żyło w zgodzie, co szybko urośnie i nie wymaga wielkiej "znajomości rzeczy"?
czyli w skrócie: co się nadaje dla mnie

i jeszcze jedno
dzięki Wam znalazłam szkółkę w Rogowie, sprzedają tam takie cuda w nie rujnujących cenach, ale sztuki są małe (30-60 tak jest napisane, rozumiem, że cm) czy należy je najpierw wsadzić w doniczki? czy od razu do ziemi?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Canna, kilka spraw w punktach:
- czy masz na myśli szkółkę drzew i krzewów pań Pytlik i Gogolin, czy Zakład Doświadczalny SGGW (http://www.lasy.com.pl/a/artykul/ida/1519/), a może jeszcze jakąś inną?
- uważnie przeczytaj post goni@k, naprawdę mądrze pisze, warto się zastanowić nad warunkami ziemno-wodnymi, bo posadzisz coś za kupę pieniędzy, a za chwilę wszystko to ci padnie i już. A tuje są może i piękne, ale o wiele delikatniejsze niż jałowce.
- te cisy przy ławce na zdjęciu są strzyżone, wiesz o tym?
- iglaki z 20-30 cm do wysokości płotu jak te rakiety na zdjęciach, muszą rosnąć zdrowo przez około 10 lat, zdajesz sobie z tego sprawę?
- Zerknij jeszcze na liguster, jest piękną rośliną żywopłotową.
- czy masz na myśli szkółkę drzew i krzewów pań Pytlik i Gogolin, czy Zakład Doświadczalny SGGW (http://www.lasy.com.pl/a/artykul/ida/1519/), a może jeszcze jakąś inną?
- uważnie przeczytaj post goni@k, naprawdę mądrze pisze, warto się zastanowić nad warunkami ziemno-wodnymi, bo posadzisz coś za kupę pieniędzy, a za chwilę wszystko to ci padnie i już. A tuje są może i piękne, ale o wiele delikatniejsze niż jałowce.
- te cisy przy ławce na zdjęciu są strzyżone, wiesz o tym?
- iglaki z 20-30 cm do wysokości płotu jak te rakiety na zdjęciach, muszą rosnąć zdrowo przez około 10 lat, zdajesz sobie z tego sprawę?
- Zerknij jeszcze na liguster, jest piękną rośliną żywopłotową.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."