Pierwszy storczyk Rosjanny :)

Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nie to Hybryda, co mu wcale w urodzie nic nie ujmuje :D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 wrz 2009, o 10:36

Post »

Ahh jest tyle tych odmian, że tak łatwo się pogubić, a szczególnie takiemu "szaraczkowi" w tej dziedzinie jak ja :oops: :wink:

dorotakol, serdeczne dzięki za sprostowanie! :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, pięknego masz storczyka!
Też posiadam białe Phal., jeden identyczny jak Twój, drugi to miniaturka, z prawie białą warżką. Do tego biały z różowymi żyłkami i ostatni z bordowymi plamkami. Lubię je, bo są bardzo eleganckie i mają pewną klasyczność w sobie. Pięknie ozdabiają wnętrza :)

Witaj na forum!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na dzień dzisiejszy mój falek wygląda tak:Obrazek

Widac,że wszystkie kwiatki przekwitły i lada dzień odpadną... i w tej sprawie mam pytanko. Na jednym z tematów o cięciu wyczytałam, że niektórzy z was po przekwitnięciu ucinają łodygę, a inni zostawiają i nie wiem co będe miała zrobic ze swoim. Czy jest w tym jakaś różnica i czy sposób cięcia lub jego brak ma wpływ na kwitnienie i dalszy rozwój? Aha i czy przy podlewaniu przekwitniętego storczyka należy też od czasu do czasu nawozić??

Zapomniałam prędzej jeszcze dodać, że aby utrzymać wilgotność (szczególnie teraz,gdy zaczyna się sezon grzewczy) spryskuję korzonki i listki taką "Mgiełką do storczyków", która jest na bazie wody destylowanej i zawiera wyciąg z pestek grejpfruta (grejpfrut ma działanie grzybobójcze). Moim zdaniem nie powinno szkodzić mu to spryskiwanie. Co wy na to??

Z góry dzięki za rady i odpowiedzi :) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jezeli kwiaty opadna i lodyga zaczyna usychac to warto obciac bo w przeciwnym razie uschnie cala, a tak masz nadzieje na ponowne kwitnienie po wypuszczeniu nowego pedzika na owej lodyzce.
Co do mgielki to ja uzywam zadko poniewaz mam dobra wilgotnosc w domku :wink: ale latem to i owszem od czasu do czasu.
Przekwitniete storczyki namaczam w wodzie z nawozem raz na 2 tyg (przynajmniej sie staram byc w tym regularna).
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziś mój storczyk jest już całkiem "łysy" :wink: hehe Postanowiłam, że sam zdecyduje co z nim będzie (heh jak to zabrzmiało). Jeśli łodyga zacznie schnąć to ją obetne, a jeśli nie to niech rośnie dalej jak chce :)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Rosjanna pisze:Dziś mój storczyk jest już całkiem "łysy" :wink: hehe Postanowiłam, że sam zdecyduje co z nim będzie (heh jak to zabrzmiało). Jeśli łodyga zacznie schnąć to ją obetnę, a jeśli nie to niech rośnie dalej jak chce :)
:lol: :lol: To może być różnie - mój jeden ma takiego "golasa" od roku - ani nie usycha, ani nie przedłuża, ani nie wypuszcza nic z boku - został więc podpórką dla nowego pędu wypuszczonego wiosną - taki naturalny patyczek. :wink:
kucykowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 wrz 2009, o 09:31

Post »

Witaj Rosjanno :)
Piękne miał kwiatuszki Twój białasek :) Trzymam kciuki, żeby znowu wypuścił kolejne tak piękne kwiaty :) Pewnie to trochę potrwa... Coś czuję, że niebawem sprawisz sobie kolejnego storczyka...
Pozdrawiam serdecznie
vitax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sie 2009, o 21:44

Post »

kucykowa pisze:Witaj Rosjanno :)
Coś czuję, że niebawem sprawisz sobie kolejnego storczyka...
Pozdrawiam serdecznie
Bo tak to się właśnie zaczyna :D Najpierw jeden a potem ... :twisted: u mnie na razie 7 :P
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hihi...Vitax Ma rację...najpierw jest jeden...a potem brakuje parapetu :P
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Re: Pierwszy storczyk Rosjanny :)

Post »

Jak już wcześniej pisałam po opadnięciu kwiatków nie obcinałam łodygi mojego storczyka. Teraz widzę,że zaczyna ona robić się żółta, zatem trzeba ją obciąć. Nie wiem tylko dokładnie jak/gdzie ;:110 Jedni mówią,że w miejscu,gdzie był ostatni kwiatek, inni mówią inaczej...
Proszę o radę w tej sprawie.
Pozdrawiam gorąco!
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Ja obcinam nad trzecim oczkiem.
Zauważyłam, że oprócz białych, także żółty kwitnie długo...tak było u mnie i widziałam to jeszcze w kilku wątkach.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Rosjanna pisze:Jak już wcześniej pisałam po opadnięciu kwiatków nie obcinałam łodygi mojego storczyka. Teraz widzę,że zaczyna ona robić się żółta, zatem trzeba ją obciąć. Nie wiem tylko dokładnie jak/gdzie ;:110 Jedni mówią,że w miejscu,gdzie był ostatni kwiatek, inni mówią inaczej...
Proszę o radę w tej sprawie.
Pozdrawiam gorąco!
Rosjanno, ja jak już obcinam to tuż pod tym co zaschło, ale tak by to cięcie było tuż nad węzełkiem
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam!

Na dwóch największych liściach mojego storczyka pojawiło się takie coś...
Obrazek

Od spodu "to coś" się troche klei. Nie wiem czy jest to jakaś choroba grzybowa, czy może jakiś owad :( Zaznaczam iż storczyk nie jest przelany i nie ma zbyt wilgotno, ponieważ podlewam go dopiero wtedy, gdy podłoże całkiem przeschnie.

Jeśli ktoś miał już taki problem i wie co z tym zrobić, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Rosjanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

POMOCY!!!
Te plamki zaczynaja się robić od spodu coraz bardziej klejące a z wierzchu żółtawe :( Na dodatek obcięta łodyga żółknie :(
nie wiem co robić. proszę o rady
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”