Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Albicja chyba nie lubi zbytniego ciepła- bo widzę po mojej, że jak przeniosłam w miejsce gdzie ma więcej słonka / chociaż podlewam jak przedtem/ - lekko zżółkła...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Paweł Garski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lis 2007, o 23:14
Kontakt:

Post »

Wysiałem dla testu kilkanaście albicji (odmiana rosea) i też po pewnym czasie zaczęły gubić listki. Wystawiłem je na południowy balkon, gdzie mają dużo bezpośredniego słońca i momentami naprawdę gorąco. Od tego czasu rosną bardzo ładnie, liście już nie usychają.
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Witam wszystkich :P
Ja poszłam na skróty i kupiłam sadzonkę. Dotarła do mnie w opłakanym stanie. Niezwłocznie ją przesadziłam, usunęłam zeschnięte liście. Teraz widzę, że robi się coraz mocniejsza i w miejsce brakujących wypuszcza nowe - na zdjęciu jeszcze tego nie widać :P
Tymczasowo stoi na południowym oknie i najwyraźniej jej to służy :P Podlewam dopiero wtedy gdy przeschnie wierzchnia warstwa gleby.

Obrazek
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49

Post »

Witam:) moja ostatnia albicja padła... trudno się jednak mówi, próbowałam ratować jak umiałam... Teraz będę polować na odchowaną sadzonkę :D
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Prezes
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 19:43

Post »

Trochę dziwne są bo bezpośrednio na słońce jak sie je da to sie chowają a potem zaczynają żółknąć a na końcu schnąć jednak lubią cień zauważyłem że jak jest w cieniu i gdzieniegdzie prześwituje słońce przez inne drzewa i świeci na nią to się nie chowa :D można też postawić ją na bezpośrednim słońcu i przykryć ją słoikiem to w tedy sie nie chowa i nie żółknie :D tylko co potem jak podrośnie :)
Awatar użytkownika
Netzach
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 17:30

Post »

Więc wygląda na to, że szkodzi jej nie tyle słońce co wysychanie na słońcu. Moze powinna stać w misce z wodą (ale oczywiście doniczka ponad lustrem aby ziemia nie była przemoknięta)?
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

To może moje maleństwa słońce wykończyło...
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam jedną w gruncie( ma juz 3 metry-nigdy nie kwitła) . Jedną w domku-na razie ma się dobrze-ale tyle co kupiłam :)

Zeby było śmiesznie...dzisiaj dostałam w prezencie taką za 30 cm :):)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla mających problemy z albicją (ja spróbuję na początku przyszłego roku) - polecam akację srebrzystą (Acacia dealbata). Nasiona są dostępne na All i kiełkują o każdej porze. Sama roślina rośnie niesamowicie szybko i bez jakichkolwiek problemów - więc tutaj sukces na pewno gwarantowany.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Prezes
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 19:43

Post »

Po 7dniach wyrosła następna łodyga z 2 liśćmi ;] a kolejna już wychodzi ;]
Słoikiem ją przykrywam i doświetlam kilka h co kilka h je wietrze przez ok 10min ;]
Od czego to zależy ile liści jest na łodydze ? Bo u mnie na razie max to 4 na jednej a po niej wyrosła kolejna ale z 2-ma ;)
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

Im starsza roślina tym więcej liście mają odnóg. Ja swoje wysiałem tej wiosny i liście mojej największej albicji mają po 9 par odnóg.
Ja też u jednej z siewek coś takiego zaobserwowałem, że wyrósł pierwszy liść z 2 parami odnóg, a po nim następny znowu z 1 parą.
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Mateo a nie robiły Ci się takie jakby papierowe i kruche? Nie obsypywały Ci się? Mi w ten właśnie sposób powoli umierały... :cry: Kiedy zdjąłeś z nich całkowicie osłonkę?
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, jak wczesną wiosną wyhodowałem pierwsze 4 siewki albicji, to dwie z nich zdechły, a zaczęło się w ten sposób, że zasychały im liście począwszy od najstarszych, kiedy były na etapie kilku pierwszych liści. Więdły i zasychały na początku końcówki listków, a potem odpadały. Potem wysiałem jeszcze 2 następne i te są jak na razie najzdrowsze.
Wydaje mi się, że mogą im szkodzić larwy ziemiórek (małe białe albo przezroczyste robaczki w ziemi, w postaci dorosłej - drobne czarne muszki latające koło doniczek i siadające na ziemi), bo podgryzają korzenie i potrafią zupełnie zjeść korzeń małej siewki i wtedy po prostu usycha. Ziemia pod siew musi być koniecznie od nich wolna. Można ją w tym celu np. wyparzyć.
Może też zaszkodzić zbyt mocne podlanie. Korzenie młodych siewek są wrażliwe na nadmiar wody i w mokrej ziemi mogą zgnić. Dlatego w dnie doniczki powinien być otwór, a najlepiej jak jest jeszcze drenaż. Poza tym siewki mają małe korzenie i nie poradzą sobie z pochłonięciem dużej ilości wody, więc podlewanie powinno być bardzo wyważone.
Ale było też tak, że jakaś siewka marniała, ale po wyjęciu jej z ziemi korzenie wyglądały na zupełnie zdrowe. Wtedy może zaszkodziło zbyt mocne słońce albo suche powietrze. Ja rozwiązałem problem w ten sposób, że przykryłem siewki 5-litrowymi butelkami po wodzie z odciętym dnem. W ten sposób miały zapewnioną wilgoć i jednocześnie dostęp światła słonecznego nie był tak duży, a szkodniki nie miały do nich dostępu. Trzymałem je pod tymi "kloszami" tak długo, aż liście przestawały się mieścić. Potem je stopniowo zahartowałem i już rosły bez osłony
Jeśli ma optymalne warunki a mimo to zdycha, to wytłumaczeniem może być chyba tylko jakaś choroba grzybowa.
Najlepiej jest im zapewnić optymalne warunki od samego początku, to wtedy mniejsze prawdopodobieństwo że je coś złapie.

A jak Twoje albicje się trzymają?
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Hm... to u mnie chyba były troszkę przelane... Muszek ani larw nie widziałam i na słońcu nie stały.. Na wiosnę będę dalej próbowała :D
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To następnym razem spróbuj wysiać jak najwcześniej na wiosnę albo nawet pod koniec zimy to będą miały dużo naturalnego światła i przez lato zdążą dużo urosnąć. Wysiane teraz pewnie trzeba by było doświetlać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”