Fikusy - identyfikacja

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na 100 % fikus. Opadanie listków jest spowodowane "przeprowadzką" rośliny i jest normalną reakcja rośliny (prawie każdego fikusa). Byle nie opadło więcej jak 50 % liści. Prawie podobnie fikusy reagują na częste ich przestawianie z miejsca na miejsce. Absolutnie nie nawozić ! Spryskiwać codziennie liście - wystarczy raz na dzień. Ustawić w stałym miejscu i nie przestawiać. Roślina się zaaklimatyzuje.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nataliaada faktycznie sprawdzałam w googlach i inne fikusy i te dwie odmiany, które mi podałaś. Nie udalo mi się znależć coś, co byloby podobne.
Te odminay: ficus panda i ficus microcarpa - mają takie zgrubienia dolnych łodyg (nie pamiętam jak to fachowo się nazywa) - nasz tego nie ma. Poza tym większość tych fikusów ma takie same listki.
Ale wielkie dzięki wielkie.

ARHIZ - o niedożywieniu raczej nie może być mowy.
Może on tak wygląda na fotce, ale w rzeczywistości jest śliczny zieleniutki - traci tylko z gałązek listki, które są najbliżej pnia i to te najdrobniejsze.

karpek - bardzo chciałabym, żeby tak było.
Ja ze swojego doświadczenia wiem, że fikusy faktycznie nie lubią zmiany miejsca - ale jak sobie przypominam to jeśli spadały listki z mojego fikusa benjaminka po przestawieniu go - to spadały zielone liskti. A teraz, z tego spadają zżółknięte.[/b]
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Inną możliwością może być "coś nie tak" z ziemią. Może być zalana lub przesuszona - nie można tego określić bo przesłaniają ją te wiórki. Osobiście nie podobają mi się te założone siatki jutowe na pniach. Można także po lekkim przesuszeniu wyjąć drzewko z całą bryłą korzeniową i zobaczyć, może coś nie tak z korzeniami.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Też jestem za usunięciem tego oplotu z pnia i zdjęciem tych wiórków z powierzchni ziemi by sobie mogła ona swobodnie przesychać. Po aklimatyzacji powinno wszystko wrócić do normy. :wink:
suchy3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2009, o 20:47

Prośba o pomoc w identyfikacji rośliny i jej choroby

Post »

Kiedyś dostaliśmy od znajomych roślinę, stała sobie na parapecie i rosła.trwało to tak kilka lat aż w końcu zrobiła się tak wysoka, że musiała wylądować na ziemi. Tu zaczął się problem dostała dziwnych plam i traci dolne liście.
W załącznikach teraźniejsze miejsce przebywania roślinki, oraz niepokojące plamki na liściach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Re: prośba o pomoc w identyfikacji rośliny i jej choroby

Post »

Fikus sprężysty variegata, ma za dużo wody, poczytaj na forum były już tematy o fikusach a w temacie Encyklopedia masz opis jak się nim zajmować. :wink:
malwcia_91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sie 2010, o 20:39

Co to za roślinka?

Post »

Obrazek

Pomóżcie?? Co to za drzewko i jak o nie dbać ??
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Re: Co to za roślinka?

Post »

To Ficus Retusa. :D w wyszukiwarce( u góry strony forum) mamy dużo na jego temat. :wit :D
catka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2010, o 11:49

jaki to gatunek?

Post »

Co to za roślinka? Jest to grubosz prawdopodobnie, ale nie wiem jaki gatunek. Chciałabym go przycinać dalej. Czy gdzieś na forum są informacje dotyczące pielęgnacji i przycinania? Obrazek
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Re: jaki to gatunek?

Post »

Z gruboszem ma tyle wspólnego, że należy do klasy okrytonasiennych. No i może jeszcze to, że można z niego bonsai robić.

Ficus retusa - popularnie zwany 'marchewą'. :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
KoRn-ik
100p
100p
Od: 17 wrz 2009, o 22:38

Ficus benjamina- identyfikacja odmiany

Post »

Witam,

na mojej uczelni spotkałam piękny okaz Ficus benjamina. Poniżej zdjęcie.

Obrazek

Moje pytanie brzmi - czy jest to pospolita odmiana 'Variegata' z silnie przebarwionymi liśćmi? Figowiec rośnie w łączniku między budynkami. Zarówno boki, jak i większość sufitu są przeszklone, więc roślina słońca ma pod dostatkiem. Czy może jest to zupełnie inny kultywar?
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
justynad
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2009, o 15:05

Identyfikacja

Post »

Bardzo proszę o identyfikację
Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Re: Identyfikacja

Post »

Figowiec sprężysty Elastica Variegata.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
hanuer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2016, o 07:03

Re: Fikusy - identyfikacja

Post »

https://www.ikea.com/pl/pl/images/produ ... 269_S4.JPG
Witam
Posiadam dokładnie taką roślinę. Opis w sklepie to ficus ginseng. Zagłębiając się w temat odkrylem że ginseng to nazwa odmiany gatunku microcarpa. Tak więc bylem szczęśliwy wiedząc jak dokładnie nazywa się roślina ktorą mam - f. microcarpa "ginseng" (mam trochę fioła na punkcie systematyki posiadanych roślin). Moja radość została zachwiana kiedy zauważyłem że z korzenia powietrznego wyrasta roślina o innych liściach i innej odległości międzywęźli. Jednym słowem inna roślina. Wtedy odkrylem że mój fikus jest szczepiony i co więcej większość tego typu fikusów jest szczepiona.
Chciałbym teraz wiedzieć co jest podkładką a co zrazem mojego fikusa. Przypuszczam że zraz to faktycznie f. microcarpa "ginseng". Natomiast co jest podkładką? Liście wyglądają jak u beniaminka.

Zdjęcie zamieniono na link- nie zamieszczamy zdjęć nie swojego autorstwa/mod.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Fikusy - identyfikacja

Post »

Wrzuć zdjęcie swojej rośliny, a nie z sieci.
Na marginesie z botanicznego punktu widzenia nie ma takiego fikusa ginseng - jest i obowiązuje nazwa Retusa (Microcarpa). Ginseng jest tylko nazwą handlową przeznaczoną dla sprzedawanych powszechnie pseudobonsai.

Kształt nowych liści czasami może odbiegać od tego w momencie zakupu uwzględniając inne warunki uprawy. Zwykle jeśli chodzi o zraz i podkładkę jest ta sama roślina, ale podkładka jest brana duża roślina, przycinana do poziomu korzeni i szczepiona z gałązką być może i tej samego egzemplarza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”