Nalewka - cała prawda o ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nalewko, byłam dzisiaj w twoim ogrodzie i czytałam historię jego tworzenia. Nasze ogrody, twój i mój, mają wiele wspólnych cech. Mój zaczęłam trochę wcześniej tworzyć. Powierzchnia naszych ogrodów jest bardzo zbliżona. Mój też powstał na łące a raczej na pastwisku. U mnie nawet trawa rośnie ta sama co przed budową domu. Czasem tak stanę, wyprostuję się, oderwę wzrok od ziemi, rozejrzę się wokół i nie wierzę, że to ja , przy fizycznej pomocy męża, stworzyłam mój ogród.U ciebie też, z każdym kolejnym zdjęciem widać zmiany, coraz ładniej, a domek śliczny. Teren masz trudny, ale masz racje, że jak sie sadzi małe rośliny to się powoli aklimatyzują w warunkach nawet im niesprzyjających. Kiedyś posadziłam dwie małe sosenki samosiejki na miejscu podmokłym, od czasu do czasu woda je zalewa a one nic sobie z tego nie robią tylko ładnie rosną.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj!!! nalewko jestem pod wrażeniem tego raju jaki tworzysz ...
Interesująco piszesz a wszystko to dokumentują zdjęcia - łatwo mogę sobie wszystko wyobrazić -
tak jakbym stała na skarpie patrzyła w doł do strumyka.
Miejsce cudowne a ogrom pracy jaki tam już włożyłaś czyni to miejsce bajecznym niemalże...
:D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Nalewko przez chwilę zaniedbałam oglądanie Twojego ogrodu, a tu taka piękna wycieczka. :D
Masz dar, bardzo obrazowo opisujesz, i jeszcze zdjęcia, wyobraźnia widzi to wszystko.
Naprawdę wspaniałe miejsce, i "prawdziwa" woda, i skarpa od cienia do słońca, i prawdziwa łąka, no i Twoje nasadzenia wzbogacające, upiększające to miejsce.
Nie zapominaj o nas Nalewko, pisz dalej swoją opowieść o ziemi, naprawdę z przyjemnością czytam i oglądam. :D :D :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Witaj Nalewko :D
Teren masz piękny i rozległy, to się nazywa obcowanie z przyrodą na maxa :wink: :D :D :D
Pochodziłam sobie aż mnie nogi rozbolały :wink: a jest na co popatrzeć (domek bardzo ładny).
Widzę ,że też wkładasz mnóstwo wysiłku i pracy ale efekty są widoczne :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Nalewko, to jest po prostu f-a-s-c-y-n-u-ją-c-e!!! To musi być fantastyczne tak urządzać ogród i na taką skalę! Pracy mnóstwo, w to nie wątpię, ale założę się, że satysfakcja ogromna. Już masz tam kawałek raju, a będzie na pewno jeszcze piękniej ;:333

P.S. Do kryski:
"kryska
Wysłany: Pią 27 Lip 2007 03:07 " :shock:

Krysiu, czy Ty w ogole kiedyś śpisz? :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Maki na naszej łące

Są tak różnorodne, mają różne wielkości, kolory, fakturę i kształt płatków, a nawet wnętrza kwiatu. Żaden się nie powtarza! Niektóre mają ok. 2 cm średnicy, inne dochodzą do 8! Są dość nietrwałe, szczególnie przy deszczowej i wietrznej pogodzie, ale może właśnie dlatego tak mnie zachwyciły. Niektóre są matowe, a niektóre błyszczą jak lustro. Niektóre są mocno nieuczesane, albo jeszcze mokre po kąpieli, ale uroku im to nie odbiera. A więc - w roli głównej - MAKI.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

cdn
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Te powyżej są sprzed tygodnia, dziś po nich już śladu nie zostało. Ale kwitną i zachwycają kolejne.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

(wybaczcie, on jest tak piękny, że musiałam go pokazać w wielkim formacie, po prostu musiałam!!!)

cdn
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

;:154 ;:154 ;:154 Nie do wiary. Nigdy bym nie przypuszczała, że maków może być taka różnorodność. To są dzikie maki?
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie całkiem, niestety. Zostały wysiane razem z trawą, jako mieszanka "Łąka kwietna" jednej mało znanej firmy. Skład mam gdzieś zapisany, ale nie ma w nim wyszczególnionych odmian, a jedynie skład procentowy poszczególnych gatunków.

Teraz jest to ich pierwszy rok, mają się same wysiewać i mam nadzieję, że w przyszłym roku też będzie ich dużo :)
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:Nie całkiem, niestety. Zostały wysiane razem z trawą, jako mieszanka "Łąka kwietna" jednej mało znanej firmy. Skład mam gdzieś zapisany, ale nie ma w nim wyszczególnionych odmian, a jedynie skład procentowy poszczególnych gatunków.

Teraz jest to ich pierwszy rok, mają się same wysiewać i mam nadzieję, że w przyszłym roku też będzie ich dużo :)
Nalewko ,pokaż zdjęcie całej łąki kwietnej :D to musi byc piękny widok sądząc po makach :shock: :D
sylwekw

Post »

Nie mogę - mało się nie rozpłakałem (tak facet a łzy mu się cisną) i tęsknoty a tak pieknym miejscem. Twój Raj na ziemi to coś wspaniałego a połączenie fotorelacji z Twoimi wspaniałymi opisami chyba może rozczulić każdego.

Nie będę powtarzał wszystkich pochwał które tu już padły - powiem jednym słowem SUPER.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:shock: Ależ to musi być widok! Równiez proszę o fotkę- i możliwie sporą- uwielbiam czerwone kwiaty!!!! :D :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Serce rośnie i się uśmiecha , gdy oczy widzą takie bajeczne widoczki ;:80
Brawo ;:138
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nalewko proszę zmniejsz troszkę maczka-rozwalił Twoją stronę :(
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ciekawe, na podglądzie fotka jest ok, a po zaakceptowaniu zmiany rozjeżdża się ekran. Hm, zmniejszę chyba inną metodą, jeszcze chwilkę :)

Zmniejszyłam zdjęcie maczka bardzo, ale to baaardzo, teraz nie ma tego efektu, nie widać już tylu szczegółów, buuuu, ani tego błysku na skrzydełkach, tfu, na płatkach. Sami powiedzcie, czy maki nie przypominają wam swoją ulotnością - motyli?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”