Fikusy - identyfikacja

Rośliny doniczkowe
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i ten gruby pień by pasował do tego,więc Przemek ma chyba rację...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Jeżeli w założeniach to ma być ładnie rozrośnięte drzewko - to nawet lepiej, że to nie bienjamin, który jest bardziej "kłopotliwy" w uprawie. W tym przypadku nie ma to aż tak wielkiego znaczenia - byleby dalej tak pięknie rósł.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Piotrekk49
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lip 2009, o 13:43

Co to za roślina i jak ją odnowić?

Post »

Witam. Dzisiaj postanowiłem się zainteresować rośliną, która od jakiegoś czasu stoi sobie na moim balkonie. Historia jej nie jest mi znana, więc nie mogę o niej zbyt dużo powiedzieć. Po prostu, gdy brat uznał ją za brzydką, postanowił się jej pozbyć.
Chcę o nią trochę zadbać, więc potrzebne mi informacje jak ją odmłodzić/odnowić.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To Ficus binnendijkii alii najpierw poczytaj wątek o fikusie i jego wymaganiach tutaj następnie przesadź a potem daj znać to go poprzycinamy odpowiednio. :wink:
Prezes
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 19:43

Proszę o identyfikację

Post »

Witam nie znam się na tego rodzaju "drzewach" dodam tylko że Moje drzewko wygląda podobnie jak te na fotce ale jest inne ma ciemniejsze liście i od około 8 lat wygląda tak samo nie licząc tego że w niektórych miejscach wyrastały nowe listki konkretnie to z pnia mniej więcej w środku ale po pewnym czasie pousychały i poodpadały ogólnie drzewko ma 2 dwie gałęzie na których (było) po 5 liści ( były ciemno zielone i mięsiste :D ) ale marniały i moja Babcia sekatorem obcieła obie gałęzie(co według mnie było dużym błędem) do połowy i teraz to wygląda jak duża proca , same kikuty czy ono przeżyje ?? dodam że te kikuty są takie już od kilku miesięcy a samo drzewko ma kilkanaście lat

Obrazek
x-M-8
---

Post »

Mi to wygląda na fikusa sprężystego.
Poczytaj o fikusach tutaj
Prezes
50p
50p

Post »

O ! dzięki , wyglądał jak ten

Obrazek

jutro wrzucę zdjęcia tego co zostało z mojego , od około 4-6 lat stoi na klatce schodowej jak wiadomo sie chodzi czesto i robi sie wiatr i przesusza roślinę ziemia jest przesuszona i pytanko :

- czy jak zacznę ją częściej podlewać i obficiej to czy wypuści liście ? bo na razie niema co zraszać bo niema liści :/
x-M-8
---

Post »

To fikus sprężysty(elastica)
Fikusy nie lubią przeciągu.
"Podlewanie i zraszanie. Od początku okresu wzrostu aż do końca sierpnia należy podlewać dość obficie, ziemia nie powinna nigdy przeschnąć. Od końca sierpnia trzeba stopniowo ograniczać podlewanie. Zimą podlewać bardzo niewiele, nawet, jeśli rośliny stoją w ogrzewanym pomieszczeniu. W tym okresie korzenie potrzebują bardzo dużo tlenu, szczególnie korzenie roślin gatunków wielkolistnych, i dlatego ziemia powinna nieco przeschnąć. Każdego roku wiele figowców choruje lub ginie z powodu nadmiaru wody, której w tym okresie korzenie nie są w stanie wykorzystać. Woda do podlewania powinna mieć pH 6. Zwykłe zielonolistne gatunki dobrze jest zraszać wiosną w okresie wypuszczania nowych pędów. Wszystkie gatunki i odmiany pstrolistne oraz pnącza wymagają regularnego zraszania z wyjątkiem okresu spoczynku. "

Podlej go i utrzymuj wilgotność.Żeby coś wyrosło to trzeba dbać o to.
Wklej zdjęcie a Przemek coś pomoże.
Prezes
50p
50p

Post »

Nie wiem czy będzie coś widać ale łatwo poznać po tych kikutach bez liści
wysunął bym go ale był przywiązany do gwoździa w ścianie

Obrazek
Obrazek

Może potem zrobię jeszcze bardziej odsłonie go bo nie długo do roboty idę więc czasu trochę nie mam
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym na zbyt wiele nie liczyła. Fikus zimą odpoczywa, nie wypuszcza ani jednego listka, więc nie sądzę, żeby podlewanie coś teraz dało. Gdybyś zabrał się za ratowanie go na wiosnę, można by liczyć na sukces. Ale z drugiej strony....
Wczoraj koło śmietnika trafiłam na wyrzuconego fikusa: badyl z trzema listkami na szczycie.
Ucięłam czubek, tak z 20 cm, usunęłam dolny listek, zostały dwa i moknie to w słoiczku.
Bardzo podoba mi się stare porzekadło: Jak Pan Bóg dopuści, to i z kija wypuści.
Może nam dopuści? :wink:
Waleria
x-M-8
---

Post »

Jeżeli łodyga jest zdrewniała i nie ma w niej soków to raczej nic nie będzie..
Możesz go uciąć tak ze 20-30 cm nad ziemią.Po cięciu powinno wylecieć takie białe mleczko co będzie znaczyło,że łodyga żyje.Jeżeli będzie sucha to prawdopodobnie nic już z niego nie będzie.Można by było też zmienić ziemię na świeżą. :roll:
Prezes
50p
50p

Post »

No jak widać jest zdrewniały a czy ma sok to zobaczę :)
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Fikus, czy może to coś innego?

Post »

Moja córcia kupiła sobie to coś - (ostatnio ma manie na tle fikusów) - nie zapytała sprzedającego jak hodować, gdzie ustawić. I teraz problem, bo codziennie opada tej roślinie kilka pożółkłych listków.
żółkną i opadają listki tylko od środka tego krzaczka.

Proszę o pomoc bo takie to coś ładne i bardzo byłobym nam szkoda zmarnować.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06

Post »

Podobne do roślinki ze zdjęcia są ficus panda i ficus microcarpa, powpisuj w google grafika te nazwy i porównaj do swojej roślinki :)
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Nie jestem pewien, czy to aby na pewno Ficus, ale objawy wskazują na znaczne niedorzywienie. Niby nie powinno się teraz nawozić, ale w tym przypadku, należałoby go trochę zasilić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”