Dla początkujących

Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Światła kaktusom nigdy mało. Czyli zimą należy dostarczyć im maksymalnie dużo promieni społecznych. Nie mniej jeśli istnieje dylemat, czy lepiej w cieple i jasno lub w ciemności ale w temperaturze ok. 5-10*C to wtedy lepiej w ciemności ale chłodno. Bo niska temperatura i susza powodują spoczynek. Roślinka nie rośnie i wtedy nie potrzebuje światła. Natomiast kompletną katastrofą jest brak światła i temperatura powyżej 12*C. Wtedy roślina zaczyna rosnąć i w ciemności natychmiast ginie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam do Was pytanie - czy jest Epiphylum o ciemno żółtych kwiatach w jednakowym kolorze? Jaką temperaturę potrzebuje ten kaktus do zainicjowania kwitnienia? Sorki ale mam tylko dwa kaktusy.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Są setki hybryd Epiphyllum o praktycznie wszystkich możliwych barwach kwiatów oprócz niebieskiego. Natomiast czyste gatunki Epiphyllum kwitną wyłącznie na biało. Rośliny te bez problemu można uprawiać na parapecie okiennym w standardowych mieszkaniowych warunkach, czyli temperatura ok. 20*C przez cały rok.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla - dzięki za odpowiedź, mam tylko jeden problem, mój kaktus ma 15 lat, rośnie w dużej donicy - a dokładnie są w niej 2 sztuki - czerwony i żółty - w warunkach domowych nie chce kwitnąć. Muszę wynieść go na balkon i dopiero po okresie chłodu zaczyna kwitnąć, stąd moje pytanie bo sama nie bardzo wiem co mam z nim zrobić.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kaktus kaktusowi nie równy. Czy Twoje roślinki to rodzaj Epiphyllum? Te rośliny by zakwitnąć nie potrzebują chłodów a jedynie odpowiedniej ilości światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dodam zdjęcia, jeśli potrzebna im duża ilość światła to mogły jej tyle nie mieć, donica nie mieści się na oknie.
Obrazek Obrazek
Pierwszy pachnie wanilią, a drugi nie pachnie i ma mniejsze kwiaty.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Roślinki by zakwitnąć muszą stać co najmniej na parapecie okiennym i raczej nie może być to okno północne. Jeśli stoją wewnątrz pomieszczenia to mają za mało światła by zakwitnąć. Są to epifity czyli rośliny rosnące na konarach drzew w wilgotnych lasach deszczowych. I lubią dużo światła, najlepiej rozproszonego. Najlepiej czują się latem na otwartej przestrzeni - np. w ogrodzie podwieszone pod gałęzie drzew.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
xzc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 wrz 2009, o 15:43

Post »

Czy możliwe jest ukorzenienie kaktusika, który stracił korzonki, i jak to zrobić?
Korzonki odpadły wraz z ziemią przy wyciaganiu z doniczki. (też nie wiem jak to zrobiłem :oops: ) W każdym razie, kawełek skórki u podstawy jest suchy a pod nim nic nie ma. Po urwaniu nie zauważyłem też żadnych ranek. Chyba warto jeszcze dodać, że kaktus jest nowy i jest nim Echinopsis subdenudata.
Mam nadzieję, że go nie wykończyłem. :(

Może się przyda.
Obrazek
Kaktusiarski żółtodziób :D
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Z tą Echinopsis nie powinno być problemu. Powiem jak ukorzeniam Mammillaria carmenae. Po prosty sadzę je do właściwego substratu, suchego. Tak sobie siedzą około tygodnia, a następnie podlewam raz na ok 10 dni przez podsiąkanie, po około 2-3 podlaniach korzonki jak znalazł :). Większość tak ukorzeniam, jednak echinopsom raczej wystarcza posadzenie w substracie i powinno być ok. Gdzieś na kaktusy.bydgoszcz.pl był temat dotyczący ukorzeniania różnych rodzajów kaktusów, poszukaj tam jak chcesz, ale jak mówię, raczej z tym kaktusem nie będzie problemu, jednak trzeba sobie również zdawać sprawę, że o tej porze roku którą mamy obecnie przygotowujemy nasze rośliny do zimowego spoczynku. Mimo wszystko życzę powodzenia i pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
xzc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 wrz 2009, o 15:43

Post »

Dziękuje za poradę. Będzie musiał sobie jakoś poradzić ze skróconym urlopem :)
Kaktusiarski żółtodziób :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”