Dziekuje bardzo za odpowiedz ale mieszkam w anglii i nie wiem czy tutaj znajde taki oprysk jak Mniszek,a Randap wlasnie widzialam i dlatego pytam. Ale bardzo dziekuje za odpowiedz,Moze znajde w sklepach i mniszek.
pozdrawiam serdecznie
Pisze niepoprwna polszczyzna gdyz aw anglii nie ma na lawiaturze A,E i L.przepraszam bardzo za to.
By nie zniszczyć trawy to Raundapem możesz tylko smarować chwasty przy użyciu pędzelka. Popytaj w sklepach. Na pewno mają preparaty niszczące tylko chwasty.
Też tak sądzę
Starane 250 EC jest firmowane przez Dow AgroSciences USA a więc ma zasięg światowy.
Wadą Starane jest jego cena 40 zet za opakowanie 100 ml. ale w funtach może miec inne relacje.
Na naszym rynku jest jaszcze Bofix, ale ten może być nieznany w Wielkiej Brytanii.
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Mam bardzo duży trawnik a w nim stokrotki, koniczynka,jaskier rozłogowy i mniszek. Preparat do zwalczania uciążliwych chwastów w trawie byłby dla mnie za drogi przy takiej powierzchni trawnika. Czy mogę go zastąpić preparatem do zwalczania chwastów w zbożu.
Zużycie Starane to 10 ml / 100 m2 a więc 4 zet na 100 m2
W sezonie trzeba powtórzyć oprysk by zlikwidować nowe zasiewy. A więc cenę należy podwoić.
To za drogo ?
Środki używane w ochronie zbóż też nie są za darmo.
Jak duży masz ten trawnik ?
Środki stosowane w uprawach zbóż stosuje się w ilości 1,5-3 l na ha. [Chwastox, Afalon, Basagran itp. ]
Zużycie ich jest więc 1,5 - 3 krotnie wyższe od Starane. Cena zakupu takich środków musiałaby być wyraźnie niższa.
Tak bardzo zaatakował mi trawnik,że już nie widzę trawy, jak się go pozbyć. Jeszcze taki powój też bardzo sie rozpanoszył. Czy mniszek pomoże w likwidacji tych roslin
W ramach tematu napiszę pewien kanon, o którym wielu posiadaczy trawników (ale nie łąk) nie wie.
Nie można dopuścić do zakwitnięcia traw i nie można dopuścić do zagłuszenia czyli długotrwałego zacienienia nisko rosnących odmian traw. Jednym słowem: KOSIĆ!! Jak najczęściej kosić tak by trawa zagłuszała chwasty a nie chwasty trawę.
Koszę i koszę ale problem polega na tym ,że niektóre te chwasty rosną tak niziutko,że kosiarka ich nie łapie.
Zauważyłam też na ziemi nasionka tego zielska
Nie wiem co dalej robić aby uratować trawnik przed tym paskudnym zielskiem.