Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kawa u mnie jeszcze stoi
Trzymam kciuki za pierwszy chlebek na zakwasie.
Dalej tak postępuj z zakwasem, jak w przepisie. Musisz wykarmić nowy na następne wypieki, a ten pozostały musi też dalej żyć

Trzymam kciuki za pierwszy chlebek na zakwasie.

Dalej tak postępuj z zakwasem, jak w przepisie. Musisz wykarmić nowy na następne wypieki, a ten pozostały musi też dalej żyć

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Teoretycznie tak. Tylko ja tyle nigdy nie robiłam
Nie wiem więc, czy tak szybko się wykarmi, bo to podwójna ilość i siłę musi mieć sporą,żeby pracować 8)
Może weź trzy łyżki z tego starego zakwasu do osobnego naczynia i dodawaj porcje mąki i wody na dwa pojemniki. Wtedy szybciej się wykarmi i będą dwie porcje pewnego zakwasu

Może weź trzy łyżki z tego starego zakwasu do osobnego naczynia i dodawaj porcje mąki i wody na dwa pojemniki. Wtedy szybciej się wykarmi i będą dwie porcje pewnego zakwasu

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Zrób to jutro, bo jak dzisiaj dosypiesz do całości, to jutro będzie więcej do dzielenia :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Jasne,że możesz w plastikowym. Byle był przeznaczony do przechowywania żywności 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Kasiu, wyrósł dobrze.Widać to od razu
Może spróbuj następnym razem,żeby jeszcze dłużej wyrastał. MOże zastosuj inną mąkę. Od jakości mąki wiele zależy.
Ja słyszałam,że chleby na zakwasie w automacie takie właśnie gliniaste wychodzą.A poza tym podobno kroić je trzeba dopiero na drugi dzień, jak przeschną. Czyli upiec i zostawić
Wszystko to piszę nie z własnych doświadczeń. 8)
Poza tym z mąki żytniej nawet upieczony w piekarniku nie jest lekki, jak z mąki pszennej. I to trzeba przyjąć za oczywiste.Mąka żytnia jest bowiem ciężka.
I po trzecie - trzeba z chlebem ciągle eksperymentować, nabierać doświadczeń.Tak szybko to nie przychodzi. :P
Ja uważam,że jak na pierwszy raz, to wyszedł Ci świetny

Może spróbuj następnym razem,żeby jeszcze dłużej wyrastał. MOże zastosuj inną mąkę. Od jakości mąki wiele zależy.
Ja słyszałam,że chleby na zakwasie w automacie takie właśnie gliniaste wychodzą.A poza tym podobno kroić je trzeba dopiero na drugi dzień, jak przeschną. Czyli upiec i zostawić

Wszystko to piszę nie z własnych doświadczeń. 8)
Poza tym z mąki żytniej nawet upieczony w piekarniku nie jest lekki, jak z mąki pszennej. I to trzeba przyjąć za oczywiste.Mąka żytnia jest bowiem ciężka.
I po trzecie - trzeba z chlebem ciągle eksperymentować, nabierać doświadczeń.Tak szybko to nie przychodzi. :P
Ja uważam,że jak na pierwszy raz, to wyszedł Ci świetny

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki