Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeanne pisze:Przepiękne fotki, a płatki faktycznie jak posypane brokatem :wink:
Phal.equestris coraz bardziej mi się podoba, chyba powooooli zacznę myśleć o zakupie :roll:
Equestris jest piękny.Jego pęd ciągle się przedłuża. W uprawie podobno jest bezproblemowy, ja swojego mam za krótko, by mieć własne doświadczenia z nim (mam go dopiero miesiąc). Ma trochę słabe korzonki, ale może puści świeże. Jak nie puści, to go wsadzę pod torebkę, kilku innym Phal. to pomogło na korzenie.

zmoderowany post
Nie przestrzegasz uwag o staranność pisowni.
Trudno czytać tasiemcowe wypowiedzi. Dzielone są .. i owszem kropkami , z których nic nie wynika.
Zdanie po kropce zawsze zaczynamy od dużej litery.
Posty mogą być poprawiane lub kasowane przy nadmiarze poprawek -mod.J.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U storczyków ok. Equestris kwitnie. Ten biały w bordowe ciapki o zdeformowanych pąkach otworzył trzeci kwiat. Porobiłabym zdjęcia, ale na razie nic nowego nie kwitnie, tylko te co już kwitną jakiś czas. Czekam na pędziki. Dużo puszcza korzonki i listki. Niedługo je podleję z nawozem, może wtedy pojawią się pędy.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Porobiłam parę zdjęć:
a to moje botaniczne z Liodoro.
w pierwszym rzęczie: sadzonki equestris ilocos alba, violacea
drugi rząd: bellina, lueddemaniana, lueddemaniana
trzeci rząd: amboinensis, equestris, Liodoro.
Obrazek
a to equestris:
Obrazek Obrazek
i otwierający się pąk:
Obrazek
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem i ja u Ciebie :D :D :D

Chcę Ci powiedzieć, że pięknie malujesz :D :D :D

Jestem pod ogromnym wrażeniem zdjęć Storczyków - są piękne :D :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne storczyki :) Phal. equestris ma coraz więcej pączków, widocznie dobrze mu u Ciebie :wink:
A jeśli chodzi o zdjęcia... :roll: Jakoś bardziej podobały mi się te wcześniejsze, bez takiego dużego powiększenia, były lepszej jakości... :roll:
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

A mi bardzo podoba się otwierający pączek Equestris.
A tych botanicznych storczyków to już masz sporo.Niech ci pięknie rosną i obficie kwitną.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:)

A dzisiaj na niebiesko-fioletowej Vandzie w kratkę znalazłam PĘDZIK!!! Byłam bardzo zdziwiona, ale i ucieszona, gdy go zobaczyłam. Żółta ciągle ma pędzik, ale pewnie go zrzuci.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

A czemu ona ciągle zrzuca pędy?
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotakol pisze:A czemu ona ciągle zrzuca pędy?
Jakaś kapryśna jest i tyle. tylko ona zrzuca, inne nie.
Tak rozwinął się pąk:
Obrazek
różowy Phalaenopsis:
Obrazek
obrazek, który dzisiaj namalowałam:
Obrazek
rysunek Phalaenopsis:
Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dusiu, no to świetnie! :) Pewnie skakałaś z radości, no nie? :wink: Taki widok zawsze cieszy, szczególnie gdy jest nieoczekiwany.
A ja tak sobie myślę o Twojej żółtej Vandzie... :? Może ona po prostu wymaga przesuszenia, gdy rośnie jej pęd, tak jak inne storczyki? :roll:
Czytałam na pewnej stronce o Phal. gibbosa, że jesienią, gdy puszcza pęd, należy zaprzestać podlewania, bo inaczej zrzuci pąki...
Może z Twoją vandzią sprawa ma się podobnie :?: Warto by chyba spróbować, choćby dla widoku tych pięknych kwiatów :wink:
A obrazek i zdjęcia Phalaenopsis (szczególnie tego biało-różowego :lol: ) po prostu piękne ;:215
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dusiu, no to świetnie! :) Pewnie skakałaś z radości, no nie? :wink: Taki widok zawsze cieszy, szczególnie gdy jest nieoczekiwany.
A ja tak sobie myślę o Twojej żółtej Vandzie... :? Może ona po prostu wymaga przesuszenia, gdy rośnie jej pęd, tak jak inne storczyki? :roll:
Czytałam na pewnej stronce o Phal. gibbosa, że jesienią, gdy puszcza pęd, należy zaprzestać podlewania, bo inaczej zrzuci pąki...
Może z Twoją vandzią sprawa ma się podobnie :?: Warto by chyba spróbować, choćby dla widoku tych pięknych kwiatów :wink:
A obrazek i zdjęcia Phalaenopsis (szczególnie tego biało-różowego :lol: ) po prostu piękne ;:215
Pędzik mnie bardzo ucieszył. Rano jak wstałam to coś mnie tknęło i podeszłam do Vand. U fioletowo-niebieskiej w kratkę znalazłam maleńki pędzik. Myślałam, że mi się zdaje, bo przecież ona już kwitła w tym roku. Ale bardzo bym chciała, żeby pędzik zakwitł. Teraz jest już coraz ciemniej, więc niedługo pozdejmuję zasłonki z okien, by storczyki miały jak najwięcej światła. Vandom jest to bardzo potrzebne do kwitnienia. Oprócz pędu ta Vanda puszcza nowy korzonek a także rozgałęzienia ze starych.
A żółta Vanda zawsze była taka kapryśna. Nie wiem, czego jej może brakować. Mam ją ponad 3 lata. Korzenie ma tak grube i rosnące w bok, że ledwo się mieści w wiaderku.

A na jednym Phalaenopsis dzisiaj znalazłam małe pęknięcie między liśćmi. To może być pęd. Za parę dni wszystkie Phal. podleję wodą z nawozem, może wtedy będzie więcej pędów.

a obrazek zły nie jest. uwielbiam malować zachody słońca. z 4 namalowanych przeze mnie obrazków na 3 jest zachód słońca. ale ołówkiem to najchętniej rysuję różne Phalaenopsisy.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Witam serdecznie,proszę o pomoc.Znajomi dostali w maju kwitnącego storczyka kwitł do połowy sierpnia ,po opadnięciu kwiatów po około 2 tygodniach wystawili na balkon,chcieli wyrzucić.Zabrałam go od nich i chcę reanimować ale nie mam pojęcia jak.W doniczce 18 cm wys 16 cm wsadzone są dwa storczyki a pędy złączone w kształt rączki koszyka i spięte plastikowymi spinkami.Doniczka jest pęknięta.Kupiłam dzisiaj podłoże do storczyków dwie doniczki 16 cm średnicy i podstawki plastikowe przezroczyste.Kupiłam też nawóz do storczyków mineral żel firmy Agrecol.Co dalej?Nigdy nie miałam do czynienia ze storczykami proszę o pomoc.Zdążyłam już trochę poczytać o storczykach wiem ,że jest to phalaenopsis biały z różowym środkiem,niestety nie mam jego zdjęć,kwitł obficie.Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a masz jakieś zdjęcia? jakiej są wielkości? doniczka 16 cm będzie za duża dla Phalaenopsisa, no chyba, że jest to naprawdę olbrzymi. doniczka musi być przezroczysta. posadź te Phalaenopsis w korę, podlewaj wodą przegotowaną jak przeschnie podłoże. przy przesadzaniu obejrz ich korzenie, zgnite obetnij.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u moich storczyków ok. Vanda ma pędzik. Bardzo bym chciała, żeby zakwitła. Vandy są takie piękne... Jeden Phalaenopsis (biały w malutkie rózowe piedżki, kupiony pod koniec 2008 roku), zaczyna puszczać pędzik (jeszcze malutki, ale nie wygląda to na korzonek). Korzonki rosną u bardzo wielu Phalaenopsis, ale u Vand też. Equestris ma już pąki na drugim pędziku (który jest dużo krótszy od pierwszego, ale kit, najważniejsze, żeby zakwitł).
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Czy mam obciąć pędy one mają ok 1 m.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”