Storczyk w kiepskim stanie :((

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może chcą dużo zarobić, mając najmniejszy wkład pieniędzy :roll:
A druga opcja, to może po prostu się na tym nie znają :( Kiedyś widziałam w gazetce reklamowej jakiegoś
sklepu produkt o nazwie "Ziemia do kwiatów" i były na nim zdjęcia różnych doniczkowców, a w tym właśnie storczyk - Phalaenopsis :?
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Podłoże w momencie produkcji zazwyczaj jest dobrej jakości, często natomiast warunki przechowywania w magazynach lub warunki jakie mają miejsce podczas transportu i ekspozycji na sklepie nie są własciwe dla takiego podłoża. Dodatkowo trzeba zaznaczyć jak wygląda rynek zbytu takiego podłoża. Jest on bardzo wąski przez co podaż jest ograniczona. Podłoże więc sobie leży w takim worku na magazynie lub sklepie i kiśnie. Dobrze więc umieć wyciągnąć od sprzedawcy informację, która nam pooże w ustaleniu ile miesięcy ma takie podłoże, a czasem i lat w niektórych małych sklepikach gdzie nikt jeszcze takiego podłoża nie potrzebował, a jest ono na stanie sklepu.
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 cze 2009, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam!
Mój jeszcze jakoś się trzyma :oops: choć nie wygląda rewelacyjnie, liście ma pomarszczone. Od czasu przesadzenia był moczony dwa razy. Wypuszcza korzonki powietrzne, ale martwi mnie to marszczenie liści. Nie spryskuję go bo nie wiem czy można, a nie mam czym zamgławiać. Nie wiem co źle robię :( Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Marto, nowe listki są w dobrej kondycji, te stare pomarszczone w końcu uschną do końca.
Możesz spryskiwać delikatnie.
Zamiast profesjonalnego spryskiwacza użyć butelki po płynie do szyb, ja zamgławiam delikatnie tylko rano, żeby liście zdążyły wyschnąć do wieczora.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Dodam jeszcze tylko, że najlepiej zamgławiać liście od spodu, bo ponoć tą stroną lepiej chłoną wodę. Woda powinna być destylowana albo chociaż mineralna niegazowana.
Spryskiwacz możesz za kilka złotych kupić w każdym sklepie ogrodniczym a często również są w sklepach przemysłowych czy spożywczo-przemysłowych np. Społem.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

martta pisze:Witajcie :wit

No więc ratowany przeze mnie storczyk stracił już wszystkie liście, część korzeni widocznych przez doniczkę jeszcze żyje. Czy myślicie, że coś z niego będzie?
Marto może daj jeszcze go do spangum i okryj namiotem z folii albo jakiegoś pojemnika ?
Mój reaniowany siedzi w korze, ale sam trzon obłożyłam spangum i w końcu zaczął ładnie rosnąć.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Kasiu ja tej wody mineralnej do spryskiwania jednak bym nie polecała :? . Skoro nie ma akurat wody destylowanej, lepiej zastąpic ją przegotowaną i odstaną zwykłą wodą. Jednorazowe spryskanie roślin wodą mineralną nie powinno wyrządzić skody, ale takie długotrwałe postępowanie już raczej tak. Nie wiesz ile i jakich minerałów jest w tej wodzie. Roślinka na dłuższą metę może zostać zasolona.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

A to przepraszam,jeśli wprowadziłam w błąd. Ja akurat pryskam destylowaną. Ale moja mama pryska mineralną i nic złego się nie dzieje. Co do przegotowanej kranówki to akurat moja się nie nadaje. Mimo gotowania dzbanek, do którego ją zlewam zachodzi od kamienia.
Czyli chyba jednak destylowana jest najbezpieczniejsza :)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Najprawdopodobniej tak Kasiu :D . Dobra jest też woda z filtra odwróconej osmozy, ale dla mnie to już wyższa specjalizacja :wink: . Sama woda destylowana też nie jest tania, zatem aby portfelik się nie zbuntował, mieszam wodę destylowaną z tą przegotowaną. To też jest jakieś wyjście i dla ciebie Kasiu :wink: .
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

I ciąg dalszy życia mojego storczyka. Teraz wygląda tak, czy ten uschnięty liść obciąć, czy on sam odpadnie ? Obrazek
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym obcięła od razu, jak zmienia kolor na żółty, tylko obciąża roślinę.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, ja nie obcinam liści dopóki mają w sobie cokolwiek zielonego - pozwalając storczykowi do końca wyciągać z nich składniki odżywcze.
Ten liść na zdjęciu jak poruszysz w obie strony, pewnie sam odpadnie. Ale na tym etapie, gdy juz cały jest żżółknięty
możesz spokojnie odciąć. Gdy natomiast pozostałość po tym liściu zeskorupieje po jakimś czasie, możesz to usunąć
rozrywając przez środek i delikatnie ciągnąć na boki. W ten sposób odsłonisz trzon rośliny i ułatwisz w tym miejscu wybijanie nowych korzonków.
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja to jestem jedno wielkie chodzące nieszczęście :(
Na mojego biednego storczyka spadła roleta, odłamała połowę liścia i zrobiła w nim dziurę :(. Cały storczyk się wygiął ku dołowi.
Co byście mi radzili. Moze go próbować naprostować?
Tego naderwanego liścia zostawić czy coś z nim robić? ON uschnie ? ;:145
Rozita
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 maja 2009, o 21:45

Post »

Witam

Niestety chyba zawczasu się zaczęłam chwalić moimi storczykami. Na młodych liściach pojawiają się kropeczki, dziwnie te kropeczki wyglądają, jakby ktos wyjadał je. Oglądałam dokładnie i żadnych pasożytów nie zauważyłam :( Ale martwi mnie ze juz młode rosną z takimi wadami... Nie wiem czy na forum już ktos miał takie problemy, szukałam, ale może przeoczyłam

Plis, RATUNKU!!!! :(
Rozita
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 maja 2009, o 21:45

Post »

Witam

Udało mi się zrobić zdjęcia. Mam nadzieję, że uda Wam się z nich podpowiedzieć mi co się dzieje. Cały czas rosną nowe korzenie, ale liście jak widać chorują. Nie wiem od czego są te dziureczki :(

Proszę, pomóżcie, za dużo serca włożyłam by odratować ukorzenienie tych chorusiów aby teraz je stracić.

Pozdrawiam,
Rozita Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”