Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to jak już tu jestem, to się pochwalę :-)

Moja Dominika została wytypowana do międzyszkolnego konkursu historyczno - patriotycznego :-)

Ona sie bardzo interesuje historią, a szkoła ma w statucie wychowanie patriotyczne, więc dzieci w zasadzie od zerówki otrzymują dużo informacji o historii Polski, więc jakoś tak wsiadłą na tego konika...najlepsze, że zadaje mi mnóstwo pytań, i ja sie po cichu przy niej dokształcam :-) Najgorzej, że każe sobie opowiadać o wojnie i komunizmie, ja akurat tą epoką interesuje się bardzo, ale tak naprawdę, czy to są opowieści dla dziecka... :?

No, tylko, ze teraz mam bojowe zadanie - sprzedać dziewięciolatce w pigułce historię Polski (nie wiem, z jaką dokładnością :shock: ), najważniejsze pieśni patriotyczne, życiorysy wielkich Polaków tudzież podstawy wiedzy o ustroju i administracji w naszym kraju ( jak myślicie - czy wspominać historię z Farfałem? :;230 ).

Doszłyśmy do Chrobrego :-) Nie jest źle :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Ale... im dalej w las :roll:

Właśnie mi się przypomniało: mój dziesięciolatek dostał od dziadka na urodziny pięćdziesiąt zł. Przyleciał do mnie uradowany ze słowami "Zastał Polskę drewnianą, zostawił murowaną" :lol: :lol: :lol:
Cóż... każda okazja jest dobra, żeby łyknąć historii :roll:
x-d-a

Post »

100krotko, Farfała na razie dziecku odpuść, bo w tak młodym wieku straci wszelkie złudzenia, że to normalny kraj i ludzie mogą się w nim dogadać...Na razie zacznij od bardziej chwalebnych stron naszej przeszłości dalszej i bliższej...No, właśnie, to ma być historia Polski od Mieszka I do dzisiaj? Ciężko będzie :roll: Chyba musisz wybrać pojedyncze epizody, jakieś bardzo spektakularne i reprezentatywne.
Tak czy siak, pogratuluj córci!
My naszych synów wychowywaliśmy w duchu patriotycznym - opowieści o chlubnej przeszłości ich pradziadka, Katyń, 11 Listopada, Pierwsza Brygada, a potem Solidarność i te klimaty...Myślę, że to procentuje - młodszy właśnie kończy studia na politologii i pisze pracę magisterską o przywódcach politycznych. A jego tata ma od kilku lat prawdziwego partnera do dyskusji, choć ja też interesuje się historia najnowszą i polityką, cokolwiek to znaczy...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja dawno,dawno temu marzyłam by mieć na "własną własność" :P wszystkie części historii Polski Pwła Jasienicy....
Zupełnie nie wiem dlaczego teraz nie zrealizuję tego marzenia ?
Chyba sobie kupię :P
Jeśli córka nie zna - niech pożyczy w bibliotece, może też się zakocha ?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gorzatko, czy dziadek ma na imię Kazimierz może? Zastał kieszeń wnuka pustą, a zostawił pełną? :;230

Dzięki Dalu - pogratuluję, jak już będzie po wszystkim :-) W każdym razie, jak by nie było, bardzo sie cieszę, i jestem dumna, że ma tak niebanalne, jak na te czasy, zainteresowania :-) Z tym Farfałem oczywiscie żartowałam, ja telewizji nie oglądam więc nawet nie bardzo wiem, kto to jest, tylko ciagle w radiu jako news dnia słyszę, że on kogoś tam gdzieś tam nie wpuścił, czy że jego gdzieś nie wpuścili, że jacyś tam chcą go obalić pod osłoną nocy i w ogóle historie jak z Tolkiena :-)

Śmiać się chce, z drugiej strony, jak sobie pomyślę o tych wszystkich, co życie i zdrowie oddawali za wolność Polski, a teraz ich wnuki takie jaja sobie z tej wolności robią :shock: A ponieważ sama czytam dużo na temat historii XX wieku i wiem, że jakby przerażająca nie była prawda o ofiarach poniesionych przez Polaków, Żydów, Ukraińców, to i tak zaraz znajdują się fakty jeszcze bardziej przerażające... a teraz - wolność jest tania, jest za darmo, więc nikt jej nie ceni. Obyśmy kraju swoją bezmyślnością nie doprowadzili do stanu, gdy za tę wolnosć przyjdzie płacić cenę najwyższą. Przecież to sie już naszym przodkom zdarzyło...

Oj, jak mnie łatwo zabrnąć w dygresje ;-)

Mariolko - ja próbuję przejść przez "Boże igrzysko", które dostałam na imieniny. Książka jest genialnie napisana, bo jest zbiorem tyleż faktów, co ich interpretacji. Oj, ale skupienia wymaga...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Skinheadzi z Głogowa chyba nie zaliczają się do historii Polski? To tylko smutny epizod, przykład na nieudolnośc władzy :;230
Pomiń...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś... wiesz, że wcześniej nawet bym się nie zastanowiła, kto zacz na banknocie :lol: ja raczej patrzę na nominały... jak z portfela uciekają :evil:
Ale dziecku mimo wszystko wiedza się chwali, wszak historię dopiero zaczyna :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, ja kartą płacę :-) Porządnego banknotu już dawno na oczy nie widziałam :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100krotka pisze:Gosia, ja kartą płacę :-) Porządnego banknotu już dawno na oczy nie widziałam :-)
A w Biedronce się nie da :evil:
W szkole i przedszkolu też nie akceptują :roll: :lol:
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

100krotka pisze:Gosia, ja kartą płacę :-) Porządnego banknotu już dawno na oczy nie widziałam :-)
A u mnie na wsi, jak chcę zapłacić kartą, to pani zawsze focha strzela. I idź tu człowieku z duchem czasu :?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Peace :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu, opdisałam Ci na PW.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to było na poważnie, to teraz trochę koloru :-)

Obrazek Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ale fajna fuxja :shock:
Co zrobić, żeby taka urosła? Ja mam cztery, ale takie strasznie rachityczne... Kupiłaś malutką i tak urosła?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinek i Marcinek :-)

Obrazek Obrazek

Czerwony i Biały :-)

Obrazek Obrazek

i jeszcze Bill z bliska :-)

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”