Gorzatko, czy dziadek ma na imię Kazimierz może? Zastał kieszeń wnuka pustą, a zostawił pełną?
Dzięki Dalu - pogratuluję, jak już będzie po wszystkim

W każdym razie, jak by nie było, bardzo sie cieszę, i jestem dumna, że ma tak niebanalne, jak na te czasy, zainteresowania

Z tym Farfałem oczywiscie żartowałam, ja telewizji nie oglądam więc nawet nie bardzo wiem, kto to jest, tylko ciagle w radiu jako news dnia słyszę, że on kogoś tam gdzieś tam nie wpuścił, czy że jego gdzieś nie wpuścili, że jacyś tam chcą go obalić pod osłoną nocy i w ogóle historie jak z Tolkiena
Śmiać się chce, z drugiej strony, jak sobie pomyślę o tych wszystkich, co życie i zdrowie oddawali za wolność Polski, a teraz ich wnuki takie jaja sobie z tej wolności robią

A ponieważ sama czytam dużo na temat historii XX wieku i wiem, że jakby przerażająca nie była prawda o ofiarach poniesionych przez Polaków, Żydów, Ukraińców, to i tak zaraz znajdują się fakty jeszcze bardziej przerażające... a teraz - wolność jest tania, jest za darmo, więc nikt jej nie ceni. Obyśmy kraju swoją bezmyślnością nie doprowadzili do stanu, gdy za tę wolnosć przyjdzie płacić cenę najwyższą. Przecież to sie już naszym przodkom zdarzyło...
Oj, jak mnie łatwo zabrnąć w dygresje ;-)
Mariolko - ja próbuję przejść przez "Boże igrzysko", które dostałam na imieniny. Książka jest genialnie napisana, bo jest zbiorem tyleż faktów, co ich interpretacji. Oj, ale skupienia wymaga...