Obwód pnia 10-14 cm
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zgodnie z ustawą "Ochrona Przyrody" (Dziennik Ustaw nr 92 z 2004 r. poz. 880 art. 83.1) obwód mierzy się na wysokości 130 cm. A z resztą pytań poczekaj na innych, drzew jest tyle, że ich wybór to w dużej mierze kwestia gustu 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Obwód pnia 10-14 cm
Sky rocket to jest na pewno drzewo,są sosny kolumnowe "Fastigata",ale są drogie,z liściastych wysmukłą koronę ma jarząb turyngski "Fastigata" oraz buk Fagus sylvatica "Dawyck".Niestety trochę kosztują .tytoos pisze:Podoba mi się też jałowiec "sky rocket" - taki wysmukły, bo nie mam w nowym miejscu zbyt dużo przestrzeni na rozległe korony. Ale boję się, że potem się okaże, iż to krzew a nie drzewo.
Nowe miejsce raczej półcieniste, gleba bardzo słaba. W Warszawie. Szerokość drzew nie powinna przekraczać 4 metrów po np. 10 latach. Nie upieram się przy iglakach, chociaż na działce mam już 3 stare świerki.
Doradzicie coś niedrogiego, jeśli tego leśniczego naprawdę nie będzie?
Pozdrawiam,
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie rozważaj samosiejek, bo szanse na przeniesienie z sukcesem dużych roślin dziko rosnących są znikome.
Namordujesz się, nakopiesz, zajmiesz czas sobie i innym, a iglak po znacznym uszkodzeniu korzeni i zmianie środowiska ma naprawdę małe szanse na przyjęcie się. A już na pewno mocno to odchoruje i będzie mało ozdobny...
Sugeruję tak duże drzewka i krzewy kupować w szkółkach, doniczkowane / szkólkowane. na pewno w okolicy masz szkółkę leśną, gdzie jest taniej, niż w sklepie ogrodniczym.
Obwód - coś mi po głowie lata hasło "pierśnica"", poszukaj w necie co i jak
Namordujesz się, nakopiesz, zajmiesz czas sobie i innym, a iglak po znacznym uszkodzeniu korzeni i zmianie środowiska ma naprawdę małe szanse na przyjęcie się. A już na pewno mocno to odchoruje i będzie mało ozdobny...
Sugeruję tak duże drzewka i krzewy kupować w szkółkach, doniczkowane / szkólkowane. na pewno w okolicy masz szkółkę leśną, gdzie jest taniej, niż w sklepie ogrodniczym.
Obwód - coś mi po głowie lata hasło "pierśnica"", poszukaj w necie co i jak

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."