Obwód pnia 10-14 cm

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zgodnie z ustawą "Ochrona Przyrody" (Dziennik Ustaw nr 92 z 2004 r. poz. 880 art. 83.1) obwód mierzy się na wysokości 130 cm. A z resztą pytań poczekaj na innych, drzew jest tyle, że ich wybór to w dużej mierze kwestia gustu :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Obwód pnia 10-14 cm

Post »

tytoos pisze:Podoba mi się też jałowiec "sky rocket" - taki wysmukły, bo nie mam w nowym miejscu zbyt dużo przestrzeni na rozległe korony. Ale boję się, że potem się okaże, iż to krzew a nie drzewo.

Nowe miejsce raczej półcieniste, gleba bardzo słaba. W Warszawie. Szerokość drzew nie powinna przekraczać 4 metrów po np. 10 latach. Nie upieram się przy iglakach, chociaż na działce mam już 3 stare świerki.

Doradzicie coś niedrogiego, jeśli tego leśniczego naprawdę nie będzie?

Pozdrawiam,
Sky rocket to jest na pewno drzewo,są sosny kolumnowe "Fastigata",ale są drogie,z liściastych wysmukłą koronę ma jarząb turyngski "Fastigata" oraz buk Fagus sylvatica "Dawyck".Niestety trochę kosztują .
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie rozważaj samosiejek, bo szanse na przeniesienie z sukcesem dużych roślin dziko rosnących są znikome.
Namordujesz się, nakopiesz, zajmiesz czas sobie i innym, a iglak po znacznym uszkodzeniu korzeni i zmianie środowiska ma naprawdę małe szanse na przyjęcie się. A już na pewno mocno to odchoruje i będzie mało ozdobny...

Sugeruję tak duże drzewka i krzewy kupować w szkółkach, doniczkowane / szkólkowane. na pewno w okolicy masz szkółkę leśną, gdzie jest taniej, niż w sklepie ogrodniczym.

Obwód - coś mi po głowie lata hasło "pierśnica"", poszukaj w necie co i jak :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

tytoos pisze: ładne sosenki o wysokości około 1 metra
A pierśnicę mierzy się na 1,3 metra :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”