Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izabelko- ja też się zastanawiam, dlaczego Ty jej jeszcze nie maszizabella1004 pisze:Ania cimicifuga jest śliczna .
Zastanawiam się czemu ja jej jeszcze nie mam
Haniu, Maju- ja też się tą różą zachwycam choć jest pełna a w takich zbyt nie gustuję.
Marto- te zimowity są jak najbardziej normalne tylko w różnych odmianach. Nabyłam je dwa lata temu od naszego forumowego zimowitomaniaka i znawcy zimowitów ( i nie tylko) xipe i niestety zmyły się nazwy na etykietkach , co mnie złości bo lubię wiedzieć, co mam
mateola- już jest jakiś irysek botaniczny, który sprzedawany jest jako czerwony ale ja go jednak nie mam
Świecznicę kupiłam w szkółce p. Szewczyka w Łodzi dwa lata temu. Wtedy to był rarytas ale teraz jest już do zdobycia. Chyba w sklepie wysyłkowym EKOM (?)
- andowan

Maju- ja też jej nie znam z uprawy. Kupiłam ją i jeszcze gatunek o żółtych kwiatach niedawno ze względu na piękne kwiaty ( zdjęcie zrobiłam zbyt późno ale miała niespotykany, liliowopodobny kolor co z tym oryginalnym środkiem dało niespotykany efekt - teraz zbladła ; kwiat mojego osobnika nie w pełni się wykształcił) i ciekawy, ostowaty wygląd. Szkółkarz powiedział, że jest wrażliwa na nadmiar wody zimą. Ja przeczytałam, że oba gatunki : Berkheya purburea i B. macrocephala rosną naturalnie w RPA na skalistych , słonecznych i ciepłych stanowiskach. Rozmnażane są przez nasiona.mariasen pisze:Aniu, nie znam berkheyi, możesz coś o niej napisać?
Jeszcze nie wiem, czy obie rośliny wysadzę do gruntu czy spróbuję przechować w zimnej szklarni w doniczkach. Chciałabym je obie zachować a z purpurowej zebrać nasiona ( mają system korzeniowy palowy i źle znoszą podział) bo bardzo mi się podobają .
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Aniu trafiłam na twój ogród przez przypadek,kiedy zobaczyłam twojego czerwonego hibiscusa w dziale o ketmii.
Tak jak inni twoi goście jestem zachwycona bogactwem odmian piwonii,jeżówek,irysów,paprotek.
Ja dopiero zaczynam przygodę z piwoniami,znalazłam w zeszłym roku,w drugiej części ogrodu zapomnianą,niekwitnącą piwonię.
Rozdzieliłam ją na cztery części i posadziłam na moich rabatkach.W tym roku pokazały się tylko liście.
Jeżówki też dopiero poznaje,mam jedną tę najpopularniejszą.Rośnie u mnie drugi rok.
Tak jak inni twoi goście jestem zachwycona bogactwem odmian piwonii,jeżówek,irysów,paprotek.
Ja dopiero zaczynam przygodę z piwoniami,znalazłam w zeszłym roku,w drugiej części ogrodu zapomnianą,niekwitnącą piwonię.
Rozdzieliłam ją na cztery części i posadziłam na moich rabatkach.W tym roku pokazały się tylko liście.
Jeżówki też dopiero poznaje,mam jedną tę najpopularniejszą.Rośnie u mnie drugi rok.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- andowan

Aniu-Raczku- przyjemnie mi widzieć Cię w moim ogrodzie. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam, zapraszam...
Elu-mam go już trzeci rok ( wyhodowałam z nasion) ale pierwszy raz zakwitł mi tak obficie.
Jean- to podpisywanie zdjęć jest trochę ze względu na "siadającą" powoli pamięć
. A tak, wystarczy, że zajrzę do katalogu i wiem, co mam i jak to wygląda
A, że przy okazji przydaje się to innym forumowiczom ( choćby do poszukiwania roślin, które się podobają) to i dobrze; bardzo mnie to cieszy.
Elu-mam go już trzeci rok ( wyhodowałam z nasion) ale pierwszy raz zakwitł mi tak obficie.
Jean- to podpisywanie zdjęć jest trochę ze względu na "siadającą" powoli pamięć
- igielka78

- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, obejrzałam twój cały wątek i muszę przyznac, że twoje rośliny powalają na kolana!!! W szczególności irysy (mi tez juz jakiś czas temu wpadły w oko, ale u nas są nie do kupienia, więc zostaje internet), no i piwonie - PIĘKNE!!! Jak długi jest okres kwitnienia piwonii? Czy to podobnie jak u róż zależy od odmiany??
Teraz siadam, oglądam twój wątek jeszcze raz i spisuję wszystkie chciejstwa
Pozdrawiam
Teraz siadam, oglądam twój wątek jeszcze raz i spisuję wszystkie chciejstwa
Pozdrawiam
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57