Aniu - liczę na Was, sama nie dam rady jej redagować, poza tym nie mam tylu zdjęć odmian.
Inko - miałaś nie kupować więcej róż! Piano rośnie do 120 cm, pędy ma grube, rosnące prosto w górę, szerokość to 50 cm, kwiaty jak widziałaś płaskie, najmocniej pachnie przy pełnym słońcu jak się olejki zapachowe podgrzeją inaczej ma słaby zapach ale dość przyjemny. Nie wkleję nowych zdjęć bo fotosik strajkuje, na poprzednich stronach jest pokazany cały krzew jak wygląda. Piano choruje na rdzę, wiosną miał kilka kropek, po oberwaniu chorych liści i oprysku choroba nie wróciła, obecnie też było kilka liści chorych. Obiecane zdjęcie.
Gosiu, dzięki - zdjęcia widziałam kiedyś, ale w naturze to zupełnie co innego. Niespodziankę piękną mi zrobiłaś, nie mogę się napatrzeć . Pytałam, bo muszę wiedzieć jak rośnie, miejsca szukam . Wiem, że mam już nie kupować, ale ... do wiosny .
Postawiłam Sophie w słońcu - zapach na kilka metrów, Heritage cudna. Moja strajkuje -drugiego kwitnienia brak.
Pozdrawiam -Iza
Gosiu dawno mnie nie było,ale nie sposób nie podziwiać Twoich róż,ślicznie Ci kwitną.Moje też mają pełno pąków,ale słabo sie uwijają z rozkwitem,Fresia coś późno chce powtórzyć kwitnienie ,impresja co jakiś czas otwiera pąki,nostalgia jeszcze ma 1 pąka,Kilka pąków ma też Schneewalzer,nie mogę sie doczekać na jej kwiat .Mam zaległości w zdjęciach,muszę kilka u siebie wkleić
Halinko - u mnie Fresia kwitnie cały czas i na dodatek ma dość duży pęd - coś około metra - powinna być niższa, czekam na zdjęcia Twoich róż.
Ewo - na wiki jest spis ogólny, ja myślałam o czymś podobnym do storczykowego czyli taki mini portal dla miłośników róż z forum.
Aniu - jakoś tak te róże wychodzą, co prawda nie wszystkie ale jestem z nich zadowolona - oprócz LO - Luise Odier - prawie dwu metrowe pędy i zero kwiatów.
Aszka - kupiłam w Sadach Fresie dla mojej babci - wszystkie pędy miała metrowe z bukietami kwiatów, myślałam o pomyłce bo to się zdarza ale nie - to jest ta róża. Może coś jej dodali do ziemi?
Wiadomość dla miłośników Augusty Luisy - zrobiłam małe dochodzenie w sprawie kwiatów i znalazłam w katalogu taki opis
- kwiaty od koloru szampańskiego do brzoskwiniowego - ich kolor jest zależny od pogody - w cieniu róża będzie się słabiej wybarwiać, mam dwie więc przy zakwitnięciu drugiej sztuki się zdziwiłam.
Gosiu u mnie drugie kwitnienie było zdecydowanie inne.Pewnie upały tak podziałały ale pierwsze było zjawiskowe.Kwiaty wyglądały jak by były zrobione z cieniutkiego woskowanego papieru
Luise Odier u mnie kwitnie całe lato i tak sobie myślę,ze nie ma reguły jeśli chodzi o kwitnienie.Każdy ogród jest inny i u każdego jest inaczej
Zaczniemy od róż angielskich - proszę się nie przejmować.
1. Abraham Darby, 2. Charles Austin
3. Constance Spry 4. Cottage Rose
5. Fishrman s Friend 6. Golden Celebration
7. Heritage 8. Mary Rose
9. Othello 10. Queen of Sweden
11. William Shacespeare 12. Winchester Cathedral
Najbardziej choruje z nich u mnie Abraham, Heritage, miałam jeszcze The Pilgrim ale został odkupiony.
Aniu - Charles chyba trzyma kwiaty coś koło 5 dni ale ma piękny zmienny kolor. Na razie zatrzymam się z zakupami angielek. Chce je policzyć więc będzie trochę zdjęć z archiwum.