Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Byłam po złoty bluszcz"Goldheart" i jeszcze wpadł mi w ręce pieris japoński Little Heath,szukałam wprawdzie Mountain Fire,ale wzięłam co było,liście ma zielono-niebieskawe z kremowym obrzeżeniem i ma rosnąć wolno,świetnie nadaje się do półcienia,glebę kwaśną (torfową) mu zapewniłam i powinien być obsypany korą.Zasadziłam wszystko i dokąd było w miarę widno walczyłam najpierw z piaskową górką,a potem z badziewiem,sporo już wyniesione,ale mam na dłoniach pęcherze.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ewuniu znowu szalejesz ze zakupami i pracą . każdy dzień kupujesz coś nowego . Dobrze ,że masz obok siebie takie szkółki . Gdyby u mnie coś takiego było to tez bym portfela nie mogła utrzymać w kieszeni . Kupiłam dzisiaj Biedronkowe żonkile i białe tulipany . U mnie nawet Biedronki nie ma . Wszystkie markety sa w oddali . U mnie całą noc była "dyskoteka "i flesze waliły równo . W ogrodzie mokrutko nawet nie szło ziemi przekopac gdyż kleiła się do łopaty . Miłego wieczoru
- EwkaEs
Jadziu-może te ogrodnictwa nie są bardzo blisko, ale tramwajem można tam dojechać,a mam kartę na sieć."Biedronka" jest blisko mieszkania Mamy,bardzo żałujemy do zeszłego lata był tam dyskont Plus o niebo lepszy-w tej samej cenie towary a z wyższej półki.Pogoda sprzyja pracom ogrodowym.Nie kupuję drogich nasadzeń i same byliny,przy czym staram się je dobrać do warunków jakie w Podwórkowym panują,zawsze najpierw sprawdzam w książkach, w necie, na Forum (tu zwłaszcza nieocenione porady Hanki z gór zimnych)co by można było,a jeszcze upewniam się jeśli w ogrodnictwie jest fachowiec.Teraz to już ostatnie chyba zakupy,rozplanowałam starannie ostatni zabałaganiony jeszcze zakątek i systematycznie kupowałam to co było zaplanowane i rozrysowane nawet jakie w wzdłuż i wszerz wyrośnie i w jakim tempie.Na wiosnę myślę jeszcze o bardzo polecanej laurowiśni.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ewuniu polecam laurowiśnię.
Mam dwie i obie kwitną każdej wiosny.
Kompletnie o nie nie dbam a dobrze rosną.
Nawet jak totalnie przemarzły im liście i wszystkie zgubiły to znów wiosną odbiły .
Można je prowadzić na krzew i na drzewko.
Ja mam właśnie zamiar tak jedną prowadzić - już poczyniłam w tym kierunku pierwsze kroki.
Mam dwie i obie kwitną każdej wiosny.
Kompletnie o nie nie dbam a dobrze rosną.
Nawet jak totalnie przemarzły im liście i wszystkie zgubiły to znów wiosną odbiły .
Można je prowadzić na krzew i na drzewko.
Ja mam właśnie zamiar tak jedną prowadzić - już poczyniłam w tym kierunku pierwsze kroki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewka laurowiśnia w podwórkowym da radę, bo tam nie ma przeciągów.
W Irlandii rośnie dość powszechnie (nawet na dziko w lesie - młoda siewka już u mnie),
ale tam jest wilgotno i mniej słońca. Od dzieci wiem, że w Krakowie zimą znacznie cieplej, niż u nas.
Zaciszne miejsce to też duży atut. Laurowiśnia ma ładne, mięsiste, błyszczące liście.
I najważniejsze - liście zostają na zimę
Ja będę musiała swoją opatulić, bo nasza zima ostra bywa. 
W Irlandii rośnie dość powszechnie (nawet na dziko w lesie - młoda siewka już u mnie),
ale tam jest wilgotno i mniej słońca. Od dzieci wiem, że w Krakowie zimą znacznie cieplej, niż u nas.
Zaciszne miejsce to też duży atut. Laurowiśnia ma ładne, mięsiste, błyszczące liście.
I najważniejsze - liście zostają na zimę

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- eury
- 200p
- Od: 1 kwie 2009, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewo,fntastyczny miałaś pomysł z puszczeniem bluszcza na drzewo...będzie wyglądało fantastycznie,i bardzo pasowało do otoczenia.
Ja też kupłam akebię "na zadz" ale coś się leni....nie wypuścił ani jednego listka
Ja też kupłam akebię "na zadz" ale coś się leni....nie wypuścił ani jednego listka
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
- EwkaEs
Witajcie w piątkowy poranek po wieczorno-nocnych opadach.Dziś całodzienny kurs BHP, więc mało co w ogrodzie porobię.Chciałabym jeszcze powynosić kolejne wiadra badziewia i zrobić miejsce na jaśminowiec, brat mi już robi kratkę podpórkę,a w niedzielę będę w jego okolicy na Festynie przy Akademii Rolniczej.
Eury-akebie mam już dwie od wczoraj czyli zieloną i variegatę.Zielona jest wsadzona, ale jeszcze nie w tym miejscu gdzie ma być,bo nie udało mi się przenieść piaskowej górki, ale to kwestia dni.W obu ogrodnictwach gdzie byłam po akebię zapewniano,że rośnie dość szybko i nie jest wymagającą rośliną.Widzi mi się w tam tym kącie płotek drewniany z OBI i wysypanie grządki korą.Ale te wory takie wielkie do wzięcia pod pachę.Pomysł z bluszczem na drzewach nie mój, ma je Benita-koleżanka z harcerstwa, ma Elwirka, a zachęcała Hania.Zawsze to wniesie trochę koloru w parterach Podwórkowego.
Tija-cieszę się,ze będziesz miała przyzwoitszą ilość szachownic Michałowskiego
Evluk-zielonym szczawikiem jak najchętniej się podzielę,tylko czy to teraz przy wykopywaniu jesiennym doniczki czy na wiosnę?Ty wiesz bo Ty szczawiki masz od dawna.Ten z ciemnym środkiem miałam od Aśki, uległ niedawno stratowaniu lub zbombardowaniu tynkiem,ale na pewno odrośnie,no może nie teraz, bo równo z poziomem gruntu był odłamany.
Elsi-laurowiśnia i niebieska beczka są na liście zakupów jak będą środki.
Eury-akebie mam już dwie od wczoraj czyli zieloną i variegatę.Zielona jest wsadzona, ale jeszcze nie w tym miejscu gdzie ma być,bo nie udało mi się przenieść piaskowej górki, ale to kwestia dni.W obu ogrodnictwach gdzie byłam po akebię zapewniano,że rośnie dość szybko i nie jest wymagającą rośliną.Widzi mi się w tam tym kącie płotek drewniany z OBI i wysypanie grządki korą.Ale te wory takie wielkie do wzięcia pod pachę.Pomysł z bluszczem na drzewach nie mój, ma je Benita-koleżanka z harcerstwa, ma Elwirka, a zachęcała Hania.Zawsze to wniesie trochę koloru w parterach Podwórkowego.
Tija-cieszę się,ze będziesz miała przyzwoitszą ilość szachownic Michałowskiego

Evluk-zielonym szczawikiem jak najchętniej się podzielę,tylko czy to teraz przy wykopywaniu jesiennym doniczki czy na wiosnę?Ty wiesz bo Ty szczawiki masz od dawna.Ten z ciemnym środkiem miałam od Aśki, uległ niedawno stratowaniu lub zbombardowaniu tynkiem,ale na pewno odrośnie,no może nie teraz, bo równo z poziomem gruntu był odłamany.
Elsi-laurowiśnia i niebieska beczka są na liście zakupów jak będą środki.
- EwkaEs
Witajcie przedwieczornie!Idąc na kurs BHP zobaczyłam przecudnej urody fioletową odętkę i nabyłam.Kwitnie trójsklepek,ma kwiaty fioletowe delikatnie szaro prążkowane, takie kotowate jakieś w wyrazie.Po pracy do tej pory wynosiłam wiadrami badziewie i melduję posłusznie,że już go nie mam, została do zniwelowania piaskowa górka.Jest przeazotowana przez psa i koty, nie może zostać.Dłonie po tej pracy mam w bąblach i przetartych pęcherzach,ale co za ulga nie mieć w Podwórkowym masy korzeni, cegieł, dachówek, tynku, szkła(rozbitego)wymieszanych z ziemią!
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
EWUNIU to odętki tez sa fioletowe ? myślałam ,że tylko białe i różowe . Moje biedactwo znowu kawał roboty odwaliłas . Ja też dzisiaj uczciwie pracowałam z kielnią i łopatą robiłam sobie kafelki w ogrodzie . Brat przyniósł mi taką formę i sobie odlewałam . Fajna robota . Tylko będę musiała jeszcze z tonę piasku przywieżć i ze 3 worki cementu .
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Widzę dziewczyny, że pracujecie w pocie czoła.
Ale tak to jest, kiedy kobieta chce być niezależna .

Ale tak to jest, kiedy kobieta chce być niezależna .

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Ale jaka satysfakcja!JAKUCH pisze:[...] z kielnią i łopatą robiłam sobie kafelki w ogrodzie . Brat przyniósł mi taką formę i sobie odlewałam . Fajna robota . Tylko będę musiała jeszcze z tonę piasku przywieżć i ze 3 worki cementu .

Jeśli chodzi o beczki, to dzisiaj miałem (niepotwierdzoną jeszcze) inormację o możliwości zakupu 100-litrowych plastikowych beczek po 5.- PLN. Gorzej z możliwością dostrczenia do Krakowa

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- EwkaEs
Jadziu-ja już kafelki układałam,ale tylko proste, bez obcinania.Robisz w ogrodzie wykafelkowany basen???????????????
Kogro-są to proste prace, załadunek do wiaderka(z pewną selekcją),przeniesienie w inne miejsce, wysypanie.Może i monotonne, bo prawie jak przy taśmie produkcyjnej.
Bishop-wobec różnicy w cenie,a potrzebuję jedną beczkę na gnojówkę pokrzywową może warto się zastanowić?Wydaje mi się,że w Łącku widziałam mniejsze beczułki,20 litrowe za 20 zł?Będę szukać.
Kogro-są to proste prace, załadunek do wiaderka(z pewną selekcją),przeniesienie w inne miejsce, wysypanie.Może i monotonne, bo prawie jak przy taśmie produkcyjnej.
Bishop-wobec różnicy w cenie,a potrzebuję jedną beczkę na gnojówkę pokrzywową może warto się zastanowić?Wydaje mi się,że w Łącku widziałam mniejsze beczułki,20 litrowe za 20 zł?Będę szukać.