nowe nabytki nabyłem je na wystawie kwiatów w chorzowie XD1
2
3
4
5
czy to owoce na kaktusie nr 2?
kaktus nr 3 (Gymnocalicium striglianum) ma owoc kiedy gooderwać i kiedy mogę zasiać nasionka jakie mają być warunki siania?proszę o wskazówki:)
Nie wiem czy na zdjęciu 2 to nasiona poczekaj aż to zaschnie i wtedy się przekonasz zrywając je ,jeśli w środku będą nasiona ......
co do nasion , możesz je przechować w temperaturze pokojowej ale muszą mieć sucho inaczej tracą zdolność kiełkowania
można też w niskiej temperaturze to znacznie przedłuża zdolność kiełkowania, czyli nasiona oczyścić włożyć w torebkę papierową i do lodówki
Ponieważ zostałem wywołany do tablicy w kwestii terminu wysiewania nasion to napiszę, co uważam w tym temacie.
Jeśli wysiejesz nasiona jesienią to musisz skonstruować inkubator, w którym będziesz musiał doświetlać siewki bo w okresie jesienno-zimowym jest u nas zbyt mało światła, by siewki mogły się prawidłowo rozwijać.
Natomiast wysiewając wiosną możesz obyć się przez doświetlających konstrukcji bo jest słońca pod dostatkiem.
To zależy co chcesz z nim zrobić. Ja owoce, które odpadły od roślin po prostu wyrzucam. Jeśli w owocu są nasiona to możesz je z niego wydłubać i w odpowiednim terminie wysiać. Ale to zależy od Ciebie.