Moje orchidaria - Anaka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Wam za miłe słowa dla moich nowych nabytków
Phal. fasciata to nie moja pierwsza,ale lubię mieć podwójne rośliny tego samego gatunku.
Maxillaria to moja druga ,miłość' :P Kwiaty są bardzo ciekawe i w budowie i w kolorystyce. A do tego większość pachnie.
To zdjęcie w większym zbliżeniu

Phal. fasciata to nie moja pierwsza,ale lubię mieć podwójne rośliny tego samego gatunku.
Maxillaria to moja druga ,miłość' :P Kwiaty są bardzo ciekawe i w budowie i w kolorystyce. A do tego większość pachnie.
To zdjęcie w większym zbliżeniu

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa
- Storczykowa
-
Dusiu, przejrzyj ten wątek dokładnie. Zamieszczałam już kwitnącą Luddemanniana - dwa kwiaty 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale cudeńko
Gratuluje Aniu. ;:2

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

Jestem w trakcie czytania Twojego wątku - dopiero na 20 stronie - storczyki przecudne i widac, że to Twoja pasja.Anaka pisze:Tu nie chodzi tylko o to, czy storczyk jest zdrowy, czy chory.Mech może służyć roślinie nie więcej niż pół roku do ośmiu miesięcy.Potem jest toksyczny,ponieważ absorbuje różne pozostałości po nawozach, wodzie, etc. nIe da się go tak przepłukać, jak to sie robi w przypadku kory.
Kora tez z czasem jest ,przerobiona' przez roślinę. Dlatego jeżeli używa się starej, powinno się ją wyprażyć, aby chociaż częściowo wyeliminować toksyczne pozostałości. Albo wymienić częściowo.
Nowe podłoże można kupić w OBI, w niektórych ogrodniczych, w Orchidsklepiku. A sphagnum też sprzedaje Orchidsklepik. Możesz wszystko zamówić przez internet i dostaniesz do domu. Nie trzeba czekać do kolejnej wystawy.
A pytanie mam odnośnie mchu.
Mam od niedawna storczyka zamontowanego na podkładce i mchu, który jest na powierzchni bardzo zielony - jakby był już pokryty jakimiś glonami.
Storczyk wydaje się bardzo zdrowy, próbowałam go delikatnie odczepic ale delikatnie nie ma możliwości, zgarnęłam z wierzchu trochę tego zielonego i przykryłam świeżym mchem.
Jak sądzisz - zostawić go w tym mchu czy jednak na siłę go wymienić?
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
-
Dziękuję za odwiedziny
Zielony mech jest po prostu żywy, bo stale namacza się roślinę. Glony też w nim oczywiście są. Jeżeli jest na podkładce, to nie zrywaj go, bo narobisz roślinie więcej szkody, niż pożytku
Co pół roku zdejmuj tylko ten, który odpada lub całkowicie wysycha i nie rosną na nim korzenie.A z wierzchu okrywaj storczyk nowym :P

Zielony mech jest po prostu żywy, bo stale namacza się roślinę. Glony też w nim oczywiście są. Jeżeli jest na podkładce, to nie zrywaj go, bo narobisz roślinie więcej szkody, niż pożytku

Co pół roku zdejmuj tylko ten, który odpada lub całkowicie wysycha i nie rosną na nim korzenie.A z wierzchu okrywaj storczyk nowym :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki