Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jola - ja tez tak mam, nikt z rodziny nie podziela, sama kupuję, sama sadzę, sama jak chcę :)
Też mam doła, bo nie tak, nie wyrabiam się - szkoda, ze bliżej nie mieszkasz :(
Dobrze, że to forum jest :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Dorota69
50p
50p
Od: 1 wrz 2007, o 13:23

Post »

Jolu szkoda że tak daleko od siebie mieszkamy bo jak mam zły humor to też zmieniam go w sklepie ogrodniczym.Zastanawiam się nad zmianą ponieważ brakuje mi miejsca na nowe rośliny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu, mam nadzieję że zły humor już Ci minął. U mnie dopiero teraz zakwitła żółta budleja. ;-)
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Widzę Jolu, że obie po weseliskach się wozimy :lol: :lol: Życzę poprawy humoru :wit
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jola, odezwij się do nas :wit ;:109
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Jolu, albo Ci się humor poprawił i teraz gdzieś balujesz... :lol:
... albo wyładowujesz sie na rabatach :P :P :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

JOlu głowa to góry :) mnie też łapie czasem zniechęcenie... bo bardzo dużo sił, pracy i myślenia zajmują ogrody i czasem nadchodzi przesyt ...dlatego trzeba polubić swój ogródek takim jaki jest bo wiadomo że są rożni ludzie i różne ogrody, które nie zawsze są na miarę naszych możliwości, a ciągłe dążenie do upiększania, poprawiania trochę frustruje...
Trzymam kciuki, będzie dobrze :wink:
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Jolu zajrzyj na moją działkę, to dopiero ci się humor poprawi.
Ja mam jak mam i się cieszę to Ty powinnaś być z siebie dumna ;:113 ;:165
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Jolu ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Jolu długo się nie pokazujesz :roll: mam nadzieję, zaglądasz tu, zobaczysz ile osób na Ciebie czeka.

Ta róża NN z poprzedniej strony... cudo!
x_P-42

Post »

Jola chyba wybiera szpilki i kiecki w centrach handlowych, odpoczywa od nas i ogrodu :lol:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

WITAJCIE KOCHANI PO MAŁEJ PRZERWIE .
Dziękuje WSZYSTKIM za miłe słowa ,za pocieszenie i za to ,że mogę na WAS liczyć . ;:97 ;:97 ;:97 ;:97 ;:97
Cieszę się ,że WAS mam . :P :P :P ;:196 ;:196 ;:196

DALA ,dzięki serdeczne .Wiem ,że wielu dopadła ta chandra ,ale nie wiedziałam ,że ona aż tak bardzo straszna .Gdyby nie WY ,to chyba by mi nie przeszło .Też żałuję ,że nie mogłam być na Waszym spotkaniu i niestety u Stasieńki też się nie pojawię, czego bardzo żałuję :cry: .
POLA,dzięki .Zakupy przez internet mnie już za bardzo nie kręcą .Nie umiem kupować jednej ,lub dwóch rzeczy ,a na wiele mnie nie stać .W tym roku i tak strasznie zaszalałam z roślinkami .Przez zimę podreperuję budżet i na wiosnę znów zaszaleję .Chyba jestem już uzależniona od zakupów roślinek ,bo jeśli co tydzień czegoś nie kupię ,to jestem strasznie wściekła . :evil:
GOSIU ,ja niestety też pocieszam się słodkościami i wyglądam ,jak wyglądam . :(
IGUŚ ,dziękuje za radę .Wyjazd odkładany był z miesiąca na miesiąc ,ale teraz już na pewno pojedziemy .Przycisnęłam M i ma być to wyjazd nad morze ,taki tylko WE DWOJE .Tym bardziej ,że za 2 tygodnie mamy rocznicę ślubu . :wink:
ANIU ,z doła jakoś się powoli wyczołgałam ,ale nie dlatego ,że M odwalił kawał roboty w ogrodzie ,tylko ja sama .M prowadzi własną firmę i niestety nie ma czasu na nic .Ja jestem uzależniona od pracy w ogrodzie ,a on w swojej firmie . :?
PRIAM .,zimowity pięknie kwitną ,tylko białe gdzieś się zapodziały .Nawet nie pamiętam gdzie je posadziłam . :?
ELU ,nasionka tych biało obrzeżonych astrów można kupić ,ale po co masz to robić skoro ja ci mogę je wysłać .? Podaj adres na PW .
GRAŻYNKO ,ja też bym chętnie wszamała takie smakołyki ,jak na tym wiejskim stole .
Jeżeli chodzi o jedzenie ,to przypomniało mi się takie powiedzenie ,które do mnie pasuje ,jakulał .,,CZŁOWIEK NA JESIENI ,RÓWNA SIĘ ŚWINI ,,,Wybaczcie za wyrażenie . :oops:
AGNIESZKO ,chętnie bym sobie kupiła coś na pocieszenie ,ale u nas nie ma zbytniego wyboru .To co mają to już raczej mam . :?
GRZESIU ,żółta budleja ma ładny kolorek ,ale kłosy nie są takie śliczne ,jak u pozostałych kolorków .Dziękuje za pocieszenie .
MAJECZKO ,dziękuje za miłe słowa .To nie tylko zmęczenie ogrodem ,ale mam też PMS ,które tym razem dopadło mnie ze zdwojoną siłą . :(
RENATKO ,weselicho było bardzo udane .Byłam już na wielu ,ale to było najfajniejsze .
MONIKO ,dziękuje .Już mi lepiej .
OLU ,staram się nie przejmować ,ale nie potrafię .Nie mogę spać po nocach i śnią mi się koszmary .Mam nadzieję ,że szybko mi to przejdzie ,bo jak ługo można żyć bezporządnego snu .?
GRAŻYNKO ,ja też się nie wyrabiam i to mnie wkurza.Wszędzie bałagan ,chwasty .Sprawia mi przyjemność jak przychodzę z ogrodu narobiona jak wół i ledwo co człapie .Dobija mnie tylko ,jak ktoś zapyta po co tak haruję :?:
DOROTKO ,też żałuję ,że nie mieszkamy wszyscy bliżej siebie i nie możemy się odwiedzać częściej i wspierać .Dobrze ,że mamy to forum . :wink:
ANIU ,u mnie żółta budleja kwtnie już od dawna i zrobił się z niej duży krzaczor ,chociaż przemarzła do ziemi .Prawda ,że jej kwiatostany nie są tak piękne ,jak u innych kolorków . :?:
IWA,dziękuje . :P
GOŚKA,wyładowywałam się na rabatach ,humorek dopiero dzisiaj mi się poprawił . :wink:
ALU ,dziękuje za mądre i miłe słowa . :P
MARYLU ,pięknie masz,a będziesz miała jeszcze piękniej .Wszyscy od czegoś zaczynamy i dążymy do doskonałości ,która chyba nigdy nie nadchodzi . :?
JOLU dzięki za wsparcie .
AGNIESZKO ,widzę ,że na WAS można liczyć .Dobrze ,że mamy to forum i możemy na siebie wzajemnie liczyć . ;:114
POLU ,nie kręcą mnie zakupy odzieżowe ,wolę ogrodowe . :wink: Idąc na wesele musiałam sobie kupić nowe ciuszki ,ale teraz była to dla mnie mordęga . :( Wcześniej ciągle kupowałam jakieś nowe ciuszki ,a teraz zanim kupię ,to przeliczam ile by to można było zrealizować chciejstw ogrodowych .Nie myślcie sobie ,że chodzę ubrana jak jakiś kocmołuch ,ale szkoda mi kasy na ubrania,wolę wydawać na roślinki .Czy ja jestem normalna.Przyznaję się do tego tylko tutaj na forum ,bo myślę ,że WY macie podobnie .Gdybym powiedziała o tym komuś w domu ,lub ze znajomych ,uznali by mnie chyba za wariatkę . :?

Zobaczcie jaki dobry czas przed nami na prace w ogrodzie . :P :P :P
Obrazek
Księżyc w najbliższym tygodniu przybywa i znajdzie się w I kwadrze 26-go września.

Duże rysunki liścia wskazują iż mamy przed sobą najkorzystniejszy czas do siewów, zbiorów, przesadzania roślin wydających plony nad ziemią, zwłaszcza liściowych.

W ekologicznym poradniku księżycowym dni z rysunkami nasion i sadzonek są najkorzystniejsze do siewów poplonów m.in. szpinaku, zimowej sałaty, wysiewania roślin na zielony nawóz lub zimowe okrycie gleby m.in. żyta.

Warto też wtedy wysiewać zioła oraz nasiona drzew, także przesadzać dziczki do późniejszych szczepień. Warto również zbierać nasiona kwiatów i ziół. W najbliższym tygodniu warto kosić ostatni raz trawniki. W dniach z rysunkami sadzonek najlepiej przesadzać iglaki, wrzosy, rododendrony, ostrokrzewy i zaraz po nasadzeniu podlać.

Wtedy również przesadzać i sadzić krzewy owocowe. Przed wsadzeniem do dołka korzenie maczać w papce z gliny i krowieńca. Taki zabieg ułatwi przyjęcie roślin i zapewni im następnej wiosny lepszy wzrost.

Kończymy zbierać ogórki, cukinię, fasolkę szparagową, pozyskujemy też nadal warzywa liściowe oraz owoce i wykonujemy z nich domowe ekologiczne przetwory m.in. smażymy powidła i kwasimy, najlepiej w dniach z rysunkami słoików.

http://ww6.tvp.pl/4915,20090829927375.strona
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

JolantaGraj pisze: Wtedy również przesadzać i sadzić krzewy owocowe. Przed wsadzeniem do dołka korzenie maczać w papce z gliny i krowieńca. Taki zabieg ułatwi przyjęcie roślin i zapewni im następnej wiosny lepszy wzrost.
:D :D :D Tylko skąd ten krowieniec, jak u mnie na wsi krowy nie ma. :D Cieszę się że znów jesteś z nami :D
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

No nareszcie Joluś wróciłaś i od razu gonisz nas kalendarzem do roboty!!! :P
Na mnie to jeszcze trzeba bata użyć... :lol:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
x_P-42

Post »

Tak Jolu, dobrze wiem o czym piszesz z tym przeliczaniem pieniędzy na rośliny ogrodowe. Także cierpię na tę dziwną- prawdopodobnie wirusową - chorobę :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”