Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dala moja aptenia jest na skalniaku,kiedy ją przenieść do domu?
Mam ją pierwszy raz.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Dalu! Jestem w Twoim ogrodzie po raz pierwszy, a tu widzę, tylu dobrych znajomych :)
Przyszedłem po tym, co napisałaś nt. pieniędzy w wątku u Mutari. To bardzo pasuje do moich przemyśleń w tym temacie i szkoda, że tak mało osób to rozumie. Ale dziękuję Ci za to, co napisałaś :)
Oczywiście spodobał mi się Twój ogród - nie mogło być inaczej. Życzę udanego przemeblowania w nim :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

:;230
Ciebie też wzięło na przemeblowanie ?

Ale najważniejsze że wiesz co chcesz zrobić i tego ci zazdroszczę.
A ponieważ jestem patriotką to Patriota mogę przygarnąć :D

Myślę że jak skasuję jeszcze kawałek trawnika koło betonowego kręgu to będzie ładne miejsce na kilka host :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalu chodziło mi o takie wrzosy
Obrazek

Mam nadzieję że zimą mi nie wymarzną .
Bardzo mi się ten kolo wrzosów podoba .
Teraz tylko czekam aż się pięknie rozrosną no i te Od Ani-Kubanki
Przygotowałam im ziemie jak trzeba teraz tylko niech rosną [/img]
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z chęcią przyjęłabym trochę Twojej energii do działania :D bo mnie cos jesienna nostalgia ogarnęła i choc roboty pełno to mnie się jakoś niechce... :?
x-d-a

Post »

Witam kochanych forumków w ten wrześniowy, dość chłodny poniedziałek.
Mój komputer jest przeinstalowywany, więc zdjęcia będą wieczorem.
Dzisiaj więc zabieram się za robotę, chociaż może nie z taka energia jak zapowiadałam, bo Jola słusznie zauważyła, że kalendarz biodynamiczny nie sprzyja przesadzaniu w tym tygodniu.
rozchorowała się też siostra mojego M., a obecnie opiekunka szczeniaczków, więc ja muszę teraz zaopiekować się i nią, i maluszkami.

Ave, nie przejmuj się, kochana - i ja i wiele forumków przeżywaliśmy, bądż jeszcze przezywamy ten syndrom jesiennego znużenia ogrodem. Na szczęście jest to przypadłość uleczalna i zazwyczaj krótkotrwała, a najlepsze lekarstwo na nią to :
1.zakup paru cebul, albo nowych ulubionych roślinek
2.pobyt na forum, gdzie zawsze znajdzie się pocieszenie i dobre słowo

Geniu, cieszę się, że udało Ci się kupić wymarzone wrzosiki ; teraz tylko posadż je na słonecznym stanowisku, w odpowiedniej glebie i towarzystwie, a za rok będziesz miała śliczne wrzosowisko...

Mariolko, kawałek Patriota jest dla Ciebie, pamiętam również o przetacznikach i asterkach (spotkanie u Mamy Ani?).

Jacku, witam Cię serdecznie w moim ogrodzie i bardzo się cieszę, że mamy podobne poglądy i przemyślenia dot. niektórych spraw.
Ja u Ciebie bywam, ale po cichutku, nie zostawiając śladu; teraz się poprawię :wink:

Aniu, aptenia jest roślinką z -powiedzmy to umownie- ciepłych krajów, więc najmniejszy przymrozek od razu ja warzy. Lepiej więc wcześniej niż póżniej uciąć sobie kilka sadzonek dł. ok. 10, 15 cm i wsadzić do wody, a póżniej do doniczki. Ja tak robię i potem się nie denerwuję, a roślinka siedzi sobie na rabacie maksymalnie długo. W maju wysadzam ją do gruntu i w tym roku każda sadzonka zadarniła mi ze 2m kwadratowe powierzchni. I jeszcze do tego pięknie kwitła!
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Dalu Tobie i kalendarz bodynamiczny nie przeszkodzi w działaniu :) przez urlop wiele spraw mi uciekło :) co za szczeniaki :?:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu u mnie rosną w półcieniu te wrzosy i wrzośce tam mam tylko miejsce a podłoże przygotowałam im już wiosną .,
Czytałam że byliście wczoraj w OB we Wrocławiu ,zazdroszczę że mnie tam nie było razem z Wami .
Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dalu czytam o Twoich planowanych zmianach i widze, że Twój ogródek bedzie jeśli to możliwe jeszcze piękniejszy :D Szpaler hortensji bedzie wyglądał bajecznie :D O rany jak ja bym chciała mieć większy ogród :cry: :cry: :cry: :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja też myślałam, że ten ogródek jest dojrzały i tylko będzie piękniał z każdfym rokiem.
Zaskoczyłaś mnie Dalu tymi planami i przemeblowaniem ogródka.
Ale u mnie to samo.
Nigdy nam dosyć, zawsze chcemy lepiej i piękniej.
Tak to już jest z ogrodnikami. :wink: :lol:
A zmiana życiowa najwyrażniej Ci służy i widać że była to dobra i trafna decyzja. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
x-d-a

Post »

Grażynko, sama wiesz, że ogród nie może być tak całkiem skończony, bo co byśmy w nim robili?
Cały czas coś tam główkujemy, oglądamy forumkowe ogrody, różne piękne aranżacje w realu i częściowo chcielibyśmy wprowadzać podobne zmiany w naszym ogrodzie. To,co dobre i piękne - pozostaje nieruszone, to co n.p. sprawia wrażenie bałaganu, zbyt się rozrosło - trzeba zmienić i uporządkować.
A zmian w swoim życiu oczywiście nie żałuję :lol:

Agnieszko, tak jakoś mi się te hortensje ogrodowe porozłaziły po całym ogrodzie i choć są piękne - jakoś giną wśród innych kwiatów. Pomyślałam, że na wzór mojej rabaty złożonej z 10 krzaków hortensji bukietowych posadzę również ogrodowe wszystkie razem. Efekt będzie za parę lat, jak wyrosną z nich metrowe krzaczory...obsypane -mam nadzieję - mnóstwem kwiatów.

Geniu, do maja już tylko kilka miesięcy...

Sylwek, szczeniaczki są dziećmi mojego pieska i mieszkają po sąsiedzku :wink:
x-d-a

Post »

Witam w ten chłodny, wrześniowy wieczór.
Ja dzisiaj sporo popracowałam w ogrodzie, wbrew kalendarzowi biodynamicznemu, ale muszę sobie jakoś rozłożyc robotkę, bo wszystkiego na raz nie dam rady.
Zaczęłam przesadzac moje hortensje w jedno miejsce, ale nie było łatwo - tyle kamulców musiałam wykopac!

Kilka obrazków z wrześniowego ogrodu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dala, kalendarz biodynamiczny na pewno sprawdza się przy siewach (sprawdziłam w tym roku) - ale kamulce to chyba można wykopywać o dowolnej porze :lol:

Czy ja widzę tamaryszka na tym pierwszym zdjeciu? Bardzo ładny, gęsty - czy przycinasz go po kwitnieniu?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x_P-42

Post »

Daluś, Twój kwitnący bluszcz mnie powala ! A wrześniowe widoczki śliczne - jak zawsze u Ciebie:)
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Bluszcz niczym w OB :wink:
Piękne są te kulki.....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”