Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no kwiat z tych zdeformowanych pąków wyszedł normalny, tylko warżkę ma nieco wydłużoną.
a equestris co jakiś czas otwiera jakieś pączuszki, ma jeszcze sporo. a sadzonki powinny kwitnąć w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

equestris kwitnie pięknie. na razie na storczykach nie pojawiają się nowe pędy. wczoraj wszystkie podlałam. sadzonki na razie są, mam nadzieję, że się zaaklimatyzują.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, wierzę, że z sadzonkami będzie wszystko ok :) W końcu u niektórych rosną siewki w warunkach parapetowych,
które w powszechnej opinii są dość trudne w uprawie, a szczególnie, że są to botaniki, to takie sadzonki będę się czuły dobrze tym bardziej! :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dusiu, wierzę, że z sadzonkami będzie wszystko ok :) W końcu u niektórych rosną siewki w warunkach parapetowych,
które w powszechnej opinii są dość trudne w uprawie, a szczególnie, że są to botaniki, to takie sadzonki będę się czuły dobrze tym bardziej! :wink:
moje też są botaniczne. mam nadzieję, że im będzie dobrze i zobaczę kiedyś ich kwiaty. niestety nie miałam mchu sphagnum, by im dosypać do podłoża, tak jak bellinie. jak znajdę jakieś doniczki z wystającym środkiem to wsadzę je tak jak bellinę, lueddemaniany i dużego equestrisa.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusiu, gratuluję storczyków z wymiany. Muszę się pochwalić, że też mam podobnej wielkości Phal. equestris ilocos var alba . Wiosną dotarł do mnie dzięki Joli i właśnie niedawno zaczął wyrastać mu pędzik :lol: Długo nie musiałam na niego czekać, co mnie bardzo cieszy i daje nadzięję, że u Ciebie równie szybko się pojawi :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:Dusiu, gratuluję storczyków z wymiany. Muszę się pochwalić, że też mam podobnej wielkości Phal. equestris ilocos var alba . Wiosną dotarł do mnie dzięki Joli i właśnie niedawno zaczął wyrastać mu pędzik :lol: Długo nie musiałam na niego czekać, co mnie bardzo cieszy i daje nadzięję, że u Ciebie równie szybko się pojawi :wink:
pędzik bardzo by mnie ucieszył, ale najpierw Phal. muszą się przyzwyczaić do nowych warunków. jutro poszukam dla nich większych przezroczystych doniczek jako osłonki oddzielające je od wody na podstawce, tak jak zrobiłam z belliną i innymi botanicznymi. chcę, żeby im było jak najlepiej. ciekawa jestem ich kwiatków.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

prawie nikt nie napisał nic o zdjęciach :////

a storczyki mają się ok. dzisiaj przyniosłam z powrotem do siebie Phal. violacea, bo już mu chyba przeszło, od paru miesięcy nie pojawiają się żadne nowe plamy. wszystkie botaniczne oprócz amboinensisa są ustawione w przezroczystych doniczkach na podstawkach z wodą. parę Phalaenopsis zaczyna już niestety przekwitać, ale za jakiś czas powinny się zacząć pojawiać nowe pędy. kilka z moich Phal. kwitło w tym roku 2 razy. rózowy equestris ma otwarte 6 kwiatków.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

porobiłam trochę nowych fotek, mam nadzieję, że te zostaną obejrzane:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

equestrisowi było bardzo trudno zrobić zdjęcie, poniewaz ma małe kwiaty i zwykle wychodzi rozmazany.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale cudne te kwiatuszki Equestrisa - przeurocze.
A zapowiada się porządny krzaczor .
Gratulacje
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Equestris prześliczny :D :D :D
Hybryda też piękna i wielkie ma kwiaty :shock:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hybryda wcale nie ma wielkich kwiatów (największe mają niecałe 9 cm), ale jego warżka jest cudowna. lubię mu robić zdjęcia, bo jest piękny i ładnie wychodzi. mimo braku miejsca nie żałuję, że go kupiłam.

equestris jest piękny, ale korzonki ma nienajlepsze i mam nadzieję, że puści następne. za kilka tygodni może zakwitnie mu drugi pęd, co mu idzie od dołu.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

equestris i parenaście hybryd kwitną pięknie. małe Vandy mają już dość długie korzonki, ale rosnące do góry zamiast w dół. rózowa Vanda ma dużo korzeni, są grube, jeden urósł bardzo długi. między dolnymi korzeniami jest keiki. żółta Vanda ma pędzik, ale pewnie jak zwykle go zrzuci.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Dusiu, piękne masz kwiatki. Mój Phal. equestris jest jeszcze taki malutki...
Ogólnie u kwiatów Phal. eq. najbardziej podoba mi się ten zakrzywiony do dołu "nosek" :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baryczka pisze:Dusiu, piękne masz kwiatki. Mój Phal. equestris jest jeszcze taki malutki...
Ogólnie u kwiatów Phal. eq. najbardziej podoba mi się ten zakrzywiony do dołu "nosek" :)
kwiaty equestrisów są bardzo oryginalne. podobają mi się, mimo, że są takie maleńkie.

a twój equestris na pewno urośnie. one podobno bardzo szybko osiągają dojrzałość do kwitnienia. czy twój jest mniej więcej wielkości moich sadzonek Phal. equestris ilocos alba? moje sadzoneczki może w przyszłym roku puszczą pierwsze pędy, ale nie wiem.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Dusiu- mój jest m/w takiej wielkości jak Twoje. Właśnie zmierzyłam mu listki, najdłuższy ma 7cm, listków liczy cztery, piąty właśnie wyrasta ma ok. 1cm. Ale co najbardziej mnie cieszy to to, że rośnie :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”