Medinilla magnifica- uprawa/pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Medinilla - uprawa/pielęgnacja

Post »

Po dużych poszukiwaniach kupiłam wczoraj sobie jedną, czy ktoś z was ją uorawia? Jakie macie doświadczenia co lubi a czego unikać!
Ze swoich doświadczeń wiem że literatura swoje a praktyka co innego :wink: :roll:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też mam od niedawna Medinillę i również jestem ciekawa doświadczeń w ich uprawie tych,którzy uprawiają ją już dość długo.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2009, o 09:18

Post »

Moja Mendinilla tez miała dwa takie pedy, z czego jeden usechł krotko po kupieniu. Drugi w polowie odratowalam. Nie latwo ja utrzymac. Przestawilam ja do lazienki, stoi na podstawce z kamieniami z woda zeby jej zapewnic wilgotnosc no i przy kazdej kapieli ma dosc wysoka wilgotnosc powietrza ;) Stoi nie daleko okna wiec ma jasno i zauwazylam ze puszcza jakies listki :P Ale nie wiem co z tym uschnietym, zdrewnialym badylem zrobic ?? obciac go czy jak??
Awatar użytkownika
greg36
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 gru 2009, o 10:52

Czy warto kupić medilinę

Post »

Witam ,mam pytanie czy ktoś z państwa posiada kwiatek o nazwie medilina ,bardzo mi się podoba, ale koleżanka mi go odradza twierdzi że ten kwiat jest trudny w uprawie i umrze mi w niecały miesiąc mimo wszelkich starań,proszę o poradę. :wit
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: proszę o poradę

Post »

Jeśli zapewnisz odpowiednie warunki nie stracisz rośliny choć jest ona bardzo wymagająca. :wink:
Awatar użytkownika
greg36
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Czy warto kupić medilinę

Post »

Dzięki, zaryzykuje dla tej piękności .
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Faktycznie, roslina jest piękna, miałam ją przez 2 lata, kwitła przecudnie. Dbałam o nią stosowałam się do wszelkich wskazówek uprawy i mimo to po dwóch latach zaczęła normalnie zasychać liść po liściu, potem pędy zaschły tak, że aż stały się zdrewniałe. Nie udało mi się jej uratować.
Biorąc pod uwagę niezwykły urok i piękno tej rośliny, też się zastanawiam czy nie spróbować jeszcze raz. To co mnie powstrzymuje to wysoka cena.
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

Posiadam taką roślinę. Bardzo ładnie rośnie i ponownie zakwita. Widać warunki jakie u mnie panują jej odpowiadają. Teraz przechodzi okres spoczynku ale już zawiązała pąki kwiatowe na następny sezon tak jak ostatnio :tan Jest tutaj gdzieś nawet wątek o tej roślinie więc nie jestem jedyną osobą której nie zginęła po miesiącu :wink: Choć teraz wydaje mi się ,że te rośliny stały się popularne i są sztucznie pędzone bo z tego co wiem w naturalnym środowisku o tej porze roku nie kwitnie.

Edycja po przeczytaniu posty powyżej.

Może miała za sucho lub za ciepło. Listki każdej roślinie opadają u mojej też w miarę wzrostu opadły te na dole. Nie czytam jakie ma mieć warunki bo ciężko nie mając szklarni cokolwiek zrobić ale na czas spoczynku a przynajmniej tak mi się wydaje ,że teraz odpoczywa zabieram ją do innego pokoju w okolicę akwarium z żółwiami. Temperatura nocą jest niższa niż w dzień plus dość spora wilgotność.
Awatar użytkownika
greg36
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Faktycznie troszkę kosztuje ,ale ostatnio byłam na giełdzie kwiatowej i cena kwiatka była co najmniej o połowę tańsza ,więc się skusze ,mam tylko nadzieje że warunki jakie panują u mnie w mieszkaniu będą jej odpowiadać :D
olek1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2010, o 13:00

Re: Mendinilla magnifica

Post »

Witam!
Dzisiaj dostałam śliczny okaz mendinilli i od razu otrzymałam instrukcję jak ją uprawiać.Proszę napiszcie swoje opinie na temat pielęgnacji tego cudnego kwiata.
skylight
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 maja 2010, o 21:27

Re: Mendinilla magnifica

Post »

Lubi jasne ciepłe stanowisko,dużo zraszać a podlewać oszczędnie.
serducho
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lip 2010, o 16:47

Medinilla z krocionogami w ziemi-pomocy

Post »

Witam :wit ...
jestm tu nowa i od razu proszę Was o pomoc.
Dostałam niedawno piękną Medinillę. Od razu zaczęłam śledzić zasady pielęgnacji itp. boję że nie podołam - zwłaszcza że dostałam kwiat od teściowej- i nie może zmarnieć.
Moja radość trwała krótko ponieważ po wlaniu wody na podstawkę wypłynęły mi jakieś robaki. Po wierzchu rónwież zaczęły "chodzić".
Pół dnia ślęczałam w necie i zidentyfikowałam "winowajców"- Krocionogi z rodziny Diplopoda.

Jak się ich pozbyć zeby nie zaszkodzić Medinilli??? Błagam o pomoc bo to piękny okaz no i jeszcze od teściowej na dodatek ;:180
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Re: Medinilla z krocionogami w ziemi-pomocy

Post »

Wybrać i przesadzając powybierać z korzeni...
serducho
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lip 2010, o 16:47

Post »

lampart111 pisze:Wybrać i przesadzając powybierać z korzeni...
Dziękuję za odpowiedź ;:196

Bałam sie o kwiaty ale widzę że innego rozwiązania nie ma. Zresztą roślina i tak chyba jakiegoś szoku dostała i nowe pąki traci.
Wyłapuję te robale codziennie po wierzchu-obrzydlistwo :shock: Boję się ze się rozejdą :x
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

A to są takie malutkie jak główka od szpilki czy takie dość duże?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”